Širvintų kultūros centre premjera!

2012-10-16, 15:54
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

25 d. 18 val. Širvintų Kultūros centre vyks Nacionalinio dramos teatro spektaklis  „Fundamentalistai“ (pagal Juha Jokela). Režisierius Jonas Vaitkus.

Jonas Vaitkus: „Begalinių klausimų apie mirtį, apie gyvenimą, apie religiją, apie tikėjimą antplūdį išgyvena visi žmonės, ar jie būtų ateistai, ar katalikai, ar stačiatikiai, ar krišnaistai. Kitas dalykas – kaip kiekvienas su tuo susiduria, kaip priartėja prie šių klausimų sprendimų, kur link pasisuka jų keliai? Juk yra ir tokių, kurie pasiklysta, užstringa tarp religijų ir nebesupranta, kas aplink juos ir su jais darosi. „Fundamentalistai“ paliečia visus sluoksnius: ir jaunus žmones, ir tuos, kurie buvo ateistai, o dabar pradėjo galvoti kitaip. Pjesėje labai svarbus skausmingas tarp dviejų žmonių susidarantis klausimų laukas – jis išryškėja per jų konfliktus, per atsakymų paieškas, per meilę. Pjesė įdomi tuo, kad jos pradžioje viskas jau yra įvykę.

š pradžių atrodo, kad Markus yra apsisprendęs palikti kunigystę, bet pabaigoje išryškėja, kad jo pradinė būsena – bevaidinant, apmąstant viską, kas įvyko, grįžtant į praeitį ir į dabartį – pasikeitė. Būtent suvaidinęs spektaklį, jis dar kartą išanalizuoja visą spektrą įvairių galimybių, kurios iškyla religijos, tikėjimo dėka susidūrus su moterimi. Visa tai apmąstęs, jis gauna visiškai naują patirtį. Todėl manau, kad „Fundamentalistuose“ susiduriame su nauju dramaturginiu rakursu. Pjesė atvira, nuoširdi, apnuoginta. Joje nėra jokių „pastatyminių“ dalykų, viskas remiasi aktoriaus-žmogaus sąmone. „Fundamentalistuose“ svarbiausia – žmogaus vertybės, jo stuburas.“ 

Juha Jokela (g. 1970) yra vienas ryškiausių šiuolaikinių Suomijos dramaturgų. Jo pjesės populiarios ne tik Suomijoje, bet ir kitose Skandinavijos šalyje. Jokela vienodai sėkmingai rašo ir teatrui, ir televizijai, o jo pjesės bei scenarijai pelnė garbingus apdovanojimus Suomijoje ir už jos ribų. Jokela renkasi aštrias nūdienos temas ir geba pažvelgti į  jas kitaip nei dauguma šiuolaikinių dramaturgų. Jo kūrybai būdingas dokumentinio tikroviškumo ir fikcijos derinys, gebėjimas į skausmingas problemas pažvelgti su nuostaba ir humoru.

Debiutinė J. Jokelos pjesė „Mobilus siaubas“ (2003 m.) apie mobiliųjų telefonų kompanijų įtaką žmonių gyvenimams pelnė neregėtą kritikos pripažinimą Suomijoje ir tapo viena sėkmingiausių šiuolaikinių pjesių šalies kontekste. Pjesė buvo pastatyta Vokietijoje, Liuksemburge ir Čekijoje. Jokelos „Fundamentalistai“ (2006 m.), kontroversiškai analizuojanti šiuolaikinio žmogaus santykį su religija, sulaukė nemažesnio populiarumo ir 2008-aisiais pelnė geriausios Šiaurės šalių metų pjesės apdovanojimą. Vertinimo komisijos sprendime buvo rašoma: „Pjesė padeda suprasti, kad fundamentalizmas yra daugiau nei ribotos žmonių su turbanais idėjos, ir suteikia žiūrovui galimybę perprasti fundamentalistinį mąstymą užuot jį smerkus. Pjesės tekstas giliai paliečia fundamentalius žmonijos klausimus“. Iš suomių kalbos pjesę vertė Kristina Vaikutytė. 

Vaidina:

Povilas BUDRYS (Markus), Rasa SAMUOLYTĖ (Heidi), Remigijus BUČIUS (Markus), Ramunė SKARDŽIŪNAITĖ (Heidi)

Bilietų kainos: 20 Lt ir 25 Lt. Bilietai parduodami nuo spalio 18 d. darbo dienomis 15 val. – 17.30 val.

Informacija telefonu 8 611 10144.

 

Maloniai kviečiame!

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24