Prokuroras V. Uspaskichui siūlo šešerių, V. Vonžutaitei - ketverių, o V. Gapšiui - dvejų metų bausmes

2013-05-24, 14:59
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Prokuroras Saulius Verseckas vadinamosios juodosios Darbo partijos buhalterijos byloje kaltinamą Viktorą Uspaskichą siūlo nuteisti šešerių, Vitaliją Vonžutaitę - penkerių, o Vytautą Gapšį - dvejų metų laisvės atėmimo bausme.

Su Leiboristų partija susijungusi Darbo partija, prokuroro teigimu, faktiškai liko juridiniu asmeniu, todėl gali būti traukiama baudžiamojon atsakomybėn ir būti nuteista 25 mln. litų pinigine bauda bei turto konfiskavimu.

S. Verseckas savo baigiamojoje kalboje sakė, jog kaltinamieji, išskyrus taip pat teisiamą buvusią partijos iždininkę Mariną Liutkevičienę, savo kaltės nepripažino ir nesigailėjo. Pastaroji prokuroro siūlymu turėtų gauti vienerių metų laisvės atėmimo bausmę, bausmės vykdymą atidedant metams.

Prokuroras atsižvelgė į kaltinamųjų asmenybę, praeitį ir statusą visuomenėje, tai, jog kaltinamieji yra Seimo nariai, V. Vonžutaitė ir V. Gapšys nebuvo teisti anksčiau, o V. Vonžutaitė augina mažą vaiką.

S. Verseckas savo baigiamojoje kalboje tvirtino, jog yra pakankamai įrodymų, kurie galėtų leisti teigti, kad apgaulinga apskaita 2004-2006 metais Darbo partijoje buvo vykdoma V. Uspaskicho nurodymu. Jis betarpiškai arba per tarpininkę V. Vonžutaitę vadovavo juodosios buhalterijos vedimui. Todėl jam, kaip tuometiniam partijos pirmininkui ir vienam iš dviejų organizatorių, pasiūlyta griežčiausia bausmė.

Kita neteisėtos veikos organizatore buvo įvardyta V. Vonžutaitė. V. Gapšys švelnesnę bausmę, anot prokuroro, gavo dėl to, jog nebuvo pilnai įtrauktas į apgaulingos apskaitos vedimą, o tik vykdė tam tikras jam numatytas funkcijas - atsiskaitymą už telekomunikacines paslaugas, išlaidų degalams apskaitą ir kt.

Darbo partija, kaip juridinis asmuo, taip pat nuteista. Nepaisant to, jog gegužės 14 d. ji buvo išregistruota iš juridinių asmenų sąrašo, o jos vietą užėmė naujas politinis darinys Darbo partija (leiboristai), S. Verseckas sakė, jog tai iš esmės yra reorganizuota Darbo partija, jos vadovai likę tie patys, jie žinojo tai, jog Darbo partija yra kaltinama juodosios buhalterijos vedimu. Be to, anot prokuroro, Leiboristų partija anksčiau buvo tik formali partija, kuri negavo ir neregistravo jokių su partine veikla susijusių duomenų ar finansų. Vienintelį kartą kokiuose nors rinkimuose ji dalyvavo 2008 m. Seimo rinkimuose ir kėlė tų pačių "darbiečių" kandidatūras.

Darbo partijai, kaip juridiniam asmeniui, skirta 1,25 mln. litų bauda bei nutarta konfiskuoti jos turto už 25 mln. litų, t. y. tą pačią sumą, kurią ir yra nuslėpusi kaltinama Darbo partija.

Po prokuroro baigiamosios kalbos V. Uspaskichas teigė, jog nebuvo pateiktas nė vienas dokumentas, kuris įrodytų, kad kalbos apie tokias sumas yra teisingos.

"Nėra nė vieno dokumento, kuris parodytų, iš kur atėjo tie pinigai, kur jie nuėjo. Negali dėl vieno žmogaus pasisakymo būtų priteista tokia suma", - apie baudą Darbo partijai kalbėjo buvęs jos pirmininkas.

Kalbėdamas apie bausmę jam pačiam, V. Uspaskichas išlaikė tą pačią poziciją.

"Manau, jog teismas mane turėtų visiškai išteisinti todėl, kad įrodymų nėra. Teismas, skaitydamas nuosprendį, turi padėti ant stalo įrodymus, o ne tikėti tuo, ką pasakė liudininkas", - sakė jis.

Paklaustas, kodėl būtent jam yra siūloma didžiausia bausmė, V. Uspaskichas juokavo, jog taip teismas nori izoliuoti populiariausią politiką.

"Populiariausią politiką ir tvarkingiausią žmogų reikia izoliuoti ilgam, kad žmonės jį užmirštų. Tokie dalykai rodo, jog Lietuva dar nėra demokratinė valstybė, o pakeliui į demokratiją tokie dalykai, kaip kalėjimas, egzistuoja", - kalbėjo politikas.

V. Uspaskicho nuomone, šis teismas tik dar labiau sustiprins Darbo partiją.

"Partija sustiprės. (...) Darbo partijos nariai po tokių kalbų tik dar labiau dirbs kaip komanda", - neabejojo politikas.

www.L24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24