Didžiausio pralaimėjimo FIFA istorijoje pasaulio rekordas

2024-03-25, 14:41
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Didžiausio pralaimėjimo FIFA istorijoje pasaulio rekordas pexels.com asociatyvi nuotr.

Artėjant Europos futbolo čempionatui verta prisiminti bene labiausiai įsimintiną įvykį futbolo pasaulyje. Pasaulio antirekordas užfiksuotas 2001 metais, kai Amerikos Samoa vyrų rinktinė, kurios geriausias žaidėjas translytė sportininkė, pasaulio futbolo čempionato atrankoje pralaimėjo Australijos rinktinei įspūdingu rezultatu.

Pasaulio antirekordas

2001 m. per pirmąją atrankos į 2002 m. pasaulio futbolo čempionatą kampaniją Amerikos Samoa vyrų futbolo rinktinė dalyvavo rungtynėse, kuriose buvo pasiektas didžiausios pergalės tarptautiniame futbole rekordas, kai jie pralaimėjo Australijai 31:0. Rungtynės buvo tokios beviltiškos, kad net rezultatą sekęs teisėjas pametė skaičių ir švieslentėje pasirodė rezultatas 32:0.

Rungtynių rezultatas paskatino diskusijas dėl atrankos turnyrų formato. Australijos vadovas Frankas Farina ir puolėjas Archie Thompsonas, kuris rungtynėse įmušė 13 įvarčių, pasiūlė įvesti preliminarius turus, kad būtų išvengta tokių nelygiaverčių rungtynių. Šiai nuomonei pritarė tarptautinė futbolo organizacija FIFA ir Okeanijos zonos atrankoje į 2006 m. FIFA pasaulio futbolo čempionatą buvo įvestas preliminarus turas.

Nuo įstojimo į FIFA Amerikos Samoa vyrų futbolo komanda buvo laikoma viena silpniausių pasaulio komandų ir iki 2011 m. rudens buvo viena žemiausiai FIFA pasaulio reitinge esančių rinktinių.

Absoliuti FIFA reitingo autsaiderė perrašė futbolo istoriją

2011 m. lapkričio 23 d. Amerikos Samoa užfiksavo pirmąją FIFA pripažintą pergalę, kai pirmajame atrankos į pasaulio futbolo čempionato etape 2:1 įveikė Tongą. Tai taip pat buvo pirmoji komandos pergalė po 38 pralaimėjimų iš eilės.

Thomas Rongenas tapo Amerikos Samoa rinktinės treneriu po to, kai buvo atleistas iš JAV U20 rinktinės trenerio pareigų dėl to, kad jie nepateko į pasaulio futbolo čempionatą ir iš dalies dėl griežto ir agresyvaus treniravimo stiliaus. Naujasis treneris ir komanda vis dėlto rado aukso viduriuką ir galiausiai komanda laimėjo rungtynes, patekdama į 2014 m. pasaulio futbolo čempionatą

Silpniausios komandos pastangos ekranizuotos

Komandos pastangos patekti į pasaulio futbolo čempionatą buvo ekranizuotos 2014 m. Didžiosios Britanijos dokumentiniame filme „Tikslas – įvartis“ („Next Goal Wins“), kurį režisavo Mike'as Brettas ir Steve'as Jamisonas. Šis filmas įkvėpė režisierių Taika Waititi 2023 m. sukurti juodo humoro komediją tuo pačiu pavadinimu. Filmas bus rodomas „Disney+“ kanalu jau kovo 27 d. Režisierius pagarsėjo savo 2017 m. filmu „Toras: Ragnarokas“ („Thor: Ragnarok“) ir pelnė „Osakrą“ už 2019 m. filmą „Triušis DžoDžo" („JoJo Rabbit“) – kontroversišką karo komediją apie berniuką, kurio įsivaizduojamas draugas iš tiesų yra Adolfas Hitleris.

Esame matę daug sporto istorijų, kuriose daug pykčio, aistros, traumų ir širdgėlos pakeliui į pažadėtąją šlovę. Taika Waititi pateikia mums neamerikietišką sporto istorijos atpasakojimą, kur laimėti svarbu, bet nėra viskas, kur laimė yra viskas, kur linksmybės ir laisvalaikis turi savo vietą ir kur gyvenimas nėra tik įvarčių serija.

Kai treneris Thomas Rongenas, kurį vaidina Michaelis Fassbenderis, pirmą kartą pasirodo Amerikos Samoa saloje, kurios du didžiausi eksporto produktai yra tunas ir futbolininkai, žaidėjai atlieka pratimus skanduodami garsią 1984 m. filme „Karatė vaikis“ ištartą frazę: „Užvaškuok dešine! Nuvalyk su kaire! („Wax on! Wax out!“).

Filme viena pagrindinių siužetinių linijų – tai pasakojimas apie geriausią komandos žaidėją ir kapitonę translytę Kaimaną. Tačiau tai nėra vienas iš istorijos „pagražinimų“. Kaimanos herojė Jaiyah Saelua, kurios lytinė tapatybė yra priimtina Samoa kultūros dalis, buvo pirmoji atvirai nebinarinė ir translytė sportininkė, dalyvavusi FIFA pasaulio futbolo čempionato atrankos varžybose.

Tolimesnis komandos likimas

2015 m. spalio mėn. teritorija pasiekė aukščiausią poziciją FIFA pasaulio reitinge, kai po pergalių prieš Tongą ir Kuko salas atrankoje į 2018 m. pasaulio futbolo čempionatą užėmė 164 vietą.

Po žaidimo 2019 m. Ramiojo vandenyno žaidynėse Amerikos Samoa buvo išbraukta iš FIFA pasaulio reitingo, nes daugiau nei ketverius metus nežaidė rungtynių. Šią pertrauką iš dalies lėmė COVID-19 pandemija, dėl kurios komanda buvo priversta nedalyvauti 2022 m. FIFA pasaulio futbolo čempionato atrankoje.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24