„Vincas Dilka. Padalinto gyvenimo vaizdai“ – Lietuvos kultūros paveldo autoriaus darbų ir gyvenimo tęsinys

2015-10-07, 16:09
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
„Vincas Dilka. Padalinto gyvenimo vaizdai“ – Lietuvos kultūros paveldo autoriaus darbų ir gyvenimo tęsinys © L24

Praėjusią savaitę Lenkų kultūros namų Vilniuje biblioteka pasipildė vertinga dovana – knyga-albumu „Vincas Dilka. Padalinto gyvenimo vaizdai", pasakojančiu apie žinomo menininko Vinco Dilkos gyvenimą ir kūrybą.

Dovana yra maloni dar tuo, kad Lenkų kultūros namų direktoriui Arturui Liudkovskui ją įteikė knygos autorė, dailininko V. Dilkos dukra, gamtos mokslų daktarė Ramunė A. J. V. Dilkaitė-Vaitonienė.

Šios knygos-albumo tikslas buvo surinkti išlikusią po dailininko mirties, bet tik po paskutinių didesnį rezonansą sukėlusių parodų – 2007 m. (95-mečio) ir 2012 m. (100-mečio) – pradėjusią grįžti šeimos nuosavybėn vertingą medžiagą apie V. Dilkos gyvenimą ir kūrinius. „Autentiškumo leidiniui suteikia niekur iki šiol nepublikuota meninė ir dokumentinė medžiaga, – rašoma knygos pratarmėje. – Atrasta neeksponuotų paveikslų, nepublikuotų reprodukcijų. Sugrįžo V. Dilkos dienoraščiai, laiškai. Visa tai yra parengta nevengiant gausios vizualinės medžiagos susieti su gana komplikuotu kūrėjo gyvenimu, kuris buvo nulemtas ne tik sudėtingų prieškario, karo bei pokario laikotarpių politinio ir visuomeninio, bet ir asmeninio gyvenimo peripetijų ir net tragizmo".

„Tai paskatino į knygos knygos-albumo rengimą pažvelgti kaip į tęsinį to, kas buvo publikuota 2012 metais („Vincas Dilka. Gyvenimo vaizdai"), suteikiant naujajai knygai-albumui pavadinimą „Vincas Dilka. Padalinto gyvenimo vaizdai". Šiuosyk apie kūrėjo palikimą – jo darbus – knygos sudarytoja dukra leidžia kalbėti pačiam šio neabejotinai reikšmingo Lietuvos kultūros paveldo autoriui per minėtus autentiškus dokumentus. Tai nešališkai leis atsiskleisti jo asmenybei ir galbūt sudomins ne tik meno tyrinėtojus, dailės specialistus, muziejininkus, bet ir istorikus, kuomet į pakankamai ilgą ir sudėtingą mūsų istorijos laikotarpį atsiras galimybė pažvelgti per subjektyvią tuos laikus išgyvenusių žmonių prizmę", – rašo knygos-albumo pratarmėje apie žinomą savo tėvą dailininką dr. Ramunė A. J. V. Dilkaitė-Vaitonienė.

Vincas Dilka (1912–1997) – plataus diapazono menininkas, sukūręs apie 400 monumentaliosios ir molbertinės tapybos kūrinių, taikomosios (plakatai, pašto ženklų projektai) ir lakštinės grafikos darbų, knygų iliustracijų, piešinių, scenovaizdžių, vitražų, kostiumų eskizų, tačiau didžiausia jo kūrybinio palikimo dalis – molbertinė tapyba (teminės istorinio ir buitinio žanro kompozicijos, peizažai, portretai, natiurmortai).

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24