A. Lukašenkos režimo atstovė nebuvo įleista į šalį

2011-08-12, 12:11
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

E99A384C-4E45-45CB-8F86-74049BD7DA1D_mw800_mh600_s

A. Bodak/svoboda.org

Baltarusiškas radijo stoties „Svoboda“ interneto portalas skelbia, kad Aleksandro Lukašenkos režimo atstovė vieši Vilniuje, nepaisant to, kad jai galioja Europos Sąjungos pritaikyta sankcija, draudžianti įvažiuoti į Bendrijos šalis. Tačiau LTV „Panoramos“ žurnalistų šio ryto žiniomis ji atvyko iki Baltarusijos-Lietuvos sienos, bet Lietuvos pasienio pareigūnų nebuvo įleista į šalį.

Po gruodžio 19-osios nakties Minske, kai A. Lukašenkos oponentai prezidento rinkimuose ir šimtai opozicijos atstovų buvo sumušti ir įkalinti, Europos Sąjunga uždraudė į savo teritoriją įvažiuoti 188 tiesiogiai su šiais įvykiais susijusiems Baltarusijos pareigūnams. Įšaldytos ir jų sąskaitos Bendrijos šalyse.

Europos Sąjungos sprendimu šios sankcijos gali būti atšauktos tik po to, kai bus išlaisvinti visi sulaikytieji opozicijos lyderiai.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad Užsienio reikalų ministerija prie Baltarusijos pareigūnų vizito Lietuvoje neprisidėjo. Jo programos neturi ir, turimomis žiniomis, Lietuvos ambasada neišdavė vizos asmeniui, kuris būtų įtrauktas į nepageidaujamų asmenų sąrašą“, – sako Užsienio reikalų ministerijos atstovas Mindaugas Lašas.

Savo pavardės paprašęs neviešinti pasienio pareigūnas DELFI sakė, kad A. Bodak viza buvo išduota viza Lietuvos ambasadoje Minske. „Tai nepageidaujamas asmuo. Išduodant vizą, ambasados pareigūnai turi tikrinti viską, ir jie tą puikiai mato, ką ir mes matėme punkte. Yra tokios pačios duomenų bazės“, – DELFI sakė pareigūnas.

Esą vizą anuliavo pasienio tarnybos pareigūnai, pamatę, kad A. Bodak ES yra persona non grata.

Pasak DELFI pašnekovo, viza Baltarusijos viceministrei išduota rugpjūčio 4 d., tą pačią dieną, kai Minske, pasinaudojus Lietuvos suteikta teisine pagalba, sulaikytas žmogaus teisių gynėjas Alesis Beliackis.

„Viza buvo išduota rugpjūčio 4 d. Galioti pradėjo nuo rugpjūčio 8 d., septynioms dienoms“, – detales vardijo pareigūnas.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) patvirtino, kad šie duomenys yra teisingi. „Visiškai teisingai. Viza išduota Lietuvos ambasadoje Minske“, – DELFI teigė VSAT Viešųjų ryšių skyriaus vyriausiasis specialistas Rokas Pukinskas.

Kristina Jackūnaitė, Rūta Lankininkaitė

LTV „Panorama“

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24