Vitaminas, kuris padeda išsaugoti odos grožį ir sumažinti menstruacijų skausmus

2023-11-08, 10:07
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Vitaminas, kuris padeda išsaugoti odos grožį ir sumažinti menstruacijų skausmus pexels.com asociatyvi nuotr.

Vitaminas E kartais dar vadinamas grožio vitaminu, nes dėl savo antioksidacinio poveikio padeda gerinti odos, plaukų bei nagų būklę. Vis dėlto tai ne vienintelė priežastis, kuo šis vitaminas gali būti naudingas – sveikatos specialistai sako, kad jis gali sustiprinti organizmo atsparumą kovojant su infekcijomis ir sumažinti menstruacijų sukeliamus skausmus. Tačiau patiems pradėti vartoti vitaminų, maisto papildų, nepasitarus su specialistais, neatlikus reikalingų tyrimų, tikrai nereikėtų. Plačiau rašoma pranešime spaudai.

„Vienas dažniausių klausimų, kurių sulaukiame iš pacientų dėl maisto papildų ir vitaminų, yra susijęs su noru pagerinti plaukų, nagų, odos būklę. Tokiais atvejais, išsiaiškinus, ar nėra kontraindikacijų vartojimui, rekomenduojame rinktis tokoferolį, arba vitaminą E, turintį stiprų antioksidacinį poveikį ir saugantį ląsteles nuo laisvųjų radikalų ir jų sukeliamų pažeidimų, todėl laikomą vienu svarbiausių vitaminų, norint palaikyti gerą odos būklę, sulėtinti jos senėjimą. Jis svarbus ir organizmo imuninei sistemai, širdies bei kraujagyslių veiklai, o moterims gali būti naudingas dar ir tuo, kad padeda sumažinti menstruacijų skausmus“, – komentuoja „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Domantė Viliūnaitė.

Jos teigimu, sveiki, subalansuotai besimaitinantys žmonės paprastai nepatiria vitamino E trūkumo, tad ir papildomai vartoti jo nebūtina. Šio vitamino gausu įvairiuose dažnai vartojamuose maisto produktuose: saulėgrąžų, migdolų, graikinių riešutų, sėlenų, šaltalankių aliejuose, įvairių rūšių riešutuose, avokaduose, špinatuose, šparaguose, pomidoruose, brokoliuose ir kitose žalios spalvos daržovėse bei vaisiuose.

Svarbi tinkama dozė

Vaistininkė sako, kad vitamino E nauda odai yra keleriopa. Jis padeda sumažinti saulės spindulių ir aplinkos taršos sukeltą odos stresą, išlaikyti jos drėgmę, stiprina odos apsaugines funkcijas, gali sumažinti odos paraudimą ir uždegimą, kas itin aktualu žmonėms, kurių oda jautri, arba susiduriantiems su tokiomis odos problemomis, kaip spuogai arba rožinė. Vitaminas E taip pat gali padėti mažinti randus ir pagreitinti odos audinių regeneraciją.

„Be teigiamo poveikio odai, vitaminas E gali pagerinti plaukų ir nagų būklę, sumažinti jų trapumą ir lūžinėjimą. Jis gali stiprinti imuninę sistemą, padedant organizmui kovoti su infekcijomis. Šis vitaminas taip pat turi įtakos kraujotakai, padėdamas palaikyti kraujagyslių elastingumą ir širdies sveikatą. Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad vitaminas E gali prisidėti prie kataraktos prevencijos ir išlaikyti gerą akių sveikatą“, – vardija D. Viliūnaitė.

Pasak vaistininkės, nors vitaminas E yra naudingas, tačiau vartojant jį ar papildus su šiuo vitaminu, svarbu atsižvelgti į dozavimą. Kiekvienas organizmas yra skirtingas, tad reikia parinkti individualią dozę, atsižvelgiant į sveikatos būklę. Dažniausiai vartojama dozė svyruoja nuo 200 iki 400 mg per dieną, bet norint pasirinkti tinkamiausią, geriau pasikonsultuoti su gydytoju arba kitu sveikatos specialistu.

„Per didelis vitamino E kiekis organizme gali sukelti neigiamų pasekmių, įskaitant virškinimo sutrikimus, galvos svaigulį ar skausmą, taip pat šio vitamino perdozavimas gali stipriai suskystinti kraują. O jei žmogus turi tam tikrų sveikatos problemų, tokių kaip kraujotakos arba kraujo krešėjimo sutrikimai, jam dėl vitamino E vartojimo būtinai reikėtų tartis su gydytoju – tiek dėl saugios vitamino dozės, tiek dėl galimų jo sąveikų su kitais vartojamais vaistais“, – aiškina ji.

D.Viliūnaitė primena, kad visi vitaminai ir maisto papildai, nors ir nėra receptiniai preparatai, neturi būti vartojami nesaikingai ir neišsiaiškinus, ar to tikrai reikia. Todėl prieš perkant vitaminus rekomenduojama pasitarti su vaistininku, kuris išsiaiškins paciento individualią situaciją ir pasakys, ar jų tikrai reikia.

Sumažina menstruacijų skausmus

Pasak D. Viliūnaitės, moterims rekomenduojama vartoti vitaminą E dar ir dėl to, kad jis gali būti naudingas siekiant sumažinti menstruacijų metu patiriamus skausmus.

„Vitaminas E turi priešuždegiminį poveikį, o kadangi kartais menstruacijų skausmai gali būti susiję su nedideliu uždegimu pilvo srityje, vitaminas gali padėti sumažinti šį uždegimą ir tuo pačiu skausmą. Taip pat menstruacijų metu gimdos raumenys gali trauktis pernelyg intensyviai, sukeldami skausmą, o vitaminas E gali padėti mažinti šiuos raumenų spazmus“, – teigia pašnekovė.

Kartais prie menstruacijų skausmų prisideda ir hormoninis disbalansas, o vitaminas E, kaip galintis padėti reguliuoti tam tikrų hormonų veikimą organizme, gali sumažinti tokio pobūdžio skausmo intensyvumą.

Norint pasiekti maksimalaus teigiamo skausmo mažinimo efekto, „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė rekomenduoja vitaminą E pradėti vartoti likus kelioms dienoms iki menstruacijų ir per jas. Taip pat atkreiptinas dėmesys, kad kadangi vitaminas E yra riebaluose tirpstantis, jį reikia vartoti su maistu, taip palengvinant jo absorbciją organizme.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24