Irpinėje duris atvėrė Lietuvos lėšomis atstatytas vaikų darželis „Rūta"

2023-08-24, 17:28
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Irpinėje duris atvėrė Lietuvos lėšomis atstatytas vaikų darželis „Rūta" Pranešimo spaudai autorių nuotr.

Rugpjūčio 24 d., Ukrainos nepriklausomybės dieną, Irpinėje oficialiai atidarytas vaikų darželis „Rūta". Rusijos agresijos veiksmų smarkiai suniokotas vaikų darželis iš naujo atgimė vos per aštuonis mėnesius. Šiam projektui Lietuva iš Ukrainos atstatymo projektų programos skyrė daugiau nei 4,9 mln. eurų, o jį įgyvendino Lietuvos viešoji įstaiga Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA), nuo 2014 m. vykdanti infrastruktūros projektus Ukrainoje.

„Net vykstant karui mokyklas ir darželius būtina atstatyti, nes ukrainiečių vaikai turi tęsti mokslus ir ugdymą, o tėvai – dirbti ir atstatyti sugriautą šalį. Darželio atidarymo šventė per Ukrainos nepriklausomybės dieną - mūsų atsidavimo ir nepalaužiamos paramos ženklas. Šis projektas - konkretus ir apčiuopiamas Lietuvos pagalbos pavyzdys bei vilties suteikiantis veiksmas”, – sakė CPVA direktoriaus pavaduotoja Rasa Suraučienė.

Naujam gyvenimui atgimusio darželio fasadą papuošė dvi freskos, kurias nutapė Irpinės menininkė Yuliia Trypolska. Jose – laiminga vaikystė, kurią simbolizuoja žaidžiantys vaikai, iš kaladėlių statantys savo darželį bei žingsniuojantys su Lietuvos ir Ukrainos vėliavų spalvų balionais.

Džiaugsmingą juostelės kirpimo ceremoniją papildė ir nuotaikinga akimirka – LR Vyriausybės dovanotas tortas, skirtas Irpinės miestelio vaikams.

Vaikų darželį „Rūta" lankys 400 vaikų, jame dirbs 45 darbuotojai. Trijų aukštų pastatas buvo įrengtas bei aprūpintas moderniomis priemonėmis, sutvarkyta darželio aplinka, įkurtos lauko žaidimo aikštelės, o pastato rūsys pritaikytas slėptuvės funkcijai.

Darželio rekonstrukcija įgyvendinta bendromis Lietuvos ir Taivaniečių atstovybės Lietuvoje pastangomis. Taivaniečių indėlis, kuris šiam projektui siekė 1,2 mln. eurų, panaudotas baldams ir įrangai įsigyti, darželio aplinkai apželdinti ir žaidimų aikštelėms įrengti.

Atstatytas vaikų darželis ne tik prikeltas naujam gyvenimui, bet ir gavo naują vardą. Anksčiau „Radist“ (ukr. klb. „Džiaugsmas”) pavadinimą turėjęs darželis dabar pavadintas „Rūtos“ vardu. Parinktas pavadinimas pabrėžia abiejų tautų vienybę ir bendrą paveldą, nes ir ukrainietiškai žodis „rūta“ turi tą pačią prasmę, skamba taip pat.

Pagalba Ukrainos švietimo sektoriui atgaivinti yra vienas iš Lietuvos prioritetų teikiant visokeriopą pagalbą nuo karo kenčiančiai šaliai. Atidarytas vaikų darželis nėra vienintelis Lietuvos projektas Ukrainoje – šiuo metu baigiama CPVA įgyvendinama Borodiankos licėjaus rekonstrukcija, kuriai skirta 7,9 mln. eurų.

Šį mėnesį taip pat patvirtinta Lietuvos iniciatyva, kviečianti architektus kartu kurti Ateities mokyklą Ukrainoje. Planuojama sukurti inovatyvų standartinį techninį Ateities mokyklos Ukrainoje projektą, kuriuo galės naudotis tiek Ukrainos institucijos, tiek tarptautiniai partneriai, aktyviai dalyvaujantys Ukrainos atkūrimo ir atstatymo procese. Atviro tarptautinio architektūrinio konkurso metu tarptautinė ekspertų komisija įvertins ir išrinks geriausią Ukrainos Ateities mokyklos koncepciją, o su konkurso nugalėtoju bus sudaryta sutartis dėl techninio projekto sukūrimo.

CPVA inf. 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24