Lietuvos ir Estijos gynybos sutarė, jog būtina dar labiau stiprinti bendradarbiavimą gynybos srityje

2013-05-28, 12:43
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Gegužės 28 d. krašto apsaugos ministras Juozas Olekas susitikęs su Estijos gynybos ministru Urmasu Reinsalu (Urmas Reinsalu) aptarė dvišalio ir tarptautinio bendradarbiavimo klausimus, jau daugelį metų plėtojamus Baltijos šalių projektus.

Abu ministrai pasidžiaugė sėkmingai vykstančiu bendradarbiavimu ir sutarė, kad jį būtina dar labiau stiprinti. Krašto apsaugos ministerijoje vykusiame susitikime ministrai aptarė šalių dalyvavimą NATO vadovaujamoje operacijoje Afganistane, taip pat ES mokymo misiją Malyje, kur Baltijos šalys dalyvauja Baltijos ir Šiaurės šalių instruktorių grupėje.

Susitikime ministrai taip pat pasidalijo nuomonėmis kibernetinio ir energetinio saugumo klausimais, kalbėjo apie NATO kibernetinio centro Taline ir NATO energetinio saugumo kompetencijų centro Vilniuje stiprinimą. Estija yra pirmoji šalis, atsiuntusi ekspertą į NATO energetinio saugumo centrą, kuris Vilniuje dirba nuo šių metų pradžios.

Ministrai taip pat aptarė veiksmus, kaip paskatinti diskusijas energetinio saugumo klausimais būsimuose NATO gynybos ministrų susitikimuose.

Krašto apsaugos ministras svečiui pristatė pasirengimo Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai eigą, pabrėždamas energetinio saugumo klausimą, vieną iš Lietuvos pirmininkavimo prioritetų. „Šioje srityje dedame pastangas, kad klausimas būtų sprendžiamas ES lygmeniu," – sakė krašto apsaugos ministras J. Olekas. Estijos gynybos ministras išreiškė paramą Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai metu, teigdamas, jog labai svarbu, kad Lietuvai pirmininkaujant bus diskutuojama energetinio saugumo klausimais.

Ministrai taip pat pasikeitė pozicijomis apie šalių karių budėjimus ES ir NATO greitojo reagavimo pajėgose, aptarė NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse klausimą.

Ministrai Lietuvos ir Estijos Vyriausybių vardu pasirašė susitarimą dėl įslaptintos informacijos abipusės apsaugos. Estijos gynybos ministras U. Reinsalu Vilniuje lankosi su valstybiniu vizitu į Lietuvą atvykusio Estijos Prezidento sudėtyje.

www.kam.lt

www.L24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24