Šalčininkų rajonas. 13 gimnazijų – 8 iš jų lenkų

2015-12-11, 10:10
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Šalčininkų rajonas. 13 gimnazijų – 8 iš jų lenkų Fot. salcininkai.lt

Gruodžio pradžioje buvo iškilmingai atidaryta Dieveniškių Adomo Mickevičiaus gimnazija. Visos Šalčininkų rajono vidurinės mokyklos buvo akredituotos ir įgijo gimnazijų statusą.

Šalčininkų rajone šiuo metu veikia 13 gimnazijų, kurių steigėja yra Šalčininkų rajono savivaldybė. Aštuoniose mokoma lenkų kalba.

Kaip iškilmių metu pabrėžė Dieveniškių Adomo Mickevičiaus gimnazijos direktorė Danuta Anichovska, tai unikalus įvykis vietos bendruomenei. „Jau daugiau kaip 80 metų mokykla ugdo vaikus ir yra miesto kultūros centras. Savivaldybės institucijų pastangų, Savivaldybės tarybos, mokytojų darbo, mokinių ir tėvų dėka buvo įgyvendinta mokyklos svajonė – Adomo Mickevičiaus vidurinė mokykla pakeitė statusą ir nuo šiol yra gimnazija. Tai ne tik didžiulė visos mūsų bendruomenės sėkmė, bet ir didelis iššūkis, su kuriuo, tikiu, mes pajėgsime susidoroti“, – sakė direktorė.

2015-12-04-Fot.Inauguracja-Gimnazjum-Mickiewicza-Dziewieniszkach-Dieveniskiu-gimnazija-fot.Irena-Kolosovska10-32220Mokyklos istorija siekia 80 metų
Ugdymo Dieveniškėse pradžia – XIX amžius. 1866 m. carinės okupacijos metu čia buvo atidaryta dvimetė mokykla rusų mokomąja kalba. 1926-1928 m. buvo pastatyta nauja septynmetė mokykla, kuriai suteiktas Adomo Mickevičiaus vardas. Įstaigai vadovavo Vlodzimiež Soroko. Iki 1939 m. mokymas mokykloje vyko lenkų kalba. Po karo dėstomoji kalba iš pradžių buvo rusų, po to – ir lietuvių. 1952 m. buvo įsteigta pirmoji lenkų klasė.

Nuo 2000 m. mokymas mokykloje vyksta tik lenkų kalba, o prieš septynerius metus įstaiga atgavo Adomo Mickevičiaus vardą. Mokyklą lanko Dieveniškių ir 28 aplinkinių kaimų vaikai.

Per atidarymo iškilmes Šalčininkų r. meras Zdislav Palevič pabrėžė, kad norint gauti gimnazijos statusą, reikėjo didžiulių bendrų pastangų. „Bendras reikalas ir mūsų tikslai lėmė tokį rezultatą, su kuriuo nuoširdžiai visus sveikinu. Dieveniškių Adomo Mickevičiaus gimnazijai linkiu visa ko geriausio. Būkime naujos įstaigos sėkmės liudytojai“, – sakė meras.

Specialioji mokykla lenkų mokomąja kalba
Lenkų A. Mickevičius gimnazija atsidūrė tarp paskutiniųjų šešių rajono vidurinių mokyklų, šiemet sėkmingai praėjusių akreditaciją ir įgijusių gimnazijos statusą. Tarp jų taip pat buvo Kalesninkų lenkų Liudviko Narbuto gimnazija ir Baltosios Vokės Elizos Ožeškienės lenkų-rusų gimnazija.

Šiuo metu rajone prie Šalčios nėra vidurinių mokyklų – tik gimnazijos, teikiančios vidurinį išsilavinimą.

Šalčininkų rajono savivaldybė iš viso valdo 33 švietimo įstaigas: 13 gimnazijų, šešias pagrindines mokyklas, 1 specialiąją mokyklą, 2 daugiafunkcinius centrus, 1 universalų centrą ir 10 vaikų darželių.

Sąlygos mokytis gimtąja kalba taip pat sukurtos specialiųjų poreikių vaikams, besimokantiems pagal specialiąsias programas. Šalčininkų specialioji mokykla yra vienintelė tokia įstaiga Lietuvoje, kur mokymas vyksta lenkų kalba. Čia mokosi vaikai iš Šalčininkų ir Vilniaus rajonų. Bendras sutrikusios raidos vaikų skaičius Šalčininkų rajone sudaro daugiau nei 70. Daugeliu jų rūpinasi žmonių, turinčių raidos sutrikimų, dienos centras „Vilties liepsnelė“ Šalčininkuose.

Švietimas – prioritetas
Švietimas yra rajono valdžios institucijų prioritetas. Pasak Šalčininkų rajono savivaldybės, išlaidos švietimui kasmet sudaro daugiau nei 50 proc. savivaldybės biudžeto. Šiemet šiam tikslui buvo asignuota daugiau kaip 12 milijonų eurų arba 51,3 proc. biudžeto lėšų. O švietimo prieinamumas, lygių galimybių užtikrinimas, gera mokymo gimtąja ir valstybine kalba kokybė ir nacionalinio identiteto išsaugojimas tautinių mažumų mokyklose – vieni svarbiausių savivaldybės valdžios institucijų tikslų.

Švietimo įstaigos yra nuolat atnaujinamos, praturtinamos moderniomis mokymo priemonėmis. Kiekviena mokykla gali pasigirti moderniai įrengtomis kompiuterių klasėmis. Dauguma jų turi sporto sales, skaityklas, valgyklas. Mokyklų bendruomenių aktyvumo, dalyvavimo įvairiuose projektuose dėka pastaruoju metu įrengtos kelios sporto aikštelės.

