Teisė turėti namus

2013-10-16, 18:06
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Daugybę kartų iškeldinti iš savo dvarų ir išvaryti iš Vilniaus broliai pranciškonai kiekvieną kartą sugrįždavo į miestą, kur jie buvo dar prieš krikščionybės Lietuvoje įvedimą. Paskutinį kartą sugrįžę, broliai savo šventyklą Trakų gatvėje rado visiškai sugriuvusią. Nepalūžo. Negavę jokios materialinės paramos iš valstybės, pradėjo restauruoti istorinę bažnyčią, kurios interjeras atrodė taip, lyg Hunai ir Vandalai kartu ten būtų pražygiavę. Tuo pačiu metu broliai taip pat dėjo pastangas, kad susigrąžintų turtą, esantį šalia vienuolyno, iš kurio sovietų jie buvo išvaryti 1940 metų liepos mėnesį.

Kova už vienuolyno susigrąžinimą buvo ilga, sunki ir beveik beviltiška. Pastatą anarchistiniais 90-aisiais užgrobė valdžioje gerai įsitvirtinę „verslininkai“, kaip vilkų gauja dantimis sučiupę nemokamą trofėjų. Tačiau po ilgų teismų metų teisingumas pagaliau nugalėjo. Teismų pagalba vienuolyno pastatas iš „prichvatizatorių“ buvo atimtas, o jo savininke tapo valstybė kaip subjektas, buvęs paskutinis šio objekto savininkas. Atrodė, kad jau niekas negali sutrukdyti vadovaujantis Lietuvos teisės normomis grąžinti bažnyčios nuosavybę jos teisėtiems savininkams – pranciškonams.

Deja. Kai byla buvo pasiekusi finišo tiesiąją, staiga prabudo anksčiau snaudusi Vilniaus „inteligentija“ iš po „tautininkų“ ženklo, kuri prisiminė, kad caro okupacijos metais kurį laiką vienuolyne buvo įsikūrusi pirmoji Vilniaus lietuviška dvimetė mokykla ir kad ten gyveno Lietuvos tautinio atgimimo patriarchas Jonas Basanavičius. Vieta tikrai neįprasta, tiesiog lietuvybės lopšys Neries mieste. Bulvarinė „Respublika“ šį reikalą iškart ėmėsi „apdirbti“. Vienuolyną paskelbė lietuvybės centru, kurį nori paimti „iš Lenkijos atvykę“ pranciškonai. Bulvarinio laikraščio „Ekspertai“ iškart sukėlė aliarmą. Filosofas Vytautas Rubavičius, žurnalistų patrauktas už liežuvio, riečia baisią viziją, kad jei lenkų pranciškonai susigrąžins savo turtą Vilniaus senamiesčio širdyje, iš karto ją pavers Vilniaus krašto polonizacijos priemone (net baisu kartoti tokią „kraupią“ filosofo viziją).

O siekis yra atvirkščiai proporcingas. Vienuolyne turi iškilti lietuvybės stiprinimo centras (todėl, kad J. Basanavičius ir pirmoji mokykla įpareigoja). „Respublikos inteligentija“ nesnaudžia. Kaip pranešama viename paskutinių bulvarinio laikraščio numerių, į skanų kąsnį senamiesčio centre pradėjo pretenduoti VU Lituanistikos centras, kuriam universiteto patalpose tapo labai ankšta. „O čia tik kokios 6-10 minučių pėsčiomis nuo universiteto būtų“, – guodžiasi universiteto rektorius, profesorius Juras Banys. Ir studentams patogu, ir kokia puiki misija būtų, žavisi profesorius šia idėja ir priduria, kad „tai būtų didelis džiaugsmas mokslininkams“. 

Taip. Tai tikrai būtų puikus dalykas. Ir kas yra gražiausia – tikrai sovietiniu stiliumi būtų padaryta. Atimti turtą iš savininkų ir perduoti jį aukštesniems tikslams. Argi nebuvo istorijoje tokių „šlovingų“ pavyzdžių, kai, pavyzdžiui, Katedra buvo paversta paveikslų galerija, o šv. Kazimiero bažnyčioje net įkurtas ateizmo muziejus. Tiesiog žiūrėti ir mokytis...

O pranciškonai vis dar tikisi, kad demokratinė valdžia gerbs nuosavybės teises ir leis broliams grįžti į savo namus.

Tadeuš Andžejevski

 

Komentarai  

 
#1 adomas 2013-10-20 00:24
Aciu uz tiesa
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24