Švenčionys paminėjo 525 metų jubiliejų

2011-07-11, 10:46
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

iyrftv4302Švenčionių miesto jubiliejaus šventė sutapo su IX Tarptautinio folkloro festivalio „Ežerų sietuva“ atidarymu. 1995 metais šis festivalis pradėjo savo istoriją Švenčionyse.
Švenčionys jubiliejų pasitiko pasipuošę gėlėmis. Pirmoji šventės diena prasidėjo akcija „Žydintis miestas“ Švenčionių miesto parke – parkas tiesiogine prasme pražydo miestiečių užaugintomis ir suneštomis gėlėmis.


Vidurdienį prasidėjo literatūrinė popietė „Švenčionys – manoj širdy...“ Popietės metu buvo pristatyta dar spaustuvės dažais kvepianti Nalšios muziejaus išleista knyga apie įžymius Švenčionių krašto žmones „Laiko tėkmės neištrinti vardai“. Susirinkusius į literatūrinę popietę pasveikino Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis. Apie knygą kalbėjo sudarytoja Gerda Urbonienė ir istorikė Elena Kadzevičienė, taip pat pasisakė kelias knygas apie mūsų kraštą išleidęs Jonas Juodagalvis, gražių žodžių savo gimtajam miestui nepašykštėjo Šarūnas Laužadis. Poeziją skaitė Algimantas Cimbolaitis, Vasilijus Trusovas ir Marytė Skutonienė. Į literatūrinės popietės vainiką puikiai įsipynė Alytės Šiekštelienės ir Vitalijaus Laptevo duetas bei Gyčio Šalnos vadovaujamo moksleivių ansamblio atliekamos dainos. Nuskambėjus paskutiniams literatūrinės popietės akordams, gausus parke susirinkusių žmonių būrys patraukė prie Nalšios muziejaus. Čia, skambant Labanoro dūdos garsams, buvo atidarytos net trys fotografijos parodos: „Švenčionys praeityje“, „Dvarai laiko tėkmėje“ ir „Ežerų sietuvos akimirkos“.
Nalšios muziejuje Švenčionių rajono vadovai susitiko su į šventę atvykusių delegacijų atstovais. Šventėje, skirtoje Švenčionių miesto 525 jubiliejui, dalyvavo delegacijos iš Lenkijos Respublikos Svidnicos ir Vengrovo miestų bei Mrongovo apskrities, Rusijos Solnečnogorsko miesto ir delegacijos iš Baltarusijos Postavų ir Astraveco rajonų. Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis padėkojo delegacijoms, atvykusioms į Švenčionių m. šventę, ir įteikė atminimo dovanas, o kolektyvams, kurie dalyvavo Tarptautiniame liaudiškos muzikos ir tautinių šokių festivalio „Ežerų sietuva“ koncerte, įteikė Padėkas. Atvykstantys į susitikimą su rajono vadovais buvo sutikti su duona ir druska bei smagia Švenčionių kultūros centro kapelos „Kaimynai“ muzika, susitikimas prasidėjo Nalšios muziejaus ansamblio „Dobile“ atliktais kūriniais.
Pirmos šventinės dienos kulminacija buvo Tarptautinis liaudiškos muzikos ir tautinių šokių festivalis „Ežerų sietuva 2011“, kuris prasidėjo įspūdingu simboliniu „Ežerų sietuvos“ šokiu ir dalyvių eisena. Šventės dalyvius ir žiūrovus pasveikino rajono meras Vytautas Vigelis ir Seimo narys Konstantas Ramelis.
Festivalio „Ežerų sietuva“ koncertas prasidėjo Serocko miesto tautinių šokių kolektyvo iš Lenkijos (vad. Kasia Sobiecka). Po jų scenoje pasirodė šeimininkai – Švenčionių kultūros centro dainų ir šokių ansamblis „Aukštaitija“ (vad. Aurimas Baliukonis, Virginija Indriūnienė, Virginija Beržinskienė ir Jolanta Razmienė). „Aukštaitija“ atliko stilizuotą vestuvių programą, su kuria birželio mėnesį Lenkijoje Vrongove laimėjo Grand Prix. „Aukštaitiją“ estradoje pakeitė liaudies instrumentų ansamblis „Skarbnica“ iš Baltarusijos (vad. Nadežda Šareiko). Po jų į estradą įžengė folkloro ansamblis „Veresen“ iš Rusijos (vad. Jelena ir Airat Gimajevai). Po ramaus kolektyvo iš Rusijos pasirodymo lyg audra įsiveržė Europos folklorinių šokių teatras „July-Veruz“. Šio kolektyvo vadovė graikė Lola Sakanis nustebino neblogai mokanti lietuvių kalbą, o kolektyvo merginos ne tik pačios šoko, bet ir drąsiausius žiūrovus ir žiūroves Sirtakį šokti mokė. Ramiai savo programą atliko liaudies vokalinis ansamblis „Kmelina“ iš Baltarusijos (vad. Sergej Demjančik). O štai turkų folkloro kolektyvas (vad. Faik Camli) įžengė į estradą lydimas būgno dundesio. Šokant tautinių šokių ansambliui „Liksme“ iš Latvijos (vad. Aja Daugelė), prasidėjo audra, „nugvelbusi“ organizatorių žadėtąjį siurprizą...
Kitą dieną puikus oras leido savo meistriškumą demonstruoti į Lietuvos seniūnijų sporto žaidynių II etapo varžybas susirinkusiems sportininkams.
Antroji miesto šventės diena prasidėjo Šv. Mišiomis Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčioje. Mišias aukojo dekanas, parapijos klebonas Vidas Smagurauskas ir kunigas Steponas Tunaitis. Po mišių vyko oficialus šventės atidarymas, kurio metu susirinkusius sveikino Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis, Seimo narys Konstantas Ramelis bei kaimyninio Ignalinos rajono meras Bronis Ropė. Švenčioniškius sveikino ir į šventę atvykusios delegacijos iš Baltarusijos Astravo rajono vadovas. Šventinį koncertą pradėjo rajono meno mokyklų mokiniai. Jaunimui nenusileido ir po jų pasirodžiusios rajono liaudiškos muzikos kapelos. Laisvai ir įdomiai vyko „Jaunimo idėjų mugė“. Šventės metu miesto parke veikė vaikų užimtumo miestelis „Vaikų šalis“, žolininkų kiemelis, o karatė mėgėjai galėjo pasižiūrėti „Karate akademija“ sporto klubo Švenčionėlių filialo sportininkų parodomąją programą.
Karšti aplodismentai lydėjo Lietuvos VRM reprezentacinio orkestro ir Pabradės fanfarinio orkestro solistų pasirodymus. Šiam jungtiniam kolektyvui dirigavo Bronislovas Vilimas. Po jų koncertavo Švenčionėlių kultūros centro grupei „Savas kampas“ (vad. Marijonas Dieninis). Švenčionių miesto 525 metų jubiliejui skirtas koncertas baigėsi dainininko Mino ir grupės „Funky“ pasirodymu ir įspūdingu fejerverku.

svencionys.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24