Tarptautinė konferencija ,,Daugiakultūrė visuomenė: dabartis ir perspektyvos"

2012-11-15, 06:25
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos Respublikos kultūros ministerija kartu su Vytauto Didžiojo universitetu organizavo tarptautinę konferenciją ,,Daugiakultūrė visuomenė: dabartis ir perspektyvos“, kuri vyko viešbutyje Novotel Vilnius Centre (Gedimino pr. 16, Vilnius).

Konferencijos tematika pasirinkta ne atsitiktinai. Daugiakultūriškumas, tarpkultūrinis dialogas, kultūrų įvairovė – tai šiandieną aktualios ir plačiai diskutuojamos temos ne tik Europos Sąjungos, Europos Tarybos, bet ir kitose tarptautinėse organizacijose. 2011 m. visuotinio gyventojų ir būstų surašymo duomenys rodo, jog ir Lietuvoje didėja kultūrų įvairovė. 2011 m. duomenimis, Lietuvoje priskaičiuojama 154 skirtingų tautybių gyventojų (2001 m. – 115), o tautinėms mažumoms priklausantys asmenys sudaro apie 15,8 proc. visų šalies gyventojų.

Šios konferencijos tikslas – pristatyti ir įvertinti daugiakultūriškumo tendencijas Lietuvoje bei kitose Europos Sąjungos šalyse, aptarti, su kokiais galimais iššūkiais valstybės susiduria didėjant kultūrų įvairovei ir imigracijai, numatyti, kokias priemones valstybė turėtų įgyvendinti, siekiant užtikrinti kultūrų dialogą šalyje. Konferencijoje pranešimus skaitė Lietuvos ir užsienio šalių politikai, ekspertai bei mokslininkai.

Atidarydamas konferenciją ir apžvelgdamas Lietuvos situaciją, kultūros viceministras Stanislav Vidtmann pabrėžė, kad didesnė dauguma Lietuvos tautinių mažumų gerai integravosi į šalies visuomenės, socialinį ir ekonominį gyvenimą. Lietuvai įstojus į ES, mūsų šalies tautinė įvairovė ženkliai išaugo. Viceministras pabrėžė pilietinės ir tarpkultūrinės integracijos politikos svarbą.

Irena Guidikova iš Europos Tarybos Demokratinio valdymo, kultūros ir įvairovės klausimų direktorato atkreipė dėmesį, jog augant kultūrų įvairovei ES šalyse, svarbu, kad valstybės ne tik įgyvendintų priemones, kurios leistų įvairių kultūrų atstovams nevaržomai praktikuoti savo kultūrą ir tradicijas, bet dar svarbiau, kad šios priemonės skatintų skirtingų kultūrų tarpusavio sąveiką. Tarpkultūrinė integracija – tai naujo požiūrio į įvairovės valdymą koncepcija, kuri siekia ugdyti įvairių tautinių ir kultūrinių grupių gebėjimą bendrauti ir bendradarbiauti tarpusavyje, bet neskatina jų uždarumą.

I. Guidikova pristatė Europos Tarybos ir Europos Komisijos iniciatyva įgyvendinamą Tarpkultūrinių miestų programą (Intercultural Cities Programme), kuria siekiama skatinti tarpkultūrinę integraciją įvairiose urbanistinėse/miesto bendruomenėse, ir pakvietė Lietuvos savivaldos institucijas aktyviai įsitraukti į šią programą.

Tarptautinėje konferencijoje skaitytuose pranešimuose buvo nagrinėjami tarpkultūrinės integracijos politikos, daugiakultūrio Lietuvos paveldo, daugiakultūriškumo kaip nacionalinės politikos klausimai, apžvelgta Latvijos tarpkultūrinės integracijos politika, daugiakultūriškumas Balkanų šalyse, kalbėta apie musulmonų bendruomenių Europoje patirtį, populiarią Japonijos kultūrą, Lietuvos žydų istoriją ir kt.

Konferencijoje dalyvavo Lietuvos valstybinių institucijų, užsienio šalių ambasadų Lietuvoje atstovai, tautinių mažumų ir žmogaus teisių srityje dirbančių nevyriausybinių organizacijų, visuomenės ir žiniasklaidos atstovai.

www.lrkm.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24