ČESLOVAS MILOŠAS – LDK IDEOLOGAS

2011-06-28, 06:58
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Czeslaw_Milosz_zmarl_piec_3496348

Č.Milošas/polskalokalna.lt nuotr.

Poeto, Vilniaus miesto garbės piliečio Česlovo Milošo 100-osioms gimimo metinėms skirtos parodos birželio 27 dieną Vilniuje atidaryme užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis teigė, kad šis Nobelio literatūros premiją pelnęs rašytojas buvo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ideologas ir žmogus, bandęs ją suprasti ar net atrasti.

„Č.Milošas buvo vienas tų poetų, kurie priskirtini prie paskutinių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės piliečių. Jis visuomet pabrėždavo savo identitetą su daugiaetnine Lietuvos Didžiąja Kunigaikštyste“, – sakė ministras.

Anot jo, Č.Milošo Tėvynės vizija nepripažino nei laiko apribojimų, nei geografinių sienų.

„Būtent toks jo požiūris, jo pasaulinio garso kūryba tapo abiejų tautų – lietuvių ir lenkų – simboliu ir pasididžiavimu“, – sakė ministras.

Parodos Taikomosios dailės muziejuje atidaryme taip pat dalyvavo kultūros ministras Arūnas Gelūnas, Lenkijos ambasadorius Lietuvoje Januszas Skolimowkis, Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys, Lenkų instituto Vilniuje direktorė Malgorzata Kasner, leidyklos „Znak“ redaktorius, Č.Milošo kūrinių leidėjas ir poeto draugas Jerzy Illgas, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto direktorius Mindaugas Kvietkauskas.

Parodos ekspoziciją sudaro dvi dalys: „Č.Milošas ir Lietuva“ bei „Č.Milošas ir pasaulis“. Joje eksponuojamos nuotraukos ir dokumentai iš įvairių muziejų, archyvų ir bibliotekų.

Parodos organizatoriai: Lietuvos dailės muziejus ir Lenkijos institutas Vilniuje.

Lietuvos užsienio reikalų viceministras Egidijus Meilūnas birželio 30 dieną lankysis Lenkijos Krasnogrūdos miestelyje, esančiame netoli Lietuvos pasienio, kuriame birželio 30-liepos 2 dienomis vyks Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) globojamas simpoziumas „Europos Agora – gimtosios Europos vizija“.

Jame susirinks Č.Milošo gerbėjai, filosofai ir garsūs kultūros žmonės iš viso pasaulio. Simpoziumo dalyviai interpretuos ir komentuos Č.Milošo eseistikos rinkinį „Gimtoji Europa“, diskutuos pasienio žmonių ryšių, jų tradicijų, tolerancijos ir konfliktų temomis.

Atnaujintame Milošų dvare Krasnogrūdoje birželio 30 dieną taip pat bus iškilmingai atidarytas Tarptautinio dialogo centras.

urm.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24