Gegužės 22 d. Europos Parlamento plenarinės sesijos naujienos

2013-05-22, 16:28
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

EP siekia daugiau atskaitomybės ES bankų priežiūros sistemoje

Trečiadienį Europos Parlamento nariai pritarė bendro ES bankų priežiūros mechanizmo taisyklių pakeitimams. Jie leis Europos Centriniam Bankui (ECB) tiesiogiai prižiūrėti didžiausius euro zonos bankus ir kartu prisidėti prie kitų bankų priežiūros. Kadangi EP ir Europos Centrinis Bankas tebesidera dėl didesnės ECB atskaitomybės, galutinis balsavimas dėl naujų taisyklių nukeltas vėlesniam laikui.

EP nariai primygtinai siekia didesnės Europos Centrinio Banko atskaitomybės ES bankų priežiūros srityje. „Perkeliant daugiau galių iš nacionalinio į viršvalstybinį lygį, kartu turi stiprėti ir atskaitomybės sistema“, – antradienį surengtose diskusijose pažymėjo EP pranešėja Marianne Thyssen (Europos liaudies partija, Belgija). „Nors ECB kaip institucija nėra žinoma kaip demokratijos lopšys, jai reikės priprasti prie demokratinės atskaitomybės“, – pridūrė kitas EP pranešėjas Sven Giegold (Žalieji, Vokietija).

Pagrindinės sritys, kuriose EP pavyko patobulinti taisykles:

didesnė ECB atskaitomybė, kurią sustiprina ir Europos Parlamento teisė patvirtinti priežiūros valdybos pirmininko ir jo pavaduotojų skyrimą bei atleidimą;

didesnės ES šalių parlamentų galios (pavyzdžiui, priežiūros valdybos pirmininko ir jos narių klausymų rengimas, teisė gauti jų atsakymus raštu);

geresnė prieiga prie dokumentų: ECB galės lengviau gauti dokumentus apie jo kontroliuojamų bankų veiklą, o Europos Parlamentas ir šalių parlamentai – apie ECB kaip priežiūros institucijos veiklą;

patrauklesnės euro zonai nepriklausančių valstybių dalyvavimo mechanizme sąlygos;

griežtesnis ECB personalo, vykdančio bankų priežiūros funkciją ir pinigų politikos funkciją, atskyrimas;

Europos bankininkystės institucijos (EBI) sustiprinimas – ji turės daugiau pajėgumų atlikti bankų veiklos nepalankiausiomis sąlygomis testus, taip pat gauti reikiamą informaciją iš bankų ir nacionalinių priežiūros institucijų.

Artimiausiu metu Parlamentas dar turės balsuoti dėl galutinio taisyklių patvirtinimo. Iki tol savo pozicijas galės pareikšti ES šalių parlamentai, o EP nariai kartu su ECB sieks suderinti tarpinstitucinį susitarimą, kuris apibrėš detalias atskaitomybės ir skaidrumo nuostatas. Jose turės atsispindėti ir būsimas Europos Parlamento vaidmuo.

 

Europos Parlamentas įteisino smurto aukų apsaugą visoje ES

 

Smurto ar persekiojimo aukos, kurioms pagal civilinę teisę suteikta apsauga vienoje ES valstybėje, galės be ilgų biurokratinių procedūrų gauti tą pačią apsaugą ir kitose ES šalyse. Tai numatyta naujose taisyklėse, kurias trečiadienį patvirtino Europos Parlamentas.

Reglamento dėka smurto ar persekiojimo aukoms bus paprasčiau kreiptis dėl apsaugos ir ją gauti kitoje ES šalyje. Šiam tikslui bus pasitelkiama daugiakalbė standartinė pažyma, kurios nebus galima apskųsti. Kartu su šia pažyma valdžios institucijos turės besikreipiančiam asmeniui suteikti informaciją apie apsaugą užtikrinančias institucijas kitose ES valstybėse.

Naujosios taisyklės bus taikomos civilinių bylų sprendimams dėl apsaugos nuo bet kokio pavojaus asmens fizinei ir psichinei neliečiamybei, jo orumui ar laisvei. Jos papildys anksčiau priimtas ES apsaugos baudžiamosiose bylose taisykles.

Dėl šių taisyklių jau neformaliai sutarta su ES Taryba, todėl nebeliko kliūčių joms įsigalioti. Valstybės privalės vadovautis naujuoju reglamentu nuo 2015 m. sausio 11 d. Šios taisyklės nebus taikomos Danijoje.

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24