Kėdainiai teiks Cz. Miloszo premiją

2011-06-03, 16:43
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

2466f

Kėdainių r. savivaldybė įsteigė Czeslawo Miloszo premiją už Kėdainių rajono istorijos, kultūros paveldo, etninės kultūros mokslinius tyrinėjimus ir jų populiarinimą.

Premija bus įteikta rugpjūčio mėnesį.

Premijos tikslas – puoselėti Kėdainių krašto garbės piliečio Cz. Miloszo kūrybos idėjas bei skatinti Kėdainių krašto istorijos, kultūros paveldo ir etninės kultūros pažinimą, tyrinėjimą ir sklaidą. Mintis įsteigti Cz. Miloszo premiją gimė darbo grupėje, kuri teikė pasiūlymus ir svarstė renginius bei priemones, skirtas Cz. Miloszo 100-osioms gimimo metinėms paminėti Kėdainiuose.

Premija bus skirta vienam asmeniui už pastarųjų 5 metų Kėdainių rajono istorijos, kultūros paveldo, etninės kultūros mokslinius tyrinėjimus ir populiarinimą visuomenėje, mokslinėje literatūroje bei visuomenės informavimo priemonėse. Konkurso premijos laureatui bus skirti 3 000 Lt.

„Cz. Miloszas Šeteniuose praleido šviesiausias vaikystės ir jaunystės dienas ir, kiek mes žinome, ne tik kūryboje, bet ir realiame gyvenime grįždavo į atmintį, ieškodamas ten prisiminimų, patirčių, jausmų ir išgyvenimų.

Jo apmąstymai primena mums, kaip nuoširdžiai ir paprastai reikia mylėti savo mažąją tėvynę – gimtąjį kaimą ar miestelį, šeimą, tėvus ir aplink gyvenančią bendruomenę, kad geriau suprastum ir atrastum pats save.

Todėl labai norėčiau, kad mūsų įsteigta premija pradžiugintų tą žmogų, kuris savo gyvenimą ir darbus yra pašventęs Kėdainių kraštui“, – sakė Kėdainių rajono savivaldybės mero pavaduotoja, Ministro Pirmininko sudarytos darbo grupės Cz. Miloszo 100-ųjų metinių paminėjimui organizuoti narė Nijolė Naujokienė.

2011 m. birželio 30 d. sukaks 100 metų, kai Šeteniuose, netoli Kėdainių, gimė vienas žymiausių praėjusio amžiaus poetų, Nobelio literatūros premijos laureatas, Kėdainių krašto garbės pilietis, Vytauto Didžiojo universiteto garbės daktaras, Lietuvos garbės pilietis, profesorius Cz. Miloszas. Ši sukaktis įtraukta į UNESCO minimų datų sąrašą. Ir Lietuvos, ir Lenkijos Seimai 2011-uosius paskelbė Cz. Miloszo metais.

Poeto jubiliejui skirti renginiai Kėdainiuose prasidėjo balandžio mėnesį. Kėdainių krašto muziejuje buvo atidaryta Adomo Mickevičiaus literatūros muziejaus Varšuvoje parengta pažintinė paroda, kurią pristatė Lenkijos instituto Vilniuje direktorė Malgožata Kasner.

Poeto atminimas buvo pagerbtas ir gegužės mėnesį – per visoje Europoje organizuojamą tradicinę Muziejų naktį. Kėdainių krašto muziejaus iniciatyva buvo parengta ir atidaryta kilnojamoji paroda „...visada buvau atsigręžęs veidu į Upę“ ir vyko dokumentinio filmo „Sapnavau, kad grįžtu“ peržiūra. D augiakultūriame centre pristatytas t eatrinis muzikinis projektas „Neaprėpiama žemė“.

Šiuo metu paroda „...visada buvau atsigręžęs veidu į Upę“ keliauja po Kėdainių rajono miestelius, mokyklas ir kultūros įstaigas. Bibliotekose vyksta Cz. Miloszo kūrybos skaitymai.

Kėdainiuose, Šventybrastyje ir Šeteniuose birželio 29 dieną vyks tarptautinis Cz. Miloszo 100-ojo gimtadienio minėjimas „Milošo kelias“.

Kėdainių miesto senamiestyje birželio mėnesį bus kuriama meninė instaliacija „Žodžiai Česlovui Milošui“, o rugpjūčio mėnesį čia bus pastatytas jo romaną „Isos slėnis“ įamžinantis atminimo ženklas.

Kėdainių krašto garbės piliečio vardas Cz. Miloszui suteiktas 1990 metais.

www.lrt.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24