Šventas ir nešventas turtas

2013-11-06, 19:52
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)

Buvo 1940-ieji metai – Lietuva okupuota Sovietų Sąjungos. Bolševikai okupuotoje šalyje greitai įveda savo tvarką: pavergia liaudies priešus, plėšikauja, persekioja, nacionalizuoja. Tokiu būdu Vilniuje  iš pranciškonų atėmė bažnyčią, ištrėmė brolius iš netoliese esančio vienuolyno.

Ta pati okupacinė valdžia susigundė ir Lietuvos  turtu  užsienyje –  pasisavino ambasados pastatą  Romoje, kurį  tarpukariu valdė Gintaro Respublika. Argumentacija buvo paprasta: nėra valstybės – nėra ambasados. O Lietuva neva savo noru įėjo į Sovietų Sąjungos sudėtį, todėl jos ambasada dabar priklauso Maskvai, – sukčiavo tada Kremliuje.

Po nepriklausomybės atkūrimo atėjo atsiskaitymo, melagingos istorijos atšaukimo laikas. Ir nepriklausomos Lietuvos valdžia priminė Italijai apie ambasados, kurią pažeisdami mūsų teises iš mūsų atėmė sovietai, grąžinimą. Tačiau reikalas nebuvo paprastas. Tai užsitęsė, nes Rusija, kuri po Sovietų Sąjungos perėmė ambasados pastatą​​, nenorėjo jo atlaisvinti.

Italai atsidūrė sunkioje padėtyje, kai Lietuvos diplomatai kalbėjo jiems apie šventą nuosavybės teisę, kurią kiekviena demokratinė šalis turi gerbti. „Jei Italija negrąžintų mūsų ambasados, tai reikštų, kad ji akceptuoja Lietuvos sovietų okupacijos teisines pasekmes,“ – spaudė prie sienos Italijos diplomatus jų kolegos iš Lietuvos. Pagaliau Roma, negalėdama išvaryti rusų iš pastato, pasiūlė Vilniui sąžiningas kompensacijos sąlygas. Italai Lietuvos ambasadai už simbolinį eurą 99 metams perdavė dar didesnio ploto pastato aukštą prestižiniame Romos rajone​. Lietuvos vyriausybė priėmė padorią kompensaciją. Šventa nuosavybės teisė buvo įgyvendinta.

Tuo tarpu ta pati Lietuvos vyriausybė, kuri taip tvirtai reikalavo iš Italijos gerbti nuosavybės teisę, šiandien pati susidūrė su analogiška problema. Tik šį kartą ji turi parodyti, kaip gerbia šventą Vilniaus pranciškonų vienuolyno, kurį, kaip jau minėta, sovietai iš jų atėmė, savininkų teisę. Nepriklausomoje Lietuvoje po ilgų bylinėjimosi metų vienuolynas galiausiai perėjo į Lietuvos vyriausybės rankas. Dabar jai  priklauso spręsti: grąžinti jį teisėtiems savininkams, kaip liepia teisė, arba, remiantis plėšikų teise, Pranciškonų vienuolyną perduoti naujiems įsibrovėliams.

Taip šiandien atrodo visas šis reikalas. Prisiteista pranciškonų nuosavybė, kaip paaiškėjo, visai  neturi pereiti į savininkų rankas. Į vyriausybę kreipėsi VU Lituanistikos centras, kad jam būtų perduotas vienuolyno pastatas. Universiteto patalpose centrui yra pernelyg ankšta, o vienuolyne  būtų taip gera: erdvu ir arti, – gviešiasi svetimos nuosavybės garsios ir itin vertinamos Alma Mater profesoriai.

„Kas atsitiko aukšto rango pedagogų ir mokslininkų etikai?“ - norėčiau paklausti profesorių. Ar Vilniaus universitete pradėjo veikti Afrikos Kali teisė? Blogas poelgis, kai Italija paima Lietuvos ambasadą, o geras poelgis – kai Lietuva atima pranciškonų vienuolyną. Pirmuoju atveju nuosavybė buvo šventa, o antruoju šventąja ji neturi būti?

Visiems Kali etikos pasekėjams galima priminti, kad būtent Vatikanas, kurio jurisdikcijoje yra pranciškonai, kaip viena iš trijų pasaulio šalių nepripažino Lietuvos okupacijos 1940-aisiais...

Tadeuš  Andžejevski

Komentarai  

 
#4 Josifas 2013-12-19 13:33
Ponas Tadeuš, nereikia meluoti, klaidinti žmonių ir nepagrįstai užsipuldinėti VU profesorių ir prie ko čia Vatikanas juk šis pastatas iki 1920m. Lenkijos pilsudskininkų okupacijos priklausė Lietuvai o ne Lenkijos pranciškonams ir šiuo metu dauguma iš jų yra Lenkijos piliečiai ,nežino lietuvių kalbos ,todel pastatas perleistas disponuoti Turto fondui ir bus gražintas VU.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#3 Dalia 2013-11-08 11:14
Neteisėtai atimtos nuosavybės sugrąžinimas jos teisėtiems savininkams yra teisingumo atstatymas. Ši nuosavybė ne suteikiama (kaip rusų laikais komunalinis butas), o grąžinama. Kai tokie neva intelektualai kaip VU nuosavybės grąžinimui taiko sovietinius principus sodo sklypui ar bendrabučiui gauti, suprantu, jog VU intelektualai yra buvę sovietinių butų ūkių biurokratai.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 Petras 2013-11-07 19:53
Dieve, Pranciskonai turejo toki dideli pastata, kaip ordinai buvo visuomoje, kaip visokiu pagalbininku, sviesuoliu zmones. Tas vienuolas buvo pastatyas, kad vienuolai uzsiimdinetu medicine pagalba, pletotu versla, mokytu gyventojus, vestu surasymus. Dabar tas miesto svarbius darbus atlieka ligonines, mokyklos, verslinikai, taigi kam jiems sitas visas plotas. Ka su juo darys?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Dalia 2013-11-07 19:14
Kalbant apie Lietuvos Nepriklausomybę reikėtų ją rašyti didžiąja raide
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24