Kėdainiuose surengta paroda „Juoda šviesa 2 – Eksperimentai“

2014-01-22, 14:46
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Janinos Monkutės-Marks muziejuje-galerijoje iki vasario 15-osios veiks tekstilininkų ir dailininkų gildijos, galerijos „Balta" surengta paroda „Juoda šviesa 2 – Eksperimentai". Parodoje dalyvauja 39 menininkai iš 8 šalių: Italijos, JAV, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos, Prancūzijos, Šveicarijos ir Turkijos.

„Juoda šviesa" – jau kelerius metus įvairiuose Europos miestuose pristatoma šiuolaikinio meno paroda.

2005-ųjų metų vasarą grupė Lietuvos tekstilės menininkių (Laima Oržekauskienė, Inga Likšaitė, Almyra Bartkevičiūtė-Weigel, Jolanta Šmidtienė) buvo pakviestos dalyvauti tarptautinėje parodoje „Reklamos menas Juodoje šviesoje" Berlyne, kur požeminėje stotyje juodoje šviesoje buvo eksponuojami įvairių šalių menininkų darbai. Lietuvių kūriniai minėtos parodos kontekste išsiskyrė ne tik technologine įvairove, savitumu ir profesionalumu, bet ir konceptualiu angažuotumu. Vokiečių kuratoriai pritarė ir mūsiškių menininkių iniciatyvoms juodos šviesos teikiamų efektų poveikį išbandyti Lietuvoje surengiant panašią parodą.

2006 m. gegužės pabaigoje, Kauno dienų metu, Jolantos Šmidtienės ir tekstilininkų ir dailininkų gildijos iniciatyva Kauno pilyje buvo surengta pirmoji tarptautinė šiuolaikinio meno paroda „Juoda šviesa", kurioje tekstilės kūrinius tamsoje eksponavo daugiau nei dešimt menininkų. Paslaptinga ir netikėta paroda susilaukė itin teigiamo miestiečių ir miesto svečių įvertinimo. Po sėkmingo debiuto Kaune (2006 m. gegužės–rugpjūčio mėn.) paroda buvo perkelta į Klaipėdos galeriją. Dar vėliau, 2007 m. vasarą, naujais kūriniais papildyta kolekcija buvo eksponuota Brno mieste Čekijoje, Centrinėje Muravijos galerijoje. Paroda sukėlė ir šios šalies žiūrovų simpatijas, tad Prahos galerininkų ji buvo pergabenta į Pordubicus. 2007 m. pabaigoje ši paroda buvo viena iš Kauno meno bienalės TEXTILE 07 pagrindinių renginių. 2008-aisiais atnaujinta „Juodos šviesos" kolekcija buvo eksponuojama Kėdainiuose, Janinos Monkutės-Marks muziejuje-galerijoje, o 2011 m. naujai parengta tarptautinė kolekcija „Eksperimentai su šviesa: meno laboratorija" buvo Kauno bienalės TEKSTILĖ 11 pagrindinis projektas.

Po sėkmingo parodos „Juoda šviesa" debiuto Kėdainiuose 2008-taisiais, praėjus penkeriems metams, norime pradžiuginti Kėdainių miesto gyventojus nauja tarptautine paroda „Juoda šviesa 2 – Eksperimentai". Kartu su tekstilininkų ir dailininkų gildija, galerija „Balta", įsikūrusia Kaune, kviečiame į nepaprastą parodą. Tikime, kad ji teiks daug džiaugsmo, grožio ir šiltų jausmų galerijos lankytojams, užburs stebuklinga nuotaika.

Paroda unikali, nes kūriniai eksponuojami visiškoje tamsoje, apšviečiant liuminescencine šviesa tik pačius kūrinius. Tamsioje erdvėje švytintys meno objektai išgrynina apžiūros lauką ir nuošalėje palieka šalutinius dirgiklius. Lokalus apšvietimas kviečia žiūrovą artimiau susilieti su kūriniais, o menininkų panaudotos liuminescenciniam apšvietimui jautrios medžiagos meno kūriniams suteikia paslaptingumo aurą.

Parodoje dalyvauja 39 įvairių sričių menininkai iš 8 šalių:

Gaila Akelienė (Lietuva), Cafer Arslan (Turkija), Antra Augustinoviča (Latvija), Aija Baumane (Latvija), Heidi Bedenknecht-de Felice (Italija), Oksana Blaževičienė (Lietuva), Danielle Boisselier (Prancūzija), Mindaugas Breiva (Lietuva), Irena Breivienė (Lietuva), Danguolė Brogienė (Lietuva), Mariel Clarmont (Prancūzija), Danguolė Bečelytė-Čachavičienė (Lietuva), Saulius Dastikas (Lietuva), Vladas Daškevičius ir Jelena Škulienė (Lietuva), Auksė Draugelienė (Lietuva), Asta Fedaravičiūtė-Jasiūnė (Lietuva), Yolaine Frühauf (Šveicarija), Aleksandra Glušinaitė (Lietuva), Daiva Gutparakienė (Lietuva), Cathrine Hansen (Norvegija), Neringa Kisielienė (Lietuva), Liucija Kudžmienė (Lietuva), Renata Laurinavičiūtė (Lietuva), Marina Majcen (Italija), Ligita Marcinkevičiūtė (Lietuva), Viera Olšauskienė (Lietuva), Andrius Paulavičius (Lietuva), Jūratė Petruškevičienė (Lietuva), Gerardas Raitas Šatūnas (Lietuva), Dovilė Riebschlager (JAV), Elzė Sakalinskaitė (Lietuva), Birutė Sarapienė (Lietuva), Rima Stadalnykienė (Lietuva), Marijona Stankevičienė (Lietuva), Jolanta Šmidtienė (Lietuva), Danutė Valentaitė (Lietuva), Eglė Vengalytė-de Meulenaer (Lietuva), Valda Verikaitė (Lietuva).

Pagal Janinos Monkutės-Marks muziejaus-galerijos informaciją parengė Rūta Švedienė

kedainiai.lt

 

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24