Turkija kaltina Rusiją nauju oro erdvės pažeidimu

2016-02-01, 09:05
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Turkija kaltina Rusiją nauju oro erdvės pažeidimu Nuotr. Alan Wilson/flickr.com

Turkija šeštadienį apkaltino Rusiją nauju jos oro erdvės pažeidimu ir perspėjo Maskvą, kad ji „susidurs su pasekmėmis", o šių šalių santykiai pasiekė naujas žemumas, nematytas nuo Šaltojo karo.

Turkijos užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad Rusijos lėktuvas Su-34 penktadienį 9 val. 46 min. Grinvičo (11 val. 46 min. Lietuvos) laiku pažeidė Turkijos oro erdvę, nors turkų radiolokacijos daliniai ne kartą jį perspėjo rusų ir anglų kalbomis.

Rusijos gynybos ministerija šį pareiškimą atmetė ir pavadino „nepagrįsta propaganda".

Ryšiai tarp Ankaros ir Maskvos smarkiai pablogėjo po to, kai svarbi NATO narė Turkija lapkričio mėnesį prie Sirijos sienos numušė Rusijos naikintuvą. Tai sukėlė žodžių karą su Rusija, kuri tvirtino, kad jos lėktuvas nebuvo įskridęs į Turkijos oro erdvę.

Rugsėjo mėnesį Rusija pradėjo didelio masto antskrydžių kampaniją Sirijoje, prieš sukilėlius, siekiančius nuversti prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą) – ilgametį Maskvos sąjungininką, prieš kurį Turkija yra kategoriškai nusistačiusi.

Penktadienį Ankara išsikvietė į Užsienio reikalų ministeriją Rusijos ambasadorių, kad pareikštų „griežtą protestą ir pasmerktų" naujausią įtariamą oro erdvės pažeidimą.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) sakė, kad Rusija „turės susidurti su pasekmėmis, jei tęs tokius pažeidimus".

„Tokie neatsakingi žingsniai nėra naudingi nei Rusijos Federacijai, nei Rusijos ir NATO santykiams, nei regioninei bei pasaulinei taikai", – sakė jis reporteriams Stambulo oro uoste, prieš išvykdamas į Lotynų Ameriką.

Jis taip pat sakė paprašęs susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu jų santykių krizei aptarti, tačiau kol kas neaišku, ar toks prašymas buvo pateiktas jau po naujausio incidento dėl oro erdvės.

bns
Naujienų agentūros BNS informaciją
atgaminti visuomenės informavimo
priemonėse bei interneto tinklalapiuose
be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24