Aborigenų ir papuasų dvasios Radvilų rūmuose

2013-06-12, 08:09
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Sostinės gyvenime nemenkas įvykis: Radvilų rūmų muziejaus (Vilniaus g. 24) trečiajame aukšte įsikūrė nuolatinė Rytų Azijos, Naujosios Gvinėjos ir Australijos aborigenų meno paroda, rašo "Respublika".

Dalis eksponatų deponuoti Vilniaus bernardinų, dalis - iš paties muziejaus rinkinių, o egzotiškiausieji - Australijos ir Naujosios Gvinėjos aborigenų kūriniai - į Lietuvą iš atokiausiojo žemyno, skalaujamo Indijos ir Ramiojo vandenynų, atgabenti dr. Genovaitės Budreikaitės-Kazokienės. Ši narsi moteris sukaupė lietuvių dailininkų Australijoje 277 kūrinių rinkinį, o triskart didesnį (840 vienetų) Australijos ir Okeanijos čiabuvių meno rinkinį surinko keliaudama po aborigenų rezervatus, Australijos dykumas ir kalnus, plaukdama vandeningomis Naujosios Gvinėjos upėmis per džiungles papuasų pirogomis.

Naujosios Gvinėjos kolekcijoje saugomas net indas žmogaus smegenims sutrinti kartu su... akacijų vikšrais. Tas gurmaniškas patiekalas ne tik praturtindavo skurdų čiabuvių racioną deficitiniais baltymais, bet ir leisdavo pasisavinti priešo protą, sumanumą, medžioklinius įgūdžius. Kaip atsvara archajiškiems Australijos ir Naujosios Gvinėjos čiabuvių artefaktams atskiroje salėje eksponuojamas itin rafinuotas tolimosios Rytų Azijos menas. Tai XV-XX a. tapybos ir kaligrafijos kūriniai, deponuoti Vilniaus bernardinų. Meno žinovų jie vadinami šedevrais, o jų kūrėjai - genijais. Belieka visus tuos lobius pamatyti ir įsitikinti patiems.

www.l24.lt

www.ldm.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24