Perdirbtas elitas arba 2014 m. apibendrinimas

2015-01-09, 15:27
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
 Tadeuš Andžejevski Tadeuš Andžejevski

Ką tik atsisveikinome su dar vieneriais metais ir sutikome naujus. Tradiciškai ir tam tikra prasme simboliškai bei, žinoma, selektyviai pabandykime apibendrinti 2014 metus. O kad nenuvarginčiau jūsų pirmosiomis dienomis po Naujųjų Metų kalbėdamas apie politiką, padarykime tai nevisiškai rimtai.

Taigi, kas pavyko mūsų politikams ką tik praėjusiais metais? Pavyzdžiui, A. Butkevičiui, kuriam apskritai yra labai sunku ką nors padaryti dėl jį varžančio neryžtingumo, Lietuvoje pavyko įvesti eurą. Nuo naujų metų mes esame privilegijuotųjų klube, tik, deja, vargingo giminaičio padėtyje. Tačiau ne paslaptis, kad Lietuva yra viena skurdžiausių ES šalių, įsivedusių Europos valiutą. Kad tik A. Butkevičiui jau mėsėdžio metu nereikėtų aiškintis, ar geras laikas buvo keisti litą, kurio išlaidas galėjome normuoti autonomiškai, į eurą, dėl kurio išlaidų teks atsiskaitinėti Briuseliui.

Partiniam  premjero kolegai – Aloyzui – praėjusiais metais ne euras buvo galvoje. Vyresnio amžiaus politikas buvo užsiėmęs asmeniniais reikalais. Jam 2014 m. pavyko piršlybos. Būdamas pačiame jėgų žydėjime A. Sakalas vedė net per pusę jaunesnę žmoną. Sveikiname ir naujais metais linkime politikui tik šeiminių rūpesčių. Gal tai atgrasys jį nuo komentarų, kurių grėsmingas turinys gąsdino  pusę Lietuvos, rašymo.

D. Grybauskaitei praėjusiais metais taip pat pasisekė. Ne, ne santuoka, o antrasis prezidento rinkimų turas. Jo metu D. Grybauskaitės varžovas Z. Balčytis pavyzdingai atliko pastumdėlio vaidmenį, ant kurio de facto valdanti prezidentė Dalia korė visus šunis. Ir net graudu“ buvo klausytis, kaip diskusijose dalyvavusi šalį valdanti D. Grybauskaitė Europos Parlamento narį, kuris tik visiškai hipotetiškai taikėsi į valdžią, kaltino už visą blogį Lietuvoje. Rinkimų rezultatai negalėjo būti kitokie.

Kalbant apie prezidento rinkimus, taip pat reikėtų pabrėžti, kad praėjusiais metais Lietuvos elitui,  pasitaikius progai, vėl pavyko paniekinti demokratiją. R. Paksas, tragiškasis Lietuvos scenos politikas, vos tik tunelio gale pamatė šviesą, suteikiančią jam viltį dalyvauti rinkimuose, kai ją iškart jam užgesino. Paradoksalu – visa tai atsitiko dėl politikui palankios apklausos, kurioje R. Paksas buvo antras po D. Grybauskaitės, ir ši suteikdavo šansą antrajam turui. Kai tik apie tai sužinojo konservai ir socdemai, iškart pasakė „labanakt“ Lietuvos demokratijai. Lakūno  reabilitacijos procesui Seime buvo įjungta raudona šviesa ir R. Paksas eilinį kartą buvo paniekintas.

Nors R. Paksui neleidžiama startuoti rinkimuose, Viktorui Uspaskich jie esą tikras išsigelbėjimas. Išsigelbėjimas, tiesiogine prasme apsaugantis jį nuo kalėjimo kameros. Apsukrusis Viktoras dalyvauja visuose eiliniuose rinkimuose Lietuvoje ir tuo pačiu įgyja imunitetą, apsaugantį nuo teismo bylų. O kol ištižusios Temidės veiksmai padės panaikinti jo imunitetą, į mūsų šalį ateis kiti rinkimai. Ir juose startuojantis Viktoras – vėl viršuje. Viskas sukasi pagal principą: sugauk  mane, jei sugebėsi.

2014 metais taip pat pasisekė Gabrieliui, savo senelio anūkėliui. Būtent po seneliuko pavyko užimti vietą EP. Tai tokia, galima sakyti, šeimos tradicija, kai po vieno Landsbergio ateina kitas  Landsbergis. Todėl palikimas buvo perduotas, tik  gražią  tradiciją pritemdė  kažkokia žurnalistė R. Janutienė, praėjusių metų pabaigoje panorusi išleisti knygą apie Landsbergių dinastiją, kurioje labai sugadino ligšiolinę oficialią garsios Lietuvos šeimos gyvenimo įvykių versiją. Juk oficialiai Landsbergių dinastija – tai „kovotojai“ su Lietuvos sovietine okupacija, kovos pabaigoje įkūrę Sąjūdį. R. Janutienės knygoje remiamasi slaptais dokumentais, kurių nepavyko sudeginti, ir vaizduojama visai priešinga įvykių versija. Iš knygos aišku, kad Landsbergiai net didžiausiu sovietų priespaudos laikotarpiu Lietuvoje gyveno kaip inkstai taukuose. Jie darė karjerą, dėstė  leninizmus – marksizmus, naudojosi visomis valdžios privilegijomis, prieinamomis tik išrinktiesiems. Po to, kai milžinas su molinėmis kojomis ėmė svyruoti, V. Landsbergis metėsi į patriotizmą. Rodos, tik per atsitiktinumą pateko į Sąjūdžio sūkurį, bet kaip politikas buvo truputį perdirbtas. Atkurtas, jei kalbėtume lenkiškai. Senasis V. Landsbergis pateko į perdirbimą ir tapo naujas. Visiškai kitoks. Tokios  metamorfozės įvyko ir su kitais politikais, turinčiais iš biografijų išplėštų puslapių – teigia R. Janutienė, pateikdama Dalios G. pavyzdį.

Todėl seksime, kas su šiais ir kitais politikais bus naujaisiais metais. Parašysime apie tai apibendrinime... po metų. O kol kas visiems skaitytojams tradiciškai linkime: „Laimingų Naujųjų metų!“

 Tadeuš Andžejevski

Komentarai  

 
#1 Libertaras 2015-01-14 13:22
"Demokracija toji est taki ustroj,w ktorym mnejszosc nie moze i nie powinna tereryzowac wienkszosci"- Donald Tusk
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24