Žaliakalnio žydų kapinėse bus pjaunami avarinės būklės medžiai

2012-08-07, 14:32
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Siekiant sutvarkyti bene didžiausias Kauno žydų kapines, esančias Radvilėnų plente, bus rengiama kompleksinė želdinių tvarkymo programa bei ieškoma galimybių ją įgyvendinti. Kol vyks paruošiamieji darbai, artimiausiu metu kapinėse ketinama nupjauti avarinės būklės medžius.

Žaliakalnio žydų kapinėms yra suteiktas valstybės saugomo objekto statusas. Saugoma teritorija užima 8,1 ha ploto. Rengiama kapinių želdinių kompleksiško tvarkymo programa turės apimti visą šią teritoriją.

„Teritorija yra apleista ir tai nepuošia miesto. Netoliese yra bažnyčia, mokykla, šalia visuomet daug vaikų. Dėl saugumo ir švaros būtina išvalyti kapines ne tik nuo avarinės būklės medžių, bet ir nuo menkaverčių krūmynų", - teigė Kauno miesto vicemerė Orinta Leiputė.

Artimiausiu metu Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos ir Miesto tvarkymo skyrių specialistai kartu su savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra" atstovais apžiūrės kapinių teritoriją bei nuspręs, kurie medžiai yra avarinės būklės ir turi būti pašalinti.

„Reikia vietoje apžiūrėti medžius, įvertinti bei nuspręsti, kurie iš jų kelia pavojų ir turi būti nedelsiant nupjauti. Šiuos darbus galėtumėme atlikti skubos tvarka. Kompleksiškam želdinių sutvarkymui turime paruošti programą bei ieškoti galimybių ją įgyvendinti ateinančiais metais", - teigė Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Dėl Žaliakalnio žydų kapinių želdinių kompleksiško sutvarkymo finansavimo Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas kreipėsi į Vyriausybę. Lėšų skyrimo klausimas Vyriausybėje bus svarstomas kartu su ateinančių metų valstybės biudžeto projektu.

„Senosios Žaliakalnio žydų kapinės buvo pripažintos valstybės saugomomis viešajam pažinimui ir naudojimui bei viešai pagarbai. Nuo kapinių uždarymo praėjus dešimtims metų, daugelis paminklų yra paveikti atmosferos bei vandalų, išvirtę ir sudužę. Tačiau pirmiausia kapinėse reikėtų atlikti kompleksinį želdinių sutvarkymą", - teigė kreipimesi į Vyriausybę akcentavo A. Kupčinskas.

Ne tik Žaliakalnio, bet ir kitų senųjų žydų kapinių tvarkymo darbai galėtų būti finansuojami iš valstybės biudžeto lėšų, skirtų kompensacijoms už Lietuvos žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą.

Yra patikimų duomenų, kad Žaliakalnio žydų kapinėse buvo palaidoti rašytojai I. Eljašovas, J. Livšinas, Ch. Rafalovičius, G. Akyva, žurnalistas E. Finkelšteinas, pramonininkas B. Volfas. Iki šiol jų kapai nėra rasti. Tuo tarpu dainininko D. Dolskio ir dailininko J. Mesembliumo kapavietės yra žinomos, jos įrašytos į Kultūros vertybių registrą.

www.kaunas.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24