Paulavos respublika švenčia 250-ąjį gimtadienį

2017-08-21, 17:52
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Paulavos respublika švenčia 250-ąjį gimtadienį salcininkai.lt nuotr.

„Nereikia bijoti svajoti. Galbūt kada nors pavyks atstatyti ir Paulavos respublikos pastatus“, - „Valstybės valstybėje“ steigimo 250 – ųjų metinių minėjime kalbėjo Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič.

Rugpjūčio 20 d. orai sujaukė organizatorių planus ir renginys, užuot vykęs Paulavos respublikoje, persikėlė į Povilo Ksavero Bžostovskio gimnaziją.

„Žmogų lydi tikslas ne tik apsižvalgyti aplink save, kur netrūksta kritikos, ką matome ir mūsų laikais, tačiau tiesiog apsižvalgyti aplink save ir žengti į priekį. Būtent taip elgėsi kunigas Pavel Ksavery Bžostovski. Nepaisydamas to, kad buvo kilęs iš pasiturinčios šeimos ir galėjo gyventi užsienyje, jis nebuvo abejingas žmonėms, todėl liko pas mus, Paulavoje, ir sukūrė savo garsią Paulavos respubliką. Šie įvykiai vis dar gyvi žmonių atmintyje, tai įrodo aktyvus jaunimo dalyvavimas meniniame konkurse, skirtame Paulavos respublikos 250 – osioms metinėms, kurį paskelbė Lietuvos lenkų sąjungos Šalčininkų skyrius“, - pasakė Zdzislav Palevič, Šalčininkų rajono meras, Lietuvos lenkų sąjungos Šalčininkų skyriaus pirmininkas.

Renginyje dalyvavo Šalininkų rajono mero pavaduotoja Jadvyga Sinkevič, Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Beata Petkevič, Lenkijos Respublikos ambasados Vilniuje Konsulinio skyriaus vadovas Marcin Zenevič (Marcin Zieniewicz), Turgelių seniūnijos seniūnas Voicech Jurgelevič, knygos apie Paulavos respubliką autorė Aurelija Arlauskienė, Turgelių bendruomenė.

Apie įvykius, prasidėjusius prie 250 metų, kai jaunas kunigas Pavel Ksavery Bžostovski įsigijo Merkinės žemes ir nusprendė panaudoti įgytas žinias gerindamas čia gyvenusių žmonių likimus papasakojo P. K. Bžostovskio gimnazijos direktorė Lucija Jurgelevič.

Paulavos respublikos steigimo 250-ųjų metinių proga Lietuvos lenkų sąjungos Šalčininkų skyrius, remiamas Lenkijos Respublikos ambasados Vilniuje, paskelbė konkursą „Paulavos respubliką – įkūrimas ir žlugimas“, kurio tikslas – skleisti žinią apie respubliką ir pažinti turtingą vietos istoriją. Konkursui patekta 100 darbų, o dalyvių amžius svyravo nuo 5 iki 65 metų. Kokie tai buvo darbai? Pirmiausia, piešiniai, atlikti įvairiomis technikomis, prezentacijos, nuotraukos, analitiniai darbai, tačiau buvo ir dainų, eilėraščių, filmų.

Konkurso nugalėtojus paskelbė Lietuvos lenkų sąjungos Šalčininkų skyriaus pirmininko pavaduotoja ir Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Beata Petkevič, akylai stebėjusi konkurso eigą ir pirmininkavusi konkurso komisijai. Štai nugalėtojų sąrašas:

I amžiaus grupė
I vieta – Patrik Levanovič (J. Sniadeckio gimnazija, 4 klasė)
II vieta – kolektyvinis Jančiūnų daugiafunkcio centro darbas
III vieta – Kristina Adamovič (A. Krepštul gimnazija, 6 klasė)

II amžiaus grupė
I vieta – Violeta Savel, Anželika Drab, A. Krepštul gimnazija
II vieta – Edvardas Tarasevičius, P. K. Bžostovskio gimnazija, 8 klasė
III vieta – kolektyvinis Eišiškių gimnazijos darbas

III amžiaus grupė
I vieta – Nadežda Fedotova , Jašiūnai
II vieta – Stasys Šmigelskis, Alytus
III vieta – Justina Dovda, Šalčininkai

Konkurso nugalėtojai buvo apdovanoti daiktinėmis dovanomis. Tačiau konkurso dalyviai taip pat neliko be dovanų – kiekvienas gavo atminimui puodelį su respublikos vaizdu ir diplomą.

Savo pasirodymais renginį papuošė vietos gimnazijos mokinių ir ansamblio „Fantazija“ iš Eišiškių pasirodymai.

Irena Kolosovska

salcininkai.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24