2011 metų TOP-30: vietinio turizmo vietovės

2011-06-14, 11:41
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

trakaiTrakai

VŠĮ „Terra Publica“ nuo 2007 m. renka informaciją apie miestelius ir kaimus, parkus ir muziejus bei kitas patrauklias vietas. Pirmieji reitingai buvo paskelbti 2009 metų pavasarį, įvertinus apie 300 vietovių. Kaip teigia Vytautas Kandrotas, idėjos iniciatorius ir pats su fotoaparatu išvaikščiojęs po daugumą objektų, „tyrimas lengvai subjektyvus ir įtakotas ne tik oficialios statistikos, bet ir asmeninių įspūdžių.

Čia kaip automobilio techninė apžiūra – senas, tačiau savininkui mielas ir prižiūrėtas automobilis sulaukia daugiau inspektoriaus palankumo nei apynaujė, tačiau nuvažinėta tarnybinė transporto priemonė...“. Per trejus metus vertinamų vietovių sąrašas išsiplėtė iki beveik 500.

Tyrimui buvo paruošta metodika. Vertinimo kriterijai suskirstyti į tris dideles grupes:

paties objekto svoris,

jo infrastruktūra,

bei patrauklumas turizmui.

Šie savo ruožtu buvo vertinami pasitelkiant daugiau klausimų: objekto tematika, ekspozicijos gausa, aktualumas įvairioms visuomenės grupėms, sezoniškumas, sąveika su aplink esančiais objektais, geografinė padėtis, privažiavimo keliai, sanitarinės sąlygos, papildomos paslaugos, savireklama, bendradarbiavimas su žiniasklaidos priemonėmis, informacijos teikimas telefonu ir vietoje. Viso pagal VšĮ „Terra Publica“ taikomą metodiką objektui galima skirti 999 balus. Tyrimo pabaigoje balai vėl apjungti į 3 minėtas grupes, priskiriant reitingo raidę A, B arba C. Prie raidžių pridedamas +/- nurodo vystymosi perspektyvą. „+“ (teigiama) reiškia objekto potencialą stiprėti, neigiama „-“ prielaidas silpnėti ateityje.
Neaplankytos vietovės į reitingo sąrašą neįtrauktos. Taip pat neįtrauktos vietovės, gavusios „0“ balų bent vienoje klausimų grupėje. Kadangi reitingai skirti patiems lietuvaičiams, planuojantiems vienos dienos išvyką, todėl netirtas darbuotojų gebėjimas kalbėti užsienio kalbomis bei nakvynės galimybės.
Iš tyrimo išimti didieji Lietuvos miestai. Jie, be abejonės, atsidurtų sąrašo priekyje. Tačiau Vilniaus senamiesčiui ar visiems Kauno muziejams aplankyti pusdienio tikrai neužteks. Vis gi atskiri miesto teritorijoje esantys kompleksai, tokie kaip Vilniaus universitetas ar Pažaislis Kaune, įtraukti ir reitinguoti.
Pateikiame 2011 metų laureatus. Kiekviena iš jų drąsiai gali tapti neilgos išvykos tikslu. Vis gi, tai pakankamai skirtingi objektai, jei lyginsime juos pagal kurį nors vieną kriterijų. Vertinant 2009-2011 metus, išsilaiko stabilus trejetukas: Trakai, Druskininkai ir Neringa. Iš 2010 metų sąrašo iškrito Smiltynė (dėl delfinariumo rekonstrukcijos), Ukmergė ir Kernavė. Naujai įtraukti objektai – Telšiai, Veliuona ir Vištyčio regioninis parkas. Dar viena naujovė šių metų komentaruose – mūsų rekomendacijos, kuris laikas lankyti objektui pats tinkamiausias.

10 patraukliausių turizmo vietovių:


1. Trakai
2. Neringa
3. Druskininkai
4. Aukštaitijos nacionalinis parkas
5. Kėdainiai
6. Kretinga
7. Kryžių kalnas
8. Vilniaus universitetas
9. Anykščiai
10. Niūronys (Arklio muziejus).

www.terrabublica.lt inf.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24