Rita Tamašunienė: Tai reali, apčiuopiama parama šeimai

2016-02-12, 18:21
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
LLRA frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė LLRA frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė © M. Paliuškevič nuotr.

Šiandien Lietuvos Seimo sekretoriate buvo užregistruotos Išmokų vaikams įstatymo pataisos. Jas parengė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) frakcija. Dokumentas yra LLRA vykdomos į šeimą orientuotos politikos rezultatas.

Įstatymo projekto tikslas yra paskatinti šeimas turėti daugiau vaikų skiriant 120 EUR gimus pirmajam vaikui, jeigu vidutinės bendrai gyvenančių asmenų pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės negu 153 EUR. Gimus antrajam ir kitiems vaikams irgi būtų išmokama 120 EUR, tačiau pajamų dydžio apribojimai nebūtų taikomi.

Šiuo metu išmoka vaikui siekia nuo 15 iki 28 EUR, jeigu vidutinės bendrai gyvenančių asmenų pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės 153 EUR.

LLRA frakcija siūlo, kad lėšos įstatymo įgyvendinimui būtų gaunamos apmokestinus bankų aktyvus ir didelius prekybos tinklus.

LLRA lyderis, Europos Parlamento narys Valdemar Tomaševski portalui L24 pasakė, kad mūsų valstybė gali sau leisti įgyvendinti šį į šeimą orientuotą pasiūlymą.

„Lietuva tikrai gali sau tai leisti. Kaimyninė Lenkija įteisino išmokas vaikams, o Lietuvos ir Lenkijos ekonominiai rodikliai yra panašūs. Tokius pasiūlymus teikiame jau ne pirmą kartą, buvome pirmieji, kurie dar 2012 metais į LLRA rinkimų programą įtraukė tiek nuostatą dėl bankų aktyvų ir didelių prekybos tinklų apmokestinimą, tiek apie būtinumą vykdyti į šeimą orientuotą politiką", - pabrėžė V. Tomaševski.

Statistikos departamento duomenimis, dviejų žmonių šeima Lietuvoje pagimdo daugmaž 1,5 vaiko, kai pasaulio vidurkis – 2,5 vaiko. Tarp 192 pasaulio šalių Lietuva pagal gimstamumo rodiklį yra tik 182-oje vietoje.

Pataisų iniciatorių teigimu, 120 EUR išmoka vaikui bus mokama, kol kiekvienam vaikui sukaks 18 metų. „Tai reali, apčiuopiama parama šeimai", - pataisas komentuoja LLRA frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.

„Jungtinių Tautų skaičiavimais, šio šimtmečio pabaigoje Lietuvoje liks tik 2,453 mln. gyventojų. Tokia situacija ir prognozės verčia susirūpinti gimstamumo mažėjimo problema Lietuvoje ir nedelsiant ieškoti atitinkamų sprendimų", - nurodoma projekto aiškinamajame rašte.

Išlaikyti vaiką tampa tikru iššūkiu šeimai Lietuvoje, o LLRA primena, kad ženkliomis išmokomis vaikams gimstamumą skatina Estija, Didžioji Britanija, Portugalija, o Lenkijoje nuo 2016 m. pavasario už antrą ir kitus vaikus šeimos gaus po 500 zlotų kas mėnesį.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24