LESTO šiemet skaičiuoja 30 proc. mažesnius vagysčių padarinius

2012-12-07, 07:08
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Elektros skirstymo bendrovė LESTO, aktyviai bendradarbiaudama su teisėsauga ir bendruomenėmis, per tris šių metų ketvirčius išaiškino jau 67 vagysčių iš elektros tinklo įrenginių atvejus. Šiuo laikotarpiu praradimai dėl vagysčių buvo 30 proc. mažesni nei prieš metus ir sudarė 750 tūkst. litų.

Tris ketvirtadalius praradimų sudaro izoliacinės transformatorių alyvos vagystės (536 tūkst. Lt), apie 162 tūkst. Lt nuostolių per ketvirtį lėmė spalvotųjų metalų ir oro linijų laidų vagystės. Dėl šių nusikaltėlių veiklų žalos ir nepatogumų patiria visi sąžiningi elektros energijos vartotojai, sutrikdomas elektros energijos tiekimas.

Penkiuose rajonuose (Trakų, Tauragės, Varėnos, Šalčininkų ir Vilniaus) vagių padaryti nuostoliai sudaro net 50 proc. visų LESTO dėl vagysčių patirtų nuostolių.

LESTO, bendradarbiaudama su teisėsauga ir padedama pilietiškų gyventojų, šiemet jau išaiškino 67 vagystes iš tinklo įrenginių. 

Be to, dėl vykdytų aktyvesnių prevencijos veiksmų, naudojant statistinius modelius, šiemet per tris ketvirčius LESTO išaiškinti nelegaliai prie elektros tinklo prisijungę energijos grobstytojai turės kompensuoti 790,5 tūkst. Lt – ši suma yra 20 proc. didesnė nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus (660 tūkst. Lt). Šiemet per tris ketvirčius nustatytų neteisėto vartojimo atvejų skaičius, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, išaugo 9 proc., iki 489 vnt. 

Siekiant apsaugoti bendrovės, o drauge ir valstybės turtą, naudojamos įvairios priemonės. Visai neseniai pradėtos naudoti signalizacijos su fotoaparatu, kurio padaroma nuotrauka iškart nusiunčiama tiesiai policijai. Į įrengtos signalizacijos signalą reaguoja tiek policija, tiek apsaugos įmonės. 

„Norime atkreipti dėmesį, jog didžiausią įtaką daro visuomenės supratingumas ir geranoriškumas. LESTO aptarnaujamas plotas apima visą Lietuvą. Bendrovės valdomą ūkį sudaro beveik 124 tūkst. km elektros linijų, 930 vnt. transformatorių pastočių ir skirstomųjų punktų, beveik 36 tūkst. vnt. transformatorinių visoje Lietuvoje. Todėl kviečiame gyventojus, pastebėjus prie elektros skirstomojo tinklo įtartinai besielgiančius asmenis, nelikti abejingus ir pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112, LESTO klientų aptarnavimo numeriu 1802 arba pasitikėjimo linija 8 52 552555“, – teigia Juozas Šakela, AB LESTO Prevencijos ir kontrolės departamento direktorius.

Jis pažymi, kad yra sukurtas specialus transformatorių aušinimo alyvos priedas, kuris, sumaišytas su aušinimo alyva, padaro ją kenksmingą bet kokiam naudojimui ne pagal paskirtį – degimo metu išsiskