LLRA iniciatyva: pigesnis maistas, mažesnės gyventojų išlaidos

2016-03-17, 13:34
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
LLRA iniciatyva: pigesnis maistas, mažesnės gyventojų išlaidos © M.Paliuškevič nuotr.

Aukštos maisto produktų kainos gena lietuvius apsipirkti Lenkijoje. Tačiau ką daryti pensininkams, studentams ar minimalius atlygius gaunantiems šalies gyventojams? Nuolatinis taupymas, skaičiavimas, nuolaidų ir akcijų gaudymas, savo norų ir poreikių ribojimas... Kodėl savo šalyje reikia šitaip kovoti už išgyvenimą? Ar artimiausiu metu situacija pasikeis?

Laimei, Seime prasidėjusi pavasario sesija – vaisinga savo darbais. Kovo 17-ąją posėdyje svarstytas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) frakcijos seniūnės Ritos Tamašunienės pristatytas projektas, kuriuo siūloma taikyti lengvatinį 5 proc. PVM tarifą pagrindiniam būtiniausių maisto produktų krepšeliui.

Už šį pasiūlymą balsavo 62 Seimo nariai, prieš – 9, susilaikė 5 parlamentarai.

Pasak iniciatorių, šiuo metu Lietuvos gyventojai apsipirkti plūsta į Lenkiją: „Vidutiniškai maisto produktų kainos Lietuvoje apie 26 proc. didesnės nei kaimyninėje šalyje. Duonos produktų kainos skiriasi net 32 proc., o vaisiai ir daržovės – 37 proc., pienas, kiaušiniai – 36 proc. Vienas pagrindinių veiksnių, dėl ko taip skiriasi produktų kainos, yra pridėtinės vertės mokesčio lengvatos pagrindiniams maisto produktams. Lenkijoje PVM mokestis siekia 23 proc., tačiau tam tikriems maisto produktams yra taikomos išimtys. 8 proc. lengvatinis PVM tarifas taikomas paruoštiems maisto produktams (cukrus, dešros ir pan.). 5 proc. lengvatinis PVM tarifas – pienui ir pieno produktams, žaliai mėsai, paukštienai, žuviai", – teigiama dokumento aiškinamajame rašte.

Jei įsigaliotų lengvatinis PVM, sumažėtų pirmo būtinumo maisto produktų kainos, o tai ženkliai sumažintų mažiausiai pajamų gaunančių Lietuvos gyventojų mokestinę naštą ir užtikrintų jiems platesnį bei sveikesnį maisto produktų racioną. Be to, žymiai padidėtų vidaus vartojimas, sparčiau augtų šalies ūkis.

Lengvatinio PVM tarifo nustatymas būtiniausių maisto produktų krepšeliui – tai partijos LLRA žengtas žingsnis, vedantis į bendrą tikslą - padėti pažeidžiamiausiems mūsų šalies gyventojams.

LLRA yra parengusi darbų programą, kurią šios partijos frakcija Seime tikisi įgyvendinti iki spalį vyksiančių rinkimų. Minėtoji programa apima visas socialiai jautrias gyventojų grupes: vaikus, jaunas šeimas ir senjorus.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24