Naujausios ES narės sostinėje Zagrebe duris atvėrė Lietuvos ambasados skyrius

2013-05-21, 10:59
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Likus kiek daugiau nei mėnesiui iki Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai pradžios ir oficialaus Kroatijos prisijungimo prie vis gausesnės Europos šeimos, gegužės 20 dieną, dalyvaujant Lietuvos Seimo Pirmininkui Vydui Gedvilui ir Kroatijos užsienio reikalų ministrei Vesnai Pusić, atidarytas Lietuvos ambasados Austrijoje skyrius Zagrebe.

Su pirmuoju oficialiu vizitu Kroatijoje viešintis Lietuvos Seimo Pirmininkas savo sveikinimo kalboje pabrėžė, kad Lietuvos pirmininkavimo ir Kroatijos narystės ES pradžią žyminti liepos 1-oji dar labiau suartins abi šalis.

Kroatijos užsienio reikalų ministrė pasveikino Lietuvos sprendimą atidaryti ambasados skyrių Zagrebe ir priminė, kad Vilniuje netrukus duris taip pat atvers Kroatijos ambasados Švedijoje skyrius Vilniuje.

Už asmeninį indėlį į dvišalių santykių puoselėjimą V. Gedvilas ministrei įteikė aukščiausią Lietuvos užsienio reikalų ministerijos žinybinį apdovanojimą – garbės ženklą „Lietuvos diplomatijos žvaigždė".

Sveikindamas V. Pusić Seimo pirmininkas akcentavo Kroatijos vaidmenį stiprinant europinius Vakarų Balkanų valstybių siekius ir perduodant eurointegracijos patirtį regiono valstybėms.

„Kroatija šiandien yra Vakarų Balkanų žvaigždė, kuri po mėnesio įsilies į Europos Sąjungą ir rodys kelią kitoms regiono šalims", – Kroatijos sostinėje teigė V. Gedvilas.

Ceremonijoje taip pat dalyvavo Kroatijos Parlamento, Užsienio reikalų ministerijos atstovai, Seimo Pirmininko delegacijos nariai, Šiaurės ir Baltijos valstybių ambasadoriai Kroatijoje, žiniasklaidos atstovai.

Lietuvos ambasados skyriaus Zagrebe įsteigimas Suomijos ambasados patalpose – puikus glaudaus Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimo pavyzdys įgyvendinant 2011 m. pasirašytą memorandumą dėl diplomatų darbo kitos šalies diplomatinės atstovybės patalpose. Šio susitarimo įgyvendinimas padeda mažesnėmis sąnaudomis plėsti diplomatinio atstovavimo tinklą bei efektyviau ginti Šiaurės ir Baltijos valstybių piliečių interesus užsienyje.

Naujajame ambasados skyriuje dirbsiantis Lietuvos diplomatas padės užtikrinti nenutrūkstamą Tarybai pirmininkaujančios valstybės dėmesį Kroatijai, atstovaus Lietuvos interesams ir įgyvendins kitas su pirmininkavimu susijusias funkcijas.

Šis žingsnis taip pat prisidės prie tolesnio dvišalių santykių stiprinimo, kurie, lyginant su kitomis Vakarų Balkanų šalimis, yra itin glaudūs. Skyrius nevykdys konsulinių funkcijų – jos ir toliau bus atliekamos Lietuvos ambasadoje Vienoje.

www.urm.lt 

www.L24.lt 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24