Didžioji dviguba Lietuvos lenkų sėkmė

2014-05-30, 14:21
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Šiųmečiai „dvigubi" (prezidento ir Europarlamento) rinkimai Lietuvoje jau praėjo. Tai dar viena puiki Vilniaus krašto lenkų sėkmė ir Valdemaro Tomaševskio surinktų balsų rekordas. Tai įrodymas, kad sąžininga, realiomis vertybėmis paremta politika, vedama Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininko, rinkėjų buvo tinkamai įvertinta. Ir vieni, ir kiti rinkimai buvo ypatingas iššūkis LLRA. Nepaisant nuolatinių žiniasklaidos ir politinių partijų išpuolių, ši partija ir visa lenkų bendruomenė parodė, kad vienybe, atsidavimu idėjai ir atkakliu darbu galima labai daug pasiekti. Pastarieji rinkimai Lietuvos lenkus atvedė prie istorinės sėkmės.

V. Tomaševskio rekordas

Dviguba rinkimų sėkmė prasidėjo nuo prezidento rinkimų. Valdemar Tomaševski solidžios rinkėjų paramos dėka padarė Lietuvos politikoje tiesiog neįsivaizduojamą dalyką. Jis surinko 110 tūkstančių balsų, sudarančių beveik 9 proc., ir ryžtingai laimėjo ne tik Vilniaus krašte, Visagino rajone, bet ir daugelyje Trakų, Švenčionių, Širvintų, Zarasų rajonų apylinkių, taip pat Vilniaus mieste. O tai yra du kartus daugiau nei per prezidento rinkimus prieš penkerius metus. Kaip apie LLRA pirmininko sėkmę parašė įtakingas Lenkijos dienraštis „Rzeczpospolita", rinkėjų paramos padvigubinimas – tai sensacija politikoje ir savotiškas rinkimų rekordas.

Valdemar Tomaševski tapo neginčytinu didelės valstybės dalies lyderiu ir lenkų bei kitų tautinių mažumų, gyvenančių Lietuvoje, autoritetu. Tačiau taip pat verta pabrėžti, kad už jį balsuoja vis daugiau lietuvių, vertinančių sąžiningą politiką ir matančių jame puikų visų šalies gyventojų pilietinių teisių gynėją. Rinkėjai įvertino politinę patirtį ir nepriekaištingą V. Tomaševskio reputaciją: virš jo niekada nekybojo įtarimo nesąžiningumu, korupcijos ar dalyvavimo skandaluose šešėlis, o tai yra retenybė tarp Lietuvos politikų. Jo vadovaujama partija principingai niekada neima pinigų iš verslininkų, kad nebūtų priklausoma nuo verslo, o tai Lietuvos politinėje scenoje yra išimtis. Tai vienas iš nedaugelio politikų, iš tikrųjų vykdančių priešrinkiminius pažadus, visada besilaikančių savo žodžio ir atkakliai kovojančių už bendrąjį gėrį.

Pasiekimas Europos mastu

Labiausiai V. Tomaševskį iš kitų kandidatų išskiria konkreti ir dalykiška rinkimų programa Lietuvai. O joje visa apimančios moralinės krizės laikotarpiu toks svarbus ryšys, vienareikšmiškai nurodantis krikščioniškas vertybes, kurios yra Vilniaus krašto žemės druska. Todėl pagrindinis LLRA lyderio rinkimų kampanijos motyvas buvo šūkis: „Krikščioniškų vertybių vardan". Tai svarbus ir geras rinkimų šūkis, atskleidžiantis vertybių sistemą, kuria kandidatas vadovaujasi tiek privačiame, tiek visuomeniniame gyvenime, kuriame pirmoje vietoje yra sąžiningumas. Šiuolaikiniame pasaulyje labai nedaug politikų gali ginti ir skatinti tikruosius krikščionybės principus ir vertybes, kurie yra didžiulis turtas, ypač gyvybės apsauga nuo prasidėjimo iki natūralios mirties ir rūpinimasis šeima.

Pats dalyvavimas prezidento rinkimuose ir lenkų tautinės mažumos atstovo gauta parama yra pasiekimas Europos mastu. Joks kitas tautinės mažumos atstovas ES šalyse niekad nepasiekė tokio aukšto rezultato kaip Valdemar Tomaševski. Pavyzdžiui, gausios vengrų mažumos Rumunijoje kandidatas Keleman prezidento rinkimuose 2009 metais gavo šiek tiek daugiau nei 3 proc. Juo labiau reikia pabrėžti LLRA pirmininko pasiektą rezultatą, nes tai yra sensacija Europoje.

