Seimas paminėjo Lietuvos narystės Europos Taryboje dvidešimtmetį

2013-06-18, 11:51
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimo plenariniame posėdyje antradienį paminėtas Lietuvos narystės Europos Taryboje 20-metis.

Minėjime kalbėjęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatas, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, Seimo delegacijos Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje pirmininko pavaduotojas, buvęs ilgametis šios delegacijos vadovas ir narys Emanuelis Zingeris tvirtino, kad 1993 m., kai Lietuva įstojo į Europos Tarybą, tai atrodė kaip didžiulė šventė, išėjimas iš apsupties.

„Mes visi puikiai atsimename, kad mes buvome pirma iš sovietinio bloko, iš Sovietų Sąjungos ištrūkusi valstybė ir perėjusi ribą į demokratinį pasaulį ir pirmieji priimti į Europos Tarybą", - sakė E. Zingeris.

Pasak Seimo delegacijos pirmininko pavaduotojo, Europos Taryba 1960 m. vienos Danijos revoliucionierės, žinomiausios jų politikos atstovės iniciatyva priėmė dokumentą. „Tai - XII plenarinėje sesijoje 1960 metais primta rezoliucija Nr. 189 „Dėl padėties Baltijos valstybėse minint 20-ąsias jų prievartinės inkorporacijos į Sovietų Sąjungą metines".

Joje pažymima, kad Baltijos valstybių nepriklausomą egzistenciją de jure vis dar pripažįsta didžioji dauguma laisvojo pasaulio šalių vyriausybių ir ragina šalių narių vyriausybes remti Baltijos valstybių emigrantų pastangas išsaugoti savo kultūrą, tradiciją ir kalbą belaukiant tos dienos, kai Estija, Latvija ir Lietuva, kaip laisvos valstybės, galės suvaidinti savo vaidmenį mūsų demokratinėse tarptautinėse institucijose", - sakė parlamentaras, pabrėždamas, kad tai buvo pirmoji rezoliucija, remianti Baltijos šalių nepriklausomybę.

Seimo narys E. Zingeris padėkojo visiems delegacijos nariams, kurių buvo daugiau kaip 40 įvairių partijų atstovų, prisidėjusių prie žmogaus teisių plėtojimo.

Šiandien, būdama Europos Tarybos narė, Lietuva kartu su kitomis 46 Europos valstybėmis kuria tarptautinius standartus svarbiausiose Europos Tarybos veiklos srityse ir prižiūri jų įgyvendinimą regione. Vyksta aktyvus darbas pagrindinėse Europos Tarybos institucijose: Ministrų komitete, Parlamentinėje Asamblėjoje, Europos vietinių ir regioninių valdžių kongrese, Europos Žmogaus Teisių Teisme Strasbūre. Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja - tarptautinis parlamentinis forumas, vienijantis apie 600 narių.

Seimo nariai aktyviai dalyvauja Asamblėjos veikloje nuo įstojimo į šią organizaciją pradžios ir siekia svariai prisidėti prie pagrindinių organizacijos principų: pagarbos demokratijai, žmogaus teisėms ir įstatymo viršenybei. Seimo atstovai yra vadovavę komitetams ir pakomitečiams, buvo išrinkti politinių grupių pirmininkų pavaduotojais, komitetų pranešėjais, aktyviai dalyvauja diskusijose ir dokumentų priėmimuose.

Europos Taryba - 949-aisiais sukurta Europos politinė organizacija, kurios pagrindinis tikslas - skatinti bendrų demokratinių principų puoselėjimą Europoje remiantis Europos žmogaus teisių konvencija ir kitais tarptautiniais dokumentais, ginti žmogaus teises, demokratijos ir įstatymo viršenybės principus, taip pat skatinti Europos kultūrinę tapatybę ir įvairovę, spręsti įvairias socialines problemas.

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24