Kaip namų vaistinėlės turinys gali padėti palengvinti menopauzę?

2023-07-17, 14:05
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Kaip namų vaistinėlės turinys gali padėti palengvinti menopauzę? pexels.com asociatyvios nuotr.

Menopauzė tampa išbandymu kiekvienos moters gyvenime, ne mažiau iššūkių kyla ir laikotarpiais prieš menopauzę bei po jos. Kaip namų vaistinėlės turinys gali palengvinti šį laikotarpį, pataria vaistininkė.

Menopauzė, pasak „Gintarinės vaistinės“ vaistininkės Ingos Pociulienės, yra natūralus reiškinys moters gyvenime, sąlygotas senkančios kiaušidžių funkcijos. Moteris gali palengvinti jos simptomus ir pagerinti gyvenimo kokybę, vartodama maisto papildus ar homeopatinius vaistinius preparatus.

„Savo vaistinėlėje pravartu turėti maisto papildų su sojų izoflavonais – augalinės kilmės medžiagomis, kurios pagal savo struktūrą ir poveikį panašios į moters lytinį hormoną estrogeną. Prieš menopauzę, jos metu ir šiam laikotarpiui pasibaigus gali silpnėti kaulai, padidėja osteoporozės išsivystymo rizika. Todėl brandesniame amžiuje verta nuolat stiprinti kaulus tinkamais maisto produktais, kuriuose yra pakankamai vitamino D, mineralų – kalcio, magnio, cinko. Kartais, esant labai stipriems menopauzės simptomams, gydytojas paskiria menopauzinę hormonų terapiją“, – vardija ji.

Vaistininkė džiaugiasi, kad vis daugiau moterų atvirai pasidalina iškylančiais sunkumais ir savijautos pasikeitimais šiuo gyvenimo periodu.

„Į vaistinę ateinančios moterys dažniausiai ieško pagalbos, kaip galėtų sušvelninti ryškius menopauzės simptomus, tokius kaip karščio bangos, gausus prakaitavimas, padažnėjęs širdies pulsas. Džiaugiuosi, kad patarus pacientėms vartoti maisto papildų, turinčių izoflovanoidų, keisti gyvenimo būdą – skirti laiko poilsiui, sportui, kokybiškam miegui, daugelis sugrįžta pasidžiaugti, kad simptomai sušvelnėjo ar išnyko“, – komentuoja I. Pociulienė.

Laikotarpis prieš menopauzę

Vaistininkės teigimu, moterims svarbu žinoti, kas laukia kiekvienu periodu – tai gali sumažinti baimes, kylančias iš nežinojimo. Ankstyvieji menopauzės simptomai dažniausiai pasireiškia 3-4 m. anksčiau, nei išnyksta mėnesinės. Laikotarpis nuo jų atsiradimo iki mėnesinių išnykimo yra vadinamas perimenopauze.

„Fiziologiniai perimenopauzės požymiai atrodo taip: pirmiausia menstruacijos tampa nereguliarios, vėliau atsiranda vazomotoriniai simptomai – karščio bangos, dažnas širdies plakimas, kraujospūdžio svyravimai, gausus prakaitavimas, galvos svaigimas, taip pat ima kamuoti psichoemociniai sutrikimai – jautrumas, nuotaikų kaita, miego sutrikimas. Šiuo laikotarpiu gali prasidėti ir labai gausios mėnesinės, kartais sumažėja lytinis potraukis. Pradeda blogėti plaukų ir nagų būklė, ima didėti svoris ir kauptis riebalai pilvo srityje“, – aiškina ji.

Perimenopauzės metu itin svarbu, kad su maistu būtų gaunama pakankamai reikalingų vitaminų ir mineralų: vitaminų A, E, D, magnio, cinko, seleno, kalcio.

„Derėtų nepamiršti ir skysčių – per dieną stengtis išgerti 1-2 litrus vandens, sportuoti. Nestipriems simptomams lengvinti perimenopauzės metu tiks maisto papildai, kurių sudėtyje yra magnio ir nervų sistemą veikiančių B grupės vitaminų, taip pat nakvišų aliejaus ar statybinės hormonų medžiagos – sojų izoflavonų“, – pataria I. Pociulienė.

Menopauzės poveikis sveikatai

Menopauzės laikotarpiu kiaušidžių funkcija sparčiai silpnėja ir mėnesinės palaipsniui visiškai išnyksta – vidutiniškai tai įvyksta apie 48–53 moters gyvenimo metus.

„Visos moterys šį periodą gali išgyventi skirtingai, vis dėlto menopauzės simptomai pasireiškia daug ryškiau. Pagrindiniai iš jų apima karščio bangas, kurios gali būti tokios stiprios, kad moteriai per naktį tenka pakeisti nuo prakaito šlapius drabužius net keletą kartų, neretai dėl to atsirandantys miego sutrikimai, emocinis dirglumas ar depresinės būsenos“, – atkreipia dėmesį vaistininkė.

Menopauzės laikotarpiu išauga širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimų rizika, urogenitaliniai pokyčiai – sausumas makštyje, skausmas lytinių santykių metu, niežėjimas, deginimas, šlapimo nelaikymas.

„Menopauzės metu vertėtų nepamiršti vartoti fitoestrogenų, kurių yra sojų produktuose, dobilų preparatuose, linų sėmenyse, avižose, miežiuose, lęšiuose, sezamų sėklose, obuoliuose, morkose. Taip pat omega-3 riebiųjų rūgščių, kurias galime gauti ir su maistu – jų gausu riebioje žuvyje, avokaduose, linų sėmenų ir alyvuogių aliejuje. Tačiau jei simptomai ypač ryškūs, vertėtų pasitarti su gydytoju dėl medikamentinio gydymo“, – rekomenduoja I. Pociulienė.

Ji priduria, kad menopauzės simptomus šalina pakaitinė hormonų terapija, tačiau švelnius simptomus galima sureguliuoti ir natūraliomis priemonėmis. Pirmoji pagalba turėtų būti jau minėti izoflovanoidai.

„Taip pat reiktų nepamiršti ir sporto. Sportas naudingas ne tik hormonų sistemai, bet ir osteoporozės profilaktikai, kokybiškam miegui. Patarčiau ir simptomiškai lengvinti savo būklę, pavyzdžiui, makšties išsausėjimui naudoti drėkinančias žvakutes ar lubrikantus“, – akcentuoja vaistininkė.

Laikotarpis po menopauzės

Pomenopauzė prasideda praėjus metams nuo paskutinių mėnesinių ir trunka iki gyvenimo pabaigos. Iki tol varginę simptomai pamažu išnyksta, bet gali pasireikšti osteoporozė, širdies ligos, antro tipo diabetas, sutrikusi skydliaukės funkcija. Po menopauzės moteris kasmet praranda iki 2–3 proc. kaulų masės.

„Po menopauzės moterims dažnai pasireiškia osteoporozė, todėl būtina stebėti kaulų tankį, vartoti kalcio preparatus, D vitaminą. Reguliariai tikrintis širdies ir kraujagyslių būklę, nepamiršti vartoti omega-3 riebiąsias rūgštis, sveikai maitintis, sportuoti, gerai išsimiegoti, skirti laiko savo pomėgiams“, – patarė „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė.

Pranešimo spaudai inf. 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24