Prezidentė metiniame pranešime spėjo ir pasireklamuoti

2013-06-12, 07:55
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį Seime skaitė savo ketvirtąjį metinį pranešimą. Jame, kaip įpareigoja Konstitucija, valstybės vadovė apžvelgė padėtį šalyje bei vidaus ir užsienio politiką, skelbia trečiadienio "Vakaro Žinios".

Politologai pažymėjo, jog prezidentė savo kalboje išreiškė aiškias simpatijas ir antipatijas Lietuvos politikams. Pilietiškumu ir tautiškumu alsuojančia kalba antradienio rytą pradėjo šalies vadovė, tačiau netrukus lietuviškumo kupinas tekstas peraugo į strėles dabartinei valdančiajai daugumai. "Politinės valios stoka, sudėtingas sprendimų priėmimo mechanizmas, negebėjimas operatyviai reaguoti, laiko gaišimas darbo grupėse - gali būti labai nuostolingi ir net pragaištingi valstybei", - dabartinės koalicijos steigiamoms darbo grupėms druskos negailėjo D. Grybauskaitė. Prezidentė liaupsino Lietuvos žmones, gyrė pažangą technologijose, tarptautinį lietuvių pripažinimą moksle, išradimus, taip pat gyrė talentą išgyventi krizę.

Politinius sprendimus dėl energetikos D. Grybauskaitė įvertino, kaip pagaliau atėjusius logiškus sprendimus minėtoje srityje. "Energetikos srityje galvoti savo galva pradėjome visai neseniai", - pažymėjo prezidentė. Nepamiršo D. Grybauskaitė ir gero žodžio savo inicijuotoms teismų reformoms. "Teismų reforma jau duoda rezultatų - bylos nagrinėjamos greičiau, o civilinės netgi greičiausiai Europoje", - teigė šalies vadovė. Be visos panegirikos, D. Grybauskaitė išsakė aiškią antipatiją darbiečiams. "Šalyje vis dar galima "nusipirkti infarktą", bet darosi vis sunkiau "nusipirkti" teisėją", - savais frazeologizmais kalbėjo prezidentė. Šalies vadovė taip pat akcentavo, jog per du dešimtmečius Lietuva pagarbos žmogaus teisėms ir demokratijai, įstatymo viršenybei srityse pažengė tiek, kiek dauguma Europos Sąjungos šalių ėjo triskart ilgiau.

Politologo Arūno Gumuliausko teigimu, "tendencija aiški - palankiau žiūrima į praėjusios kadencijos Vyriausybę ir tai atsispindėjo visame metiniame pranešime". Politologo pripažinimu, premjero Algirdo Butkevičiaus Vyriausybės darbo tempai nėra tokie, kurių mes laukėme, bet ministras pirmininkas elgiasi civilizuotai, pasitelkęs į darbo grupes atitinkamus ekspertus. "Nors tai užima daug laiko, tačiau taip išvengiama vienpusiškų sprendimų. Pavyzdžiui, priešingų nei naktinė reforma, kuri atnešė daug problemų, ypač verslininkams. Darbo grupių kūrimas yra kolektyvinis bei kompetentingas sprendimas", - sakė A. Gumuliauskas.

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24