Kultūros ministerija pritarė bažnyčios statybai prie Kryžių kalno

2011-07-16, 10:09
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

240409_nMmM7aKultūros ministerijoje įvykusio tarpinstitucinio pasitarimo metu, pristatytas bažnyčiai šalia Kryžių kalno planuojamos teritorijos detalusis planas. Pasitarimui vadovavo kultūros ministras Arūnas Gelūnas, dalyvavo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Ministro Pirmininko tarnybos, Kultūros ir Ūkio ministerijų, Šiaulių vyskupijos, Šiaulių rajono savivaldybės, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos atstovai ir detalaus plano rengėjai.


Prie kultūros paminklo - Jurgaičių (Domantų) piliakalnio, vadinamo Kryžių kalnu, pastatyti nedidelę, Jono Pauliaus II-ojo vardu pavadintą bažnyčią, numatyta Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu patvirtintoje Jono Pauliaus II piligrimų kelio kūrimo ir jo objektų pritaikymo piligrimų ir turizmo reikmėms 2007-2013 metų programoje, todėl tam tikslui reikalingo detalaus plano parengimui Vyriausybė 2011 m. skyrė 59 000 litų, o Šiaulių rajono savivaldybė yra šio teritorijų planavimo dokumento organizatorė. Konkursą projektui parengti laimėjo UAB „Vakarinis fasadas“, kurios architektai parengė minimą detalųjį planą ir, atsižvelgiant į Kryžių kalno išskirtinę istorinę reikšmę ir kultūrinę vertę, paprašė su šiuo projektu susipažinti kultūros ministrą, kuris yra atsakingas už kultūros paveldo apsaugą Lietuvoje, ir kitas suinteresuotas institucijas.
Projekto pristatymo metu atkreiptas dėmesys, kad po ilgų diskusijų apie bažnyčiai tinkamą vietą, ir paveldosaugos institucijų reikalavimo, kad pastatas neužgožtų Kryžių kalno, ją planuojama statyti ne kultūros paminklo teritorijoje, o jo vizualinės apsaugos zonoje, pakankamai dideliu atstumu (320-340 metrų) prieš šį istorinį piliakalnį, šalia jau pastatyto komplekso – turistų informacinio centro. Paranku tai, kad šioje teritorijoje jau yra sukurta visa infrastruktūra (inžineriniai tinklai, apšvietimas, mašinų stovėjimo aikštelė ir kt.). Besąlygiškai bus laikomasi Kultūros paveldo departamento iškeltų griežtų sąlygų, kad bažnyčios tūris būtų nedidelis – joje tilptų iki 100 žmonių, o aukštis neviršytų 8 metrų, todėl dalį pastato numatoma įleisti į žemę. Tokiu būtu, svarbiausias šio kraštovaizdžio objektas – Kryžių kalnas – vizualiai būtų neužgožtas, nes bažnyčia netaptų konkuruojančių objektu šioje aplinkoje. Bažnyčios architektūrinę išraišką galutinai apspręstų atviro konkurso būdu laimėjęs architektūrinis projektas.
Bažnyčios prie Kryžių kalno statybos iniciatorius Šiaulių vyskupas pabrėžė, kad bažnyčia būtų statoma ne iš valstybės, bet iš tikinčiųjų suaukotų lėšų. Be to, kadangi minėta bažnyčia nebus parapijinė, joje nebus atliekamos sutuoktuvių, krikštynų ar šarvojimo apeigos. Ji bus skirta atlaidų ir piligrimų pamaldoms.
Atsižvelgiant į tai, kad medinės koplyčios šalia Kryžių kalno, kurioje 1993 metais Popiežius Jonas Paulius II aukojo Šv. Mišias, būklė avarinė ir jau kelia pavojų gausiai Kryžių kalną lankantiems žmonėms, yra priimtas sprendimas ją kuo skubiau demontuoti. Šiam darbui atlikti valstybė iš Privatizavimo fondo skyrė 15 000, o už įvykdymą vėlgi atsakinga Šiaulių rajono savivaldybė. Jeigu būtų remtasi tarptautine praktika, tai minimas laikinas statinys turėjo būti demontuotas praėjus metams po 1993 m. Jono Pauliaus II laikytų Šv. Mišių. Demontuotos koplyčios vietoje bus pastatytas atminimo ženklas Palaimintajam Popiežiui, tačiau daug reikšmingesniu jo garbės ir atminimo ženklu turės tapti statoma bažnyčia, todėl ji tokia svarbi Šiaulių vyskupijos tikintiesiems. Šiaulių rajono savivaldybės atliktos suinteresuotos visuomenės ir Šiaulių vyskupijos atliktos piligrimų apklausos duomenimis apie 10 tūkst. tikinčiųjų pritaria bažnyčios šalia Kryžių kalno statybai (nepritaria apie 800 žmonių).
Visų pasitarime dalyvavusiųjų nuomone, bažnyčios prie Kryžių kalno statybos projektavimas vyksta labai atsakingai, itin akcentuojant šio kultūros paminklo svarbą, todėl kultūros ministras ir kiti dalyvavę atsakingų institucijų atstovai pritarė, kad bažnyčia Popiežiaus Jono Pauliaus II-ojo garbei prie Jurgaičių (Domantų) piliakalnio, vadinamo Kryžių kalnu (Šiaulių r.) pagal pateiktą planavimo dokumentą ir išpildžius paveldosauginius reikalavimus, gali būti statoma.

lrkm.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24