Kaip pranešė rajono prie Šalčios savivaldybė, per pastaruosius penkerius metus suremontuota arba atnaujinta daug švietimo įstaigų, o bendra remonto darbų suma siekia beveik 6 mln. eurų.

Tėvynainių iš Lenkijos parama
Jau beveik 20 metų Šalčininkų rajono lenkų švietimo įstaigas remia Draugija „Wspólnota Polska“. Švietimo įstaigų bendruomenės yra dėkingos ištikimiems draugams už rūpinimąsi. 2014 m. draugijos lėšomis buvo apšiltinti Šalčininkų J.Sniadeckio gimnazijos bendrabučio ir Turgelių P.K. Bžostovskio vidurinės mokyklos fasadai. 2013 m. buvo atliktas kapitalinis P.K. Bžostovskio vidurinės mokyklos ir Kalesninkų L. Narbuto gimnazijos sporto salių remontas. 2010-2011 m. draugijos parama pasiekė Pabarės pagrindinę mokyklą, Butrimonių A. Krepštul gimnaziją, Butrimonių vaikų darželį ir daug kitų įstaigų.

Draugijos  „Wspólnota Polska“ dėka Šalčininkų rajono mokytojai taip pat turi galimybę tobulinti savo kvalifikaciją, o mokiniai – turiningai praleisti atostogas. Partnerių iš Lenkijos dėka šiemet Lenkijoje ilsėjosi daugiau kaip 500 rajono vaikų.

Szkola-gimnazjum-Gimnazija-Balinskiego-balinskio-Jaszuny-jasiunai-fot.Salcininkai.lt-Mykolo  Balinskio gimnazija – tarp lyderių
Šalčininkų rajono lenkų mokyklos metų metus yra tarp geriausių konkurse „Geriausia mokykla, geriausias mokytojas“, kurį organizuoja Lietuvos lenkų mokyklų mokytojų draugija „Macierz Szkolna“. Jasiūnų Mykolo Balinskio gimnazija jau antrus metus iš eilės atsidūrė tarp keturių geriausių mokyklų laureačių.

Šių metų konkurse tarp apdovanotų miesto mokyklų atsidūrė Šalčininkų Jono Sniadeckio gimnazija. Ši įstaiga taip pat buvo apdovanota už aktyvumą Litavos mokyklų mokytojų draugijos „Macierz Szkolna“ organizuotuose konkursuose ir olimpiadose bei užimtas I-III vietas respublikiniuose, užsienio konkursuose ir olimpiadose. Rajono mokyklų kategorijoje apdovanojimas įteiktas Butrimonių Anos Krepsztul gimnazijai ir Baltosios Vokės Elizos Ožeškienės gimnazijai (2013 m. ši įstaiga buvo nugalėtoja).

Draugija „Macierz Szkolna“ jau daugelį metų veikia kryptingai, siekdama aktyvinti mokytojų bei mokinių aplinką. Itin svarbus šioje veikloje yra konkursas „Geriausia mokykla, geriausias mokytojas“, motyvuojantis ir dėkojantis už lenkiškų mokyklų ir jose dirbančių mokytojų darbą. „Kaip Šalčininkų skyriaus atstovė ir Šalčininkų rajono tarybos narė bei pedagogė labai džiaugiuosi, kad Šalčininkų rajonas užsitikrino aukštą statusą“, – sakė draugijos „Macierz Szkolna“ Šalčininkų skyriaus pirmininkė Jadvyga Sinkievič. Reikėtų pridurti, kad pagrindinių mokyklų kategorijoje šiais metais apdovanota Šalčininkėlių pagrindinė mokykla, o iš 77 pedagogų buvo pagerbti 17 Šalčininkų rajono mokyklų mokytojų.

Geriausiųjų sąraše
Šalčininkų rajono lenkų gimnazijos buvo gerai įvertintos ir naujausiame geriausių gimnazijų reitinge, kuris gruodžio 8 d. buvo paskelbtas Lietuvos žurnale „Reitingai“. Į geriausiųjų sąrašą pateko dvi lenkų mokyklos: Jašiūnų Mykolo Balinskio gimnazija ir Eišiškių gimnazija. Tyrimo autoriai remiasi šiais metais absolventų laikytų baigiamųjų valstybinių brandos egzaminų rezultatų analize. Abi įstaigos buvo įvertintos kaip mokyklų absolventus geriausiai parengiančios chemijos egzaminui.

Reitingai rodo, kad chemijos egzaminui geriausiai rengia Jasiūnų Mykolo Balinskio gimnazija (I vieta šioje kategorijoje) ir Eišiškių gimnazija (II-III vietos).

Aukštas rajono lenkų mokyklų mokymo lygis ir įrangos tobulinimas, vykstantys renovacijos ir remonto darbai, galimybė vykti į vasaros stovyklas ir edukacines išvykas Lenkijoje, besivystantis mokyklų partnerių bendradarbiavimas, galimybė studijuoti Lenkijoje, – visa tai padeda sudaryti palankias sąlygas augti Šalčininkų rajono lenkų mokyklų mokinių skaičiui ir kelti jų prestižą bei konkurencingumą.

300x100 MSZPR
„Projektas yra bendrai finansuojamas iš Lenkijos Respublikos užsienio reikalų ministerijos lėšų, skirtų už Lenkijos ribų gyvenantiems lenkams“

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24