Sėkmė rinkimuose į Europos Parlamentą

Puikus rezultatas prezidento rinkimuose buvo įtvirtintas ir po dviejų savaičių dar viena sėkme svarbiuose rinkimuose, tik šį kartą į Europarlamentą. Rinkimuose į Europos Parlamentą Lietuvos lenkų rinkimų akcija ir rusų aljanso koalicija „Valdemaro Tomaševskio blokas" gavo daugiau kaip 92 tūkstančius balsų, t.y. 8,1 proc. visoje šalyje. Tai suteikė euromandatą, vėl atitekusį Valdemarui Tomaševskiui. Palyginti su 2012 m. Seimo rinkimais, kai LLRA gavo 6,1 proc. galiojančių balsų ir pirmą kartą peržengė rinkimų slenkstį, rezultatas pagerintas trečdaliu. Reikia pažymėti, kad koalicijos blokas laimėjo pirmąją vietą daugiau kaip 200 rinkimų apylinkių iš dviejų tūkstančių, esančių šalyje. Rinkimų į Europos Parlamentą rezultatai parodė vienareikšmišką paramą LLRA vykdomai politikai. Pirmininkaujant Valdemarui Tomaševskiui, geram organizatoriui, turinčiam įgimtą politinę juslę, Rinkimų akcija pasiekia eilines rinkimų pergales – tuo įsitikinome prieš kelias dienas. LLRA pirmininkas padarė dar vieną svarbų dalyką – jis atvėrė galimybę bendradarbiauti ir su kitomis tautinėmis mažumomis: rusų, baltarusių ir totorių.

Dėl to Rinkimų Akcija, kaip parodė rinkimų rezultatai ir rinkėjų lietuvių parama LLRA, iš Lenkijos tautinės mažumos partijos tapo visos šalies partija. V. Tomaševski pagrįstai dėmesį sutelkė į bendradarbiavimą su visomis Lietuvos tautinėmis mažumomis, nes tik bendradarbiaujant galima veiksmingai kovoti su skandalinga diskriminacija, vykdoma Lietuvos valdžios institucijų. Todėl į Europos parlamentą buvo iškeltas koalicijos sąrašas, kuris gerai pasirodė keliuose pastaruosiuose rinkimuose ir suteikė daugiau programos įgyvendinimo galimybių. V. Tomaševski yra principingas politikas, LLRA koalicijos nariai žino, kad jis laikosi žodžio ir neišduoda savo sąjungininkų, o tai retas bruožas politikoje. Dėl šios priežasties bendras startas reiškia, kad vienybėje yra jėga. Koalicijos laimėti balsai rodo, kad sprendimas dėl koalicijos buvo taiklus, nes už koaliciją „Valdemaro Tomaševkio blokas" masiškai balsavo ne tik, kaip visada, Vilniaus krašto lenkai, bet ir kitų Lietuvos tautinių bendrijų nariai.

Gera kampanija

Prezidento rinkimuose ir rinkimuose į Europos parlamentą pasiekti aukšti rezultatai – tai geros rinkimų kampanijos ir veiksmingo organizacinio darbo, grindžiamo aiškiais principais, sąžiningumu ir tikrų vertybių bendrijos kūrimu, rezultatas. LLRA rinkimų sėkmė kyla iš pasišventimo jos narių labui ir sklandaus Valdemaro Tomaševskio, gero politinio stratego, turinčio aiškią ir konkrečią viziją, valdymo. Tikėti tinkamais žmonėmis yra taip pat gero partijos organizuotumo matas, nes LLRA kuriama ant solidaus krikščioniškų vertybių ir rūpinimosi bendru gėriu pamato. Kiekvienas laimėjimas visada matuojamas žmonių darbu. Puikūs pastarųjų rinkimų rezultatai yra geriausias to patvirtinimas. Jie tapo įmanomi aktyviai veikiančių konkrečių asmenų, organizaciniu darbu prisidėjusių prie rinkimų sėkmės, dėka.

Taip pat turi būti paminėtos anonimiškai pritariančių šalininkų ir rėmėjų gretos. Be jų sunku įsivaizduoti rinkimų kampaniją. Pastarieji dvigubi rinkimai Lietuvoje baigėsi dviguba, nebūta Valdemaro Tomaševskio sėkme. Ir be jokių abejonių galima drąsiai pasakyti, kad ši dviguba LLRA pirmininko sėkmė – tuo pačiu yra ir puiki Lietuvos lenkų pergalė.

Dr. Bogusław Rogalski, politologas
EKR patarėjas tarptautiniais klausimais Europos Parlamente

Komentarai  

 
#4 Mark 2014-06-11 13:41
Valdemar Tomaševski nušluostė nosį visiems skeptikams. Net tiems kurie valdžioje sėdi ir tiems kurie net po šiuo straipsniu komentuoja.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#3 Lietuvis 2014-06-01 19:02
pagarba Tomasevskiui.Valdema ras saziningas ir teisingas politikas.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 Beraštis 2014-06-01 10:11
Lenkijos piliečio efimerinių teorjų fantazijos.O Kolorado juostelių vaidmuo V. Tomaševskio atlape?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Beraštis 2014-06-01 10:11
Lenkijos piliečio efimerinių teorjų fantazijos.O Kolorado juostelių vaidmuo V. Tomaševskio atlape?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24