Parodos autores sieja troškimas turėti savo balsą

2012-03-10, 08:36
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Menininkės moterys Vilniuje pristatė parodą, kurioje, pasak autorių, darbus jungia ne idėjinė giminystė, o moterų noras turėti savo nuomonę ir balsą.

Vilniaus dailės akademijos galerijoje „Titanikas“ moterys menininkės siūlo pasvarstyti, kodėl iki šiol Venecijos bienalėje Lietuvai atstovauja vyrai, moterys menininkės juos lydi, muziejų kolekcijose ir parodose vis dar akivaizdi lyčių disproporcija, nors seniai pripažinta, kad kūrybiškumas nuo lyties nepriklauso.

„Jeigu galvoji, kad tų menininkių kaip ir pakanka, bet kai iš tiesų pasižiūri, tai kuo aukščiau, tuo mažiau. Kuo svarbesnis renginys, kuo didesnė premija, kuo kažkas atsakingiau, tai tarsi ta moterų svarba ir mažėja“, – sako parodos kuratorė Laima Kreivytė.

Parodos kuratorė teigia, kad moterys darbais norėjo atkreipti dėmesį į lyčių lygybę, juolab kad kūrinių autorės – žinomos Lietuvos menininkės.

Marta Vosyliūtė ant maišelių M. K. Čiurlionio paveikslus paverčia komiksų serija, o Nidos vaizdais šaiposi iš lietuvių, anglų ir rusų kalbų stereotipų. Paulina Eglė Pukytė darbu „Žinia“ kuria pranešimą-regimybę, svarsto apie frustraciją.

„Aš parodoj dalyvauju ne dėl to, kad čia yra moterų paroda. Aš tik dėl to, kad čia yra įdomios menininkės, o taip pasitaikė, kad jos visos yra moterys – tai yra gerai. Meno parodose pas mus iki šiol dažniausiai dominuoja vyrai“, – teigia P. E. Pukytė.

Beatričė Vanagaitė siūlo permąstyti nuogo moters kūno vaizdavimą ir rodo savo santykį. Jurga Barilaitė eksponuoja juodas drobes su planuotų, bet nesukurtų filmų pavadinimais.

Eglė Ridikaitė aukštyn kojomis verčia pleibojaus zuikučio stereotipą. Laisvydės Šalčiūtės ciklas „Visiškai privatu“ yra įkvėptas Slavojaus Žižeko tekstų.

Parodos autorės sako, kad jas sieja troškimas turėti savo nuomonę ir balsą, nesislėpti už plačių pečių, būti matomomis.

Monika Petrulienė
LTV „Panorama“

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24