Prezidentas Lotynų Amerikos ir Karibų regiono šalims: Ukraina gina savo laisvę, turime jai padėti

2023-07-18, 14:46
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Prezidentas Lotynų Amerikos ir Karibų regiono šalims: Ukraina gina savo laisvę, turime jai padėti Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotrauka/ Robertas Dačkus

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį dalyvauja ES ir Lotynų Amerikos bei Karibų šalių vadovų susitikime Briuselyje.

Plenarinėje sesijoje Lietuvos vadovas kreipėsi į susitikimo dalyvius pabrėždamas Rusijos vykdomo karo prieš Ukrainą padarinius tarptautinei tvarkai ir globaliam saugumui. Šalies vadovas pabrėžė, kad, pradėjusi ir tęsdama neišprovokuotą ir neteisėtą agresijos karą prieš Ukrainą, Rusija pamynė tarptautinės tvarkos principus, kuriais grindžiamas saugumas visame pasaulyje.

Prezidentas akcentavo, kad Rusijos vykdomas karas Ukrainoje sukėlė daugybines globalias krizes: branduolinio saugumo, energetikos, finansų, maisto tiekimo ir aplinkos. Pasak šalies vadovo, svarbu suvokti, kad visa tai yra tiesioginės ir toli siekiančios Rusijos agresijos karo pasekmės. Valstybės vadovas ragino Lotynų Amerikos ir Karibų regiono šalis nepasiduoti Kremliaus skleidžiamai propagandai, dezinformacijai ir nesileisti būti manipuliuojamoms.

„Rusija yra ne auka, o agresorė. Kremlius nebuvo priverstas gintis, nes niekas jo nepuolė ir neplanavo to daryti. Šiandien Ukraina gina savo laisvę, taip pat ir visą taisyklėmis grįstą tarptautinę pasaulio tvarką. Tarptautinės bendruomenės užduotis – padėti Ukrainai apsiginti“, – kalbėjo Prezidentas.

Šalies vadovas ragino regiono šalis palaikyti Ukrainos siekį atkurti taiką savo šalyje, siekti Rusijos atsakomybės už karo ir agresijos nusikaltimus Ukrainoje steigiant Specialųjį tribunolą ir reikalauti agresoriaus atlyginti Ukrainai per karą padarytą žalą.

Prezidentas pabrėžė multilateralizmo svarbą ir būtinybę įgalinti tarptautines organizacijas ir jų narius tam, kad galėtų prasmingai prisidėti įveikiant globalius iššūkius.

ES ir Lotynų Amerikos bei Karibų regiono vadovų šalių susitikimas vyksta trečią kartą nuo 2013 metų. Pastarąjį kartą susitikimas vyko 2015-aisiais Briuselyje. Juo siekiama atnaujinti aukšto lygio politinį dialogą tarp ES ir Lotynų Amerikos bei Karibų regiono šalių.


Prezidento komunikacijos grupė

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24