Išverstakė opozicija

2016-02-24, 14:50
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Tadeuš  Andžejevski Tadeuš Andžejevski

Dalis mūsų politinio elito vos prieš kelias savaitės nerimavo dėl demokratijos būklės Lenkijoje – apie tai, tiesą sakant, rašėme. Šiandien tas pats elitas draskydamasis kaip Reitanas griaudėja apie „demokratijos eroziją“ ne pas Vakarų kaimyną, o pas mus, Lietuvoje.

Taigi kas atsitiko, kad demokratija mūsų šalyje taip staiga surūdijo? Vis dėlto atsitiko. Opozicija teigia, kad būtent Lietuvoje ji prarado visas teises. Viskas įvyko dėl neeilinės Seimo sesijos sušaukimo, kurios metu konservatoriai ir liberalai ketino užsiimti korupcijos skandalais, pastaruoju metu ėdančiais Vyriausybę tarsi zikos virusas nėščias moteris už okeano. Opozicija norėjo sukurti parlamentinę komisiją, kad ši ištirtų juokdariškus 2004-2006 m. Darbo partijos pajamų šaltinius. Opozicija taip pat svajojo DP Seimo narį Vytautą Gapšį (kurį teismas dėl dvigubos „darbiečių“ buhalterijos pripažino kaltu) patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir atimti iš jo Seimo nario mandatą.

Opozicijos nariai taip pat planavo truputį pagadinti kraują socdemams dėl korupcijos skandalų Druskininkuose. Taigi opozicijos planai buvo dideli ir ambicingi, o tai mobilizavo jos gretas. Ji surinko 48 parašus, būtinus surengti neeilinį Seimo posėdį, kuris praeitą savaitę iš tiesų neplanuotai ir įvyko.

Seimo nariai posėdžio pradžioje tradiciškai užgiedojo „Lietuva, Tėvyne mūsų...“, po to greit ėmėsi darbo. Jie ėmėsi darbo ir užbaigė posėdį taip greitai, kaip pradėjo... Jau ties pirmuoju darbotvarkės punktu, būtent tvirtindami darbotvarkę. Valdantieji pripažino, kad „darbotvarkė“ opozicijos buvo parengta nekokybiškai, todėl balsavo prieš ją. Tokiu būdu „darbotvarkė“ žlugo, o pirmininkavusiam Seimo vicepirmininkui Algirdui Sysui nieko kito neliko, kaip vėl užgiedoti Tautišką giesmę, tik šį kartą skelbiant, kad neeilinė sesija baigėsi net neprasidėjusi.

Man net nereikia sakyti, kad valdantieji parodė opozicijai, kur lenkiasi pingvino snapas, tik pastarąją tai labai supykdė. Andrius Kubilius, metęs įsiutusį žvilgsnį į ironišką A. Syso šypsenėlę, kurią šiek tiek pagalvojęs pavadino „gražia“, apkaltino jį nei mažiau nei daugiau, tik Konstitucijos pažeidimu. „Jūs dabar bandote pažeidinėti Konstituciją (atimdami teises iš opozicijos – red. pastaba), tačiau gali kilti klausimas, ar nesulaužėte priesaikos“, – grasino jis valdantiesiems.

Reaguodamas į grasinimą susiraukė koalicijos narys Petras Gražulis ir savo stiliumi atkirto priešininkui: „Ponas Kubiliau, ne seniau nei vakar garsiai kalbėjai Katedroje „Tėve mūsų“, sakydamas: „Ir atleisk mums mūsų kaltes, kaip ir mes atleidžiame savo kaltininkams“. – Bet jūs kaltės niekam neatleidžiate, nebent patiems sau ir tiems, kas jums naudingi“, – šūkavo primindamas konservatoriams eilinius jų reikaliukus, kaip antai pirmąjį Mažeikių naftos gamyklos privatizavimą.

Bombarduojant opoziciją jam antrino Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas: „Nereikia išvertus akis kaltinti kitus, pirmiausia reikia išsivalyti savo kiemą“, – šūkavo. „Darbietis“ Kęstutis Daukšys ironizavo, kad „opozicija net šou negali suorganizuoti – užsisakė 48 bilietus, o į renginį atvyko tik 30“. Tai buvo priekaištas neeilinės sesijos iniciatoriams, kad patys į ją neatvyko.

Sunervintas A. Kubilius atsikirto, kad tik Rusijos Dūmos pirmininkas gali pasakyti, kad Seimas – tai ne vieta diskusijoms. „Lietuvoje dėl to mes kovojome“, – įtikinėjo A. Kubilius, kad Seime galima diskutuoti. Tačiau diskusija baigėsi abipusiu grūmojimu kumščiais ir, kaip jau minėjau, himno giedojimu, kurio metu dauguma opozicijos narių demonstratyviai paliko posėdžių salę (nepagarba, Ponai, himno metu judinti kojas).

Darbotvarkė virto niekais kaip landsbergistų beretės. Atrodo, parlamentas rimta vieta – o ją žmonių išrinktieji pavertė atrakcionų parku – linksma pramogų vietą. Po incidento valdančioji koalicija ėmė teigti, kad neeilinė sesija „baigėsi“, o opozicija ėmė protestuoti, kad nė velnio. Jie ketina ir toliau eiti į Seimo posėdžius ir net parašyti skundą (o kaipgi) Konstituciniam Teismui, kad šis ištirtų tokį precedento neturintį atvejį – mūsų šalies opozicijos teisių pažeidimą.

Nežinau, kaip mūsų „nepriklausomas“ Konstitucinis Teismas nagrinės, ar Seimo darbotvarkė buvo kokybiška, ar nevisai, bet tikrai žinau vieną dalyką: atrakcionai Lietuvoje tęsis iki rudens rinkimų. Ne, dvokiančių klausimų, susijusių su korupcija, niekas nelies. Iš tikrųjų dvokas gali suduoti smūgį ir valdantiesiems, ir opozicijai. Todėl saugiau bus visiems apsiriboti žodiniais kaltinimais.

Ir tada, kaip paprastai sakoma, viskas laikysis krūvos, o krūva laikysis visko...

Tadeuš  Andžejevski

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24