J. Bernatonis apie protestą prieš LLRA: nelabai supratau

2013-04-30, 07:45
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis teigia nesuprantantis savaitgalį prie Seimo protestavusių intelektualų, nes pavardžių rašybos klausimą siekiama išspręsti dėl pačių lietuvių patiriamų problemų, rašo "Kauno diena".

Specialistų išvadas jis ketina pristatyti kitą savaitę. Protestuotojai, sekmadienį susirinkę prie Seimo, piktinosi įvairiomis Lietuvos lenkų tautinei mažumai teikiamomis nuolaidomis - planais leisti dokumentuose rašyti asmenvardžius nelietuviškai, palengvintu lietuvių kalbos egzaminu.

Valdantiesiems priekaištauta, esą šie nusileidžia Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) reikalavimams ir taip pamina daugumos teises. Tačiau politikai teigia nesuprantantys protestuotojų pareiškimų.

Pasak Seimo vicepirmininko Gedimino Kirkilo, pavardžių rašymas originaliais rašmenimis - teisinis sprendimas, niekaip nesusijęs su lietuvių kalba.

"Aistros keliamos dirbtinai - jei intelektualai nukreiptų savo jėgas į realų lietuvių kalbos puoselėjimą, tai būtų sveikintina", - sakė G.Kirkilas.

Teisingumo ministro J. Bernatonio teigimu, dar anksti kalbėti apie tai, kokia forma bus bandoma keisti pavardžių rašybos taisykles, tačiau jis apgailestavo, kad kalbos klausimai taip lengvai imami politizuoti.

"Tai ne tautinių mažumų, o kalbos klausimas. Juk vokiečiai nėra tautinė mažuma, tačiau už vokiečio ištekėjusi moteris turi problemų, jei jo pavardėje yra raidžių, nesančių mūsų abėcėlėje. Tas pats ištekėjusioms už britų, kitų valstybių piliečių", - sakė J. Bernatonis.

Pasak jo, asmenims, kurie pareikš norą keisti pavardę, turėtų galioti panaši tvarka, kaip ir dabar pavardę keisti norintiems piliečiams.

"Tiesą sakant, aš nelabai supratau, ko ten protestuoja. Kai buvau susitikęs su Sąjūdžio vadovais, informavau, kokiu klausimu mes dirbame. Bet kažkodėl norima tą klausimą politizuoti, susieti su tam tikrais LLRA dalykais", - sakė J. Bernatonis.

Ministras žada jau kitą savaitę pristatyti specialistų, sprendžiančių asmenvardžių rašymo asmens dokumentuose nelietuviškais rašmenimis dilemą, išvadas.

ELTA

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24