Pirmininkavimas skandalo šešėlyje arba kaip V.Landsbergis dėjosi naivuoliu

2013-07-04, 15:30
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Ramią Lietuvos pirmininkavimo pradžią sudrumstė verbalinė Vytauto Landsbergio ataka prieš Lenkijos europarlamentarą prof. Miroslavą Piotrovskį (Mirosław Piotrowski) dėl to, kad šis paragino Lietuvos valdžią liautis persekiojus lenkų tautinę mažumą. V.Landsbergis M.Piotrovskio žodžius pavadino Lietuvos lenkų nacionalistų skleidžiamu melu. V.Landsbergio ataka – tai paniekos demonstravimas Vilniaus krašto lenkams, neturintis nieko bendro su geromis parlamentinėmis tradicijomis.

Lietuvos pirmininkavimas prasidėjo. Prezidentė Dalia Grybauskaitė Europos Parlamente Strasbūre pristatė pirmininkavimo prioritetus. Tarp jų nebuvo nieko, ko Europos Sąjunga nebūtų dariusi iki šiol. Siūlymas kasmet rinktis ir aptarti klimato klausimus ar paminėti Europos piliečių metus - per maža, norint išspręsti Bendrijoje iškilusias problemas. „Europos Sąjunga turi būti atvira piliečiams. Turime rodyti pavyzdį", - kalbėjo prezidentė. Teisingai, bet tai pasakė prezidentė valstybės, kuri didelei daliai savo piliečių, priklausančių tautinėms mažumoms, atsisako suteikti teisių pilnatvę. Todėl šie žodžiai nuskambėjo visiškai nepatikimai. Konkretumo stoka – toks pirmas įspūdis susidaro išklausius prezidentės siūlymus ateinančiam pusmečiui.

Tuo tarpu dėmesio nusipelnė europarlamentaro Valdemaro Tomaševskio pasisakymas. Jis kalbėjo Europos konservatorių ir reformuotojų - vienos iš penkių didžiausių Europos Parlamento frakcijų - vardu. LLRA lyderis pateikė konkrečių pasiūlymų, kurie turėtų tapti Lietuvos pirmininkavimo kryptimis.

„Lygių galimybių Europa", pakeisianti neteisingas, mažesnes tiesiogines išmokas ūkininkams iš naujų ES šalių.

„Europos solidarumas" Europos energetinio saugumo klausimais lemsiantis, kad ES kalbės vienbalsiai, nes tik taip galima užtikrinti šalių narių energetinį saugumą. Tai apima ir visus įmanomus veiksmus siekiant, kad Astravo atominės elektrinės statyba – vos per 40 km nuo Lietuvos sostinės - neįvyktų. Ši nevykusi investicija kelia grėsmę Europos Sąjungos gyventojams.

„Kultūrinės ir kalbinės įvairovės populiarinimas", užtikrinsiantis autochtoninių tautinių mažumų teisių apsaugą.

„Vertybių Europa", kuriama ant universalių krikščioniškųjų vertybių pamatų.

Taip pat „Tėvynių Europa", leisianti išsaugoti kultūrinį ir kalbinį kontinento tapatumą.

Štai klausimai, apie kuriuos kalbėjo V. Tomaševski. Tai dalykai, svarbūs ekonominės bei vertybių krizės laikotarpiu gyvenančiai Europos Sąjungai.

Debatai parodė, kokią svarbią poziciją Europos Parlamento struktūrose užsitarnavo LLRA lyderis, kuris diskusijoje kalbėjo pirmas iš Lietuvos europarlamentarų, be to, gavo daugiausia laiko pasisakyti vienos didžiausių Europos Parlamento frakcijų vardu (kas labai svarbu). Tai objektyviai pabrėžia LLRA reikšmę Europos politinėje arenoje.

Visai kitaip, neigiamai, nuskambėjo skandalingas Lietuvos konservatorių lyderio Vytauto Landsbergio pasisakymas. Politikas užsipuolė Lenkijos europarlamentarą prof. Miroslavą Piotrovskį už raginimą Lietuvos valdžiai liautis diskriminavus lenkų tautines mažumas. M.Piotrovski paragino Lietuvą laikytis Europos Sąjungos įstatymų, nepažeidžiant teisės vartoti gimtąją kalbą įstaigose, teisės rašyti savo pavardę originalo forma, o gatvių ir vietovių pavadinimus - lenkų kalba. Profesorius taip pat pasmerkė istorinių antkapinių paminklų niokojimą Lietuvos kapinėse.

Replikuodamas V.Landsbergis apkaltino profesorių M.Piotrovskį melu, o Lietuvos lenkus pavadino nacionalistais. Kompromituojantis V.Landsbergio pasisakymas buvo paženklintas neigiamų emocijų ir nukreiptas prieš Vilniaus krašto lenkus. Ar gali būti nacionalistas tas, kuris reikalauja, kad būtų paisoma tautines mažumas saugančių teisių? O gal veikiau nacionalistas yra tas, kuris kovoja su šiomis teisėmis, - tai yra pats V.Landsbergis? Keista, kad vadinamasis „tautos patriarchas" neįžvelgia Lietuvos lenkų tautinės mažumos teisų pažeidimų. Ar jis tuo nori mums pasakyti, kad Vilniaus krašto lenkai gali laisvai naudoti dvikalbes informacines lenteles, gatvių bei vietovių pavadinimus? Ar nori mus įtikinti, kad Vilniaus ir Šalčininkų rajonų savivaldybininkai nėra persekiojami ir nėra baudžiami piniginėmis baudomis už dvikalbius užrašus? Nejaugi buvo leista dokumentuose rašyti pavardes lenkų kalba? Ar niekada negirdėjo, kad daug kartų buvo niokojamas Motinos ir Sūnaus kapas Rasų kapinėse? Manau, kad V.Landsbergis paprasčiausiai „dedasi naivuoliu". O jei taip, tai kas ciniškai manipuliuoja faktais: M.Piotrovski ar V.Landsbergis? Kas įžūliai meluoja? Atsakymas banaliai paprastas, todėl nuleiskime tylos uždangą virš V.Landsbergio kalbos, gerbdami jo žilus plaukus, žinoma.

Dr. Bogusław Rogalski,
politologas, EKR patarėjas tarptautiniais klausimais Europos Parlamente

Komentarai  

 
#9 Odessa 2015-04-23 02:51
Good post. I certainly appreciate this website.
Stick with it!

My page ... 3D Animated Wallpapers For Windows XP Free Download: http://goodwindows7downloads.blogspot.com/2015/01/3d-wallpapers-for-windows-7-ultimate.html
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#8 Vytaras 2013-12-18 11:59
Portalas sukūrtas tam ,kad hipertrofuoto nacionalizmo atstovai šmeižtų Lietuvą.Gėda,gėda.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#7 169 2013-07-07 20:03
Tomasevskis visa laika buvo populiaresnis uz Landsbergi. Jis populiaresnis net uz Kubiliu. Ir lygiai eina su tokiais politiku kaip Zuokas. Jau patys lietuviai vertina LLRA vadovo veikla. Zmones ne durni ir pavargo mulkindami demagogais. Jiems reikia realiu darbu. O tai gali pateikti tik vienas politikas - V.Tomasevski. Kiti aferistai.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#6 samanta 2013-07-07 18:25
ka cia bekalbeti. landsbergi patys lietuviai nekencia. didesnio niekso ir piktzaizdes nesurasi. V. Tomasevski - tautiniu mazumu atstovas - kuriu lietuvoje apie 15-20 proc. - savo populiarumu lenkia landsbergi! cia, aisku ne tik seno niekso nuopelnai, bet ir solidus ir patikimas V. Tomasevskio, kaip padoraus politiko, darbas.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#5 grazvydas 2013-07-07 13:39
Pritariu skroblui. Gana kirsynti tautas. Su vietos lenkais, ir Lenkija reikia gyventi broliskai. Gana barniu. Reikia pabaigti su Landsbergio brudu pylimu ant Tomasevskio ir LLRA.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#4 skroblas 2013-07-07 13:37
Landsbergis yra nekenciamiausias Lietuvos politikas. Tarp lietuvius, lenku, rusu, zydu ir baltarusiu. Tai jis sugriove musu uki, isarde ir isgrobste kolukius. Jis supriesino Lietuvoje gyvenancias tautas.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#3 ADAS 2013-07-06 11:54
Deja,Reikia sutikti su Landsbergiu.Gerai butu ,kad Suvalku lietuviai turetu tokias teises kaip Vilniaus krasto lenkai.Dabar jie kaip ir gejai ,turi visas teises ,bet rekia ,kad atkreiptu i save demesi ir keltu sumaisti salyje.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 Rima 2013-07-04 22:53
Pritariu Kostui. Lietuvos Respublikos priešai- parašau atsipeikėti!!!
Užteks čia kurstyti antivalstybinę veiklą, antilietuvišką propagandą. Melo kojos trumpos.

Turite pripažinti, kad turite lenkiškus darželius, mokyklas, turite spaudą, klubus, kolektyvus...
Jei mes pakeltume mūsų užguitų Lenkijoje gyvenančių lietuvių klausimą? Ką jie turi? Tiek kiek jūs neturi. Aišku ir neturės, nes tokioje šalyje gyvena, kuri net 20-21amžiuje , laisvai vykdo niekieno nevaržomą (užimtos ukrainiečių, ...vokiečių žemės...). Šimtametė kolonijinė politiką kaimynių atžvilgiu.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 KOSTAS 2013-07-04 18:53
KIENO ŠLYKŠČIUS UŽSAKYMUS PILSTAI rogalsi, piotrowski. LANDSBERGIS NEDEMONSTRUOJA PANIEKOS LIETUVOS LENKAMS, BET TIK TOKIEMS KAIP jūs,KURIE NEBALSAVOTE UŽ LIETUVOS NEPRILAUSOMYBĘ, ŠMEIŽIATE TOLIAU VALSTYBĘ, KURSTOTE NESANTAIKĄ. O KAPINES,PAMINKLUS, MOKYKLAS, GATVIŲ PAVADINIMUS TEPLIOJATE TOKIE KAIP JŪS.IR TAI PUIKIAI ŽINOTE. KODĖL STRASBŪRE NEPSAKĖTE?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24