Kultūros ministras: mūsų su savivaldybėmis požiūris į kultūrą sutampa

2013-02-03, 16:28
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Kultūros ministerijoje vykusiame ministro ir Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) atstovų susitikime buvo aptarti savivaldybėms aktualūs klausimai. Kultūros ministras Šarūnas Birutis pabrėžė sieksiąs, kad būsimu ES struktūrinės paramos planavimo 2014-2020 m. laikotarpiu kultūrai būtų skirta 2 milijardai litų nors poreikis yra dar didesnis ir paragino savivaldybes konsoliduotis sprendžiant kultūros klausimus, kurie, pasak ministro, tiesiogiai susiję su emigracijos didėjimu.

Pasak LSA prezidento Ričardo Malinausko, dideles viltis su 16-osios Vyriausybės programa sieja ir savivaldybių žmonės. Juos neramina nacionalinio kultūros paveldo apsauga, iki 6 ir daugiau metų užsitęsę kultūros įstaigų modernizavimo ir renovavimo darbai, kuriems neskiriama pakankamai lėšų. Ministras pritarė, kad turimas biudžetas visiškai neadekvatus poreikiui, bet jo nuomone, kartu su savivaldybėmis reikia diskutuoti, kiek ir kokių objektų kultūrinių objektų ir erdvių reikia ir pasiūlė savivaldybių atstovams optimizuoti turimus kultūros objektus.

"Būtina kalbėti apie tai, kad skola kultūrai būtų sugražinta - kultūros sričiai turi tekti ES paramos dalis, kuri turi tiesiogiai keliauti į kultūrinius objektus. Todėl savo pagrindiniu uždaviniu matau pritraukti šią paramą ir sutvarkyti mūsų paveldą,kultūros centrus, bibliotekas, nes miestuose ir miesteliuose turi vykti gyvenimas", - sako Š.Birutis.

Ministro patarėja Dr. E. Furman savivaldybių atstovus informavo, kad 2014-2020m. finansiniu laikotarpiu didelės lėšos numatytos bendruomenių namams finansuoti ir pakvietė pagalvoti apie bendruomenių namų ir daugiafunkcių centrų sujungimo galimybę, tai būtų efektyvus valstybės lėšų taupymas. Ministro nuomone, reikia apjungti daugiafunkcių centrų veiklas, atrasti jų statusą ir unifikuot visai Lietuvai.

Š. Birutis sutiko su dar viena savivaldos atstovus neraminančia jaunų kultūros specialistų problema regionuose. Baigę mokslus dėl mažų atlyginimų jie dirba kitą darbą arba didmiesčiuose. Neskatina kūrybinės motyvacijos ir profesinio konkurencingumo ir dabartinė kvalifikacijos tobulinimo sistema, nepakankamas dėmesys kultūros ir meno darbuotojų kūrybiškumui didinti. Pritardamas, kad kultūros darbuotojų kvalifikacijos kėlimo sistema sunaikinta, o nauja nesukurta, kultūros darbuotojo atlyginimas vos 200- 300 litų skiriasi nuo 2013 m. sausio 1 d. padidinto minimalaus atlyginimo, ministras teigia, kad šį klausimą būtina kelti visose institucijose.

Dar vienas savivaldybininkų rūpestis susijęs su bibliotekomis. Panaikinus apskričių administracijas ir pakeitus LR Bibliotekų įstatymą, naujai planuojamoje bibliotekininkų kvalifikacijos sistemoje aiški tik Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio apskričių mokymo centrų ateitis. Nauja mokymo sistema neleis racionaliai panaudoti jau įdėtų projekto „Bibliotekos pažangai" likusių 5 savivaldybių (apskričių centrų) lėšų, panaudoti turimas mokymo bazes ir parengtus mokytojus.

Bus atitolintos paslaugos nuo daugiau kaip 30 savivaldybių bibliotekininkų ir gyventojų. Ši pertvarka prieštarauja valstybinei politikai - paslaugą priartinti arčiau žmogaus. Kultūros ministras pritarė LSA prašymui užtikrinti projekto „Bibliotekos pažangai" tęstinumą, racionaliai panaudoti žmogiškuosius ir materialiuosius išteklius bei sudaryti geresnes sąlygas mokymo paslaugų prieinamumui savivaldybių bibliotekininkams ir gyventojams.

Susitikime su kultūros ministru Š. Biručiu dalyvavo LSA prezidentas, Druskininkų savivaldybės meras R. Malinauskas, Telšių rajono savivaldybės mero pavaduotojas P. Kuizinas ir kultūros, švietimo skyriaus vedėja Danutė Mikienė, LSA direktorė R. Žakaitienė, patarėjas švietimo ir kultūros klausimais J. Mickus.

www.lrkm.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24