„Pasaulis skaito Maironį“: kitoks renginys poeto metinių minėjimų gausybėje

2012-09-11, 07:41
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Rugsėjo 12 d., trečiadienį, 18 val. Vilniaus mokytojų namų Svetainėje vyks vakaras „Pasaulis skaito Maironį“, skirtas poeto gimimo 150-osioms gimimo metinėms paminėti.

Poeto eiles lietuviškai skaitys užsieničiai, studijuojantys Lietuvoje, o vertimus į kitas klabas skaitys lietuviai: Nina Murray (JAV), Miyuki Narumi (Japonija), Darius Leonavicius (Urugvajus), Loic Salfati (Prancūzija), Clemente Gonzalez (Italija), Gabrielė Ganžaitė, Saulė Ilgiūtė, Greta Lisauskaitė, Greta Kriaučionytė, Sabina Korzunova, bus galima stebėti, kaip Maironio poezija bus skaitoma gestų kalba.

Į renginių, mininčių Maironio jubiliejų, gausybę įsilieja ir Vilniaus Mokytojų namuose vyksiantis skaitymo vakaras. Tik čia kanoninis rašytojas skambės kitaip. 

„Žinau, kad mokyklose vaikai teberašo rašinius, šlovinančius „didįjį mūsų tautos dainių“, bet ką tiems vaikams reiškia tokios pompastiškos frazės? Norime patikrinti, kas ir koks yra Maironis už šitų frazių,“– sako renginio iniciatorė Ieva Krivickaitė.

„Gal pasitraukimas nuo klišių gali prasidėti dalinantis. Žmonės, kurie skaitys Maironio eilutes lietuviškai – iš viso pasaulio, jie darys kirčiavimo ir gramatinių klaidų, jie įdėmiai skaitys iš lapo, bet jie skaitys visai kitaip nei bet kuris iš mūsų”, – sako I. Krivickaitė.

Renginyje pagal Maironį džiazuos Ieva Pakalniškytė (LMTA), Mindaugas Dovydas Buidovas ir Kristupas Kmitas (VIKO Menų fakultetas), šoks šiuolaikinio šokio pamišėlis Denisas Kolomyckis. „Maironio eilėmis dainuojama daug dainuojamosios poezijos ir chorinės muzikos, bet su džiazu jis turi nedaug bendro. Lygiai taip pat retai galima išvysti Maironio ir šiuolaikinio šokio derinį. Tikiuosi, kad tokios kombinacijos atvers netikėtus Maironio patyrimus ir bus įdomios net ir su poezija nieko bendro neturintiems žmonėms.“
 
www.vilnius.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24