Baltarusijos ambasadorius: reikia steigti daugiau sienos perėjimo punktų

2013-05-22, 14:11
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuva ir Baltarusija turi turėti daugiau pasienio postų nei dabar, teigia Baltarusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Dražinas. Anot diplomato, Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje vyksta labai intensyvus judėjimas tiek į vieną, tiek į kitą pusę, todėl būtina didinti sienos perėjimo punktų skaičių.

"Mums nebeužtenka sienos perėjimų punktų. Šiuo metu vyksta kalbos apie papildomų 4 punktų steigimą per dvejus metus", - trečiadienį naujienų agentūroje ELTA surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo V. Dražinas.

Ambasadoriaus teigimu, viena iš pagrindinių Lietuvos ir Baltarusijos atstovų derybų temų šiuo metu yra judėjimas per sieną.

"Neseniai Vilniuje buvo surengtas aukščiausių abiejų valstybių pasienio pareigūnų susitikimas, kurio pagrindinis tikslas buvo pašalinti kuo daugiau kliūčių kertant sieną. Buvo priimtos tam tikros priemonės, kurių dalis jau pradėtos vykdyti. Pavyzdžiui, Medininkų-Kamenyj Logo pasienio punkte iš Lietuvos pusės pradėta privažiavimo punktų restauracija, kuri turėtų šiek tiek sumažinti eismo srautą viena ar kita kryptimi", - sakė V. Dražinas.

Ambasadorius pažymėjo, jog dėl itin didelės apkrovos ir dabar veikiančius pasienio punktus yra būtina platinti.

"Nors tiek krovininiam, tiek lengvajam transportui skirti sienos kirtimo punktai ne kartą jau buvo rekonstruoti, juos būtina platinti du, tris, o kai kuriuos - net keturis kartus", - teigė diplomatas.

Pasak V. Dražino, taip pat yra stengiamasi supaprastinti sienos kirtimo taisykles žmonėms, kurie gyvena ar dirba 50 kilometrų nuo pasienio atstumu.

"Jeigu mes pasieksime šį susitarimą, Lietuvos-Baltarusijos sienos kirtimas taps laisvesnis ir transporto apkrova visuose pasienio punktuose sumažės", - sprendimo naudą akcentavo ambasadorius.

Tokį susitarimą baltarusiai jau yra pasiekę su Latvija, tačiau diplomato teigimu, supaprastinta sienos kirtimo taisyklė palietė tik nedidelę gyventojų dalį ir nedaug žmonių ja naudojasi. Tačiau V. Dražinas tikino, jog susitarus su Lietuva situacija bus kardinaliai priešinga.

"Patirtis su Latvija bus vienas iš pagrindų, kaip įgyvendinti šį susitarimą. Skaičiuojant abi valstybes, tokią teisę gautų pusantro milijono žmonių. Vien Vilniuje gyvena 650 tūkstančių, Baltarusijos mieste Gardine - 400 tūkstančių gyventojų", - sakė ambasadorius.

V. Dražinas pažymėjo, kad per 2012 metus Lietuvos-Baltarusijos sieną kirto penki milijonai žmonių. Pasak jo, žmonės važiuoja iš vienos valstybės į kitą įvairiausiais tikslais.

"Įsivaizduokite situaciją, kai ateina šventės ar žmonės vyksta aplankyti mirusių giminių kapų, kurie yra kitoje valstybėje. Tokiu atveju reikia ne 8 pasienio punktų, o gerokai daugiau", - pažymėjo ambasadorius.

Lietuva su Baltarusija turi 678,8 km demarkuotą valstybės sieną. Šiuo metu prie jos veikia tarptautiniai Lavoriškių, Medininkų, Šalčininkų ir Raigardo kelių bei Kenos ir Stasylų geležinkelio kontrolės punktai. Be to, Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje dirba 11 vietinio eismo pasienio kontrolės punktų. Dažnai ties pasienio punktais susidaro milžiniškos transporto eilės, kadangi esami pasienio postai neįstengia greitai aptarnauti sieną kertančių mašinų net dirbdami visu pajėgumu.

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24