2024 m. tendencijos – ko darbuotojai tikisi šiemet?

2024-01-07, 11:44
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
2024 m. tendencijos – ko darbuotojai tikisi šiemet? „Bitė Lietuva“ nuotr.

Per pastaruosius kelerius metus įmonių, kaip darbdavių, pasaulis itin pasikeitė – į darbo rinką įžengė Z kartos atstovai, kurie darbo kultūrai atnešė naujų vėjų, sparčiai tobulėjo dirbtinis intelektas, o darbą biuruose keitė hibridinis arba nuotolinis darbas. Kokių tendencijų tikėtis šiemet, pasakoja ekspertė.

„Kiekvieni metai atneša naujas tendencijas, kurias dažniausiai diktuoja potencialūs darbuotojai, o darbdaviams bei vadovams prie jų tenka prisitaikyti. Visgi, šiemet bus pastebimas lankstaus darbo poreikis, kurį siūlo vis daugiau įmonių. Be to, naujų požiūrių atneš ir tobulėjantis dirbtinis intelektas“, – pranešime žiniasklaidai sako Eglė Staniulionė, „Bitė Lietuva“ žmonių ambasados vadovė.

Hibridinis darbo grafikas – naujas standartas

Nors pernai buvo pastebimas nuotolinio darbo poreikis, visgi, anot E. Staniulionės, 2024 m. matysime, kad dėmesio centre – hibridinis darbo modelis.

„Darbuotojams itin patogu dirbti nuotoliu, tačiau vis daugiau įmonių pastebi, kad toks modelis turi didelę įtaką darbo kultūrai – mažėja socialinių kontaktų, prarandamos biure gyvavusios tradicijos, todėl tampa sunkiau susitelkti bendram tikslui. Šiemet matysime, kad vis daugiau organizacijų sieks atrasti aukso vidurį ir savo veiklai tinkamiausią darbo modelį – kiek dienų bus dirbama biure, o kiek – namuose ar kitoje vietoje“, – aiškina ekspertė.

Dėmesys darbuotojų komfortui

Šiuo metu pastebima tendencija, kad darbuotojai pradeda atskirti, kada reikia pailsėti nuo darbo. Pasak „Bitė Lietuva“ žmonių ambasados vadovės, 2024-aisiais darbuotojai daug dėmesio skirs savo komfortui darbo vietoje.

„Užtikrinti, kad komandos nariai reguliariai naudotųsi atostogomis – raktas į laimingus ir sveikus darbuotojus. Visgi, kad laisvas laikas būtų kuo naudingesnis, svarbu visapusiškai suprasti jo naudą ir skatinti komandos narius planuoti poilsio dienas“, – tvirtina E. Staniulionė.

Prasmingas darbas – prioritetų sąrašo viršuje

Tikėtina, kad šiais metais darbuotojai bus linkę orientuotis į tokį darbą, kuris jiems yra prasmingas. Tai gali reikšti, kad jie paliks dabartinę įmonę, jei supras, kad nesutampa asmeninės ir darbovietės vertybės. Anot E. Staniulionės, tokia praktika naudinga tiek darbuotoju, tiek darbdaviui.

„Jei komandos narys nemato prasmės savo dabartinėse pareigose, natūralu, kad jis bus mažiau įsitraukęs į savo užduotis ar pačią įmonės veiklą. Tokiu atveju, prasmės ieškojimas kitoje organizacijoje itin naudingas abejoms pusėms – darbuotojas naujoje bendrovėje taps laimingesnis, o buvusioje įmonėje atsilaisvins vieta naujam motyvuotam ir įsitraukusiam kolegai“, – sako „Bitė Lietuva“ žmonių ambasados vadovė.

Dirbtinis intelektas – ne tik greitesniam darbui

Pernai beveik visas sritis sudrebino patobulėjęs dirbtinis intelektas, kuris pakeitė tradicinius metodus ir padėjo užtikrinti greitesnį bei efektyvesnį darbą. E. Staniulionės teigimu, dirbtinis intelektas niekur nedings ir šiemet.

„Ši technologija neabejotinai pakeitė ne tik darbo procesus, bet ir pačią įdarbinimo sritį. Tikėtina, kad vis daug įmonių naudosis dirbtiniu intelektu ne tik kaip procesų automatizavimo įrankį, bet ir pasitelks jį priimant sprendimus ar atliekant pažangią analizę. Šiemet savo darbą itin palengvins tie kurie dirbtinį intelektą įdarbins kaip pagalbininką“, – pasakoja E. Staniulionė.

Kad vadovas netaptų priežastimi keisti darbovietę

Anot E. Staniulionės, šiemet bus ypač pastebimas sąmoningo valdymo poreikis.

„Vienas pagrindinių vadovų iššūkių – kaip užtikrinti, kad jų komanda rodytų puikius rezultatus, tačiau kolegoms suteikti savotišką laisvę – jų neperspausti ir nekontroliuoti kiekviename žingsnyje. Darbuotojų poreikis komfortui itin auga, todėl šis iššūkis šiemet tik stiprės“, – sako ekspertė.

Ji priduria, kad vadovai turės išmokti suderinti patogias ir nevarginančias darbo sąlygas komandos nariams, bet ir tuo pačiu nenukrypti nuo pagrindinio tikslo – užtikrinti kuo geresnius rezultatus ir sėkmingai deleguoti darbus.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24