Atos­to­gos gau­sios me­no

2013-08-02, 10:03
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Jau šiandien, rug­pjū­čio 2 d., Šal­či­nin­kų kul­tū­ros cen­tre vyks Va­sa­ros me­no mo­kyk­los mo­ki­nių dar­bų pa­ro­da. Cen­tro sa­lę pa­puoš šim­tai dai­lės dar­bų, ku­riuos ke­lias­de­šimt jau­nų me­ni­nin­kų kū­rė de­šimt die­nų tru­ku­sios Va­sa­ros me­no mo­kyk­los me­tu.

Ta­py­bos kur­sai Šal­či­nin­kuo­se or­ga­ni­zuo­ja­mi jau ne pir­mą kar­tą. Kas­met dai­li­nin­kė An­na Špa­dzins­ka-Koss (An­na Szpa­dzińska - Koss) at­vyks­ta į Šal­či­nin­kus mo­ky­ti jau­nų šal­či­nin­kie­čių ta­py­bos me­no. Daug mo­ki­nių mo­ko­si pas po­nią An­ną jau ne pir­mus me­tus. Lie­pos 22 d. pra­si­dė­ju­sių kur­sų te­ma - „Švie­žiai ta­py­ta - žai­di­mai dai­lės tech­ni­ko­mis ir pa­sa­ko­ji­mai apie me­ną“. Kur­sų me­tu Šal­či­nin­kų jau­ni­mas iš­lie­jo sa­vo fan­ta­zi­ją tep­tu­kais ir da­žais ant po­pie­riaus, kū­rė iš mo­lio.

Va­sa­ros me­no mo­kyk­la Šal­či­nin­kų ra­jo­ne or­ga­ni­zuo­ja­ma nuo 2001 me­tų. Tai­gi šie­met ji jau de­šim­to­ji. Pir­mie­ji mo­ky­mai bu­vo skir­ti Se­no­vės Grai­ki­jos ir Vi­du­ram­žių epo­chos me­nui. Vė­liau bū­ta ki­tų te­mų, tarp jų - lie­tu­vių liau­dies pa­sa­kos. Kas­met mo­kyk­los te­mų pa­va­di­ni­mai vis ki­ti. Per­nai bu­vo prie­šis­to­ri­nis me­nas, mi­to­lo­gi­ja ir sim­bo­li­ka. Prak­ti­niai dai­lės už­si­ė­mi­mai vyks­ta kar­tu su te­ori­niais, per juos vai­kai su­pa­žin­di­na­mi su įvai­rių pa­sau­lio tau­tų me­nu.
Pa­grin­di­nis A. Špa­dzins­kos-Koss tai­ko­mas prin­ci­pas - su­teik­ti vai­kui vi­siš­ką me­ni­nę lais­vę ir ta­py­ti ant di­de­lių po­pie­riaus lakš­tų, kur ne­ga­li­ma pa­lik­ti nė mi­li­met­ro tuš­čio plo­to.

Vai­kai ta­pė pa­sa­kiš­kus dra­ko­nus, paukš­čius, įvai­rius sim­bo­lius. Kad mo­ki­niams bū­tų leng­viau mąs­ty­ti ir ta­py­ti, dės­ty­to­ja pa­lei­džia mu­zi­ką, ku­ri, kaip sa­ko ta­py­to­ja, „tu­ri ins­pi­ruo­ti vai­ką lais­vai mąs­ty­ti apie ku­ria­mą pie­ši­nį“.

Va­sa­ros me­no mo­kyk­lą šie­met fi­nan­sa­vo Gdans­ko mies­to sa­vi­val­dy­bė kar­tu su Šal­či­nin­kų ra­jo­no sa­vi­val­dy­be.

inf. Vilniaus krašto savaitraštis

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24