Baudžiamoji atsakomybė už eismo taisyklių pažeidimą?

2023-06-21, 12:13
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Baudžiamoji atsakomybė už eismo taisyklių pažeidimą? Pranešimo spaudai autorių nuotr.

Neretam iš mūsų yra tekę gauti pranešimą apie kažkur šiek tiek viršytą greitį ar, tarkim, draudžiamą kalbėjimą telefonu sėdint už vairo. Taigi nemažai mūsų jau yra bausti administracine tvarka dėl Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimo. Rodos, tokių dalykų kartais per daug net nesureikšminame, nes atsiperkame gauta bauda (arba, blogiausiu atveju, trumpalaikiu teisės vairuoti atėmimu).

Lygiai taip pat jau daugeliui yra žinoma, kad administracinė atsakomybė gali peraugti į baudžiamąją, jei sutrikdėte kito asmens sveikatą ar vairavote transporto priemonę neblaivus, o alkoholio matuoklis parodė 1,5 promilės girtumą.

Tačiau ar galima situacija, kai asmuo yra blaivus, sužeistų ar mirusių asmenų nėra, o KET pažeidęs asmuo vis tiek nuteisiamas ir į biografiją įrašoma teistumo žyma? Apie tai plačiau pasakoja advokatų profesinės bendrijos „AVOCAD“ advokatas Egidijus Kieras.

Baudžiamojo kodekso 284 straipsnis numato baudžiamąją atsakomybę tam, kas viešoje vietoje įžūliu elgesiu, grasinimais, piktybiškai tyčiodamasis arba vandališkais veiksmais demonstravo nepagarbą aplinkiniams ar aplinkai ir sutrikdė visuomenės rimtį ar tvarką. Toks asmuo gali būti baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Klausite kaip tai susiję su KET pažeidimu? Susiję, ir labai.

2023 m. gegužės 30 d. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje motociklo vairuotojas nuteistas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso (BK) 284 straipsnį už tai, kad Vilniaus mieste darbo dienos metu nepakluso teisėtam policijos pareigūnų reikalavimui sustoti ir toliau važiuodamas motociklu bei vengdamas būti sustabdytas jį persekiojančių policijos pareigūnų, važiuodamas septynis kartus per sankryžas degant raudonam šviesoforo signalui, viršydamas greitį, kai kada pasiekdamas beveik 200 km/val. greitį, nepaisydamas kelių eismo ženklų ir kitaip padarydamas 22 KET pažeidimus, įžūliais veiksmais demonstravo nepagarbą aplinkiniams bei aplinkai ir sutrikdė visuomenės rimtį bei tvarką.

Teismas išaiškino, jog vairuotojas būdamas suaugęs ir pakaltinamas žmogus, važiuodamas per raudoną šviesoforo signalą, žymiai viršydamas greitį, pavojingai manevruodamas tarp kitų transporto priemonių, taip priversdamas kitus eismo dalyvius reaguoti į jo elgesį kelyje, numatė, kad jo veika sukels neigiamus padarinius viešajai tvarkai, sąmoningai apsisprendė taip elgtis viešojoje vietoje.

Šiuo konkrečiu atveju asmuo atsipirko bauda ir teisės vairuoti 3 metams atėmimu, tačiau kartu gavo ir teistumo žymą.

Taigi reiktų atkreipti dėmesį, jog nors pavienis KET pažeidimas, t. y. leistino greičio viršijimas ar draudžiamo šviesoforo signalo nesilaikymas, nesukels vairuotojui baudžiamosios atsakomybės, tačiau jei tokių pažeidimų bus visa eilė, asmuo gali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn su visomis iš to kylančiomis pasekmėmis.

Baudžiamoji teisė nustato atsakomybę tik už pavojingas veikas, o ne formalius pažeidimus, todėl kiekvienu atveju padaryti veiksmai vertinami individualiai, nustatant jų pavojingumo laipsnį.

Pranešimo spaudai inf. 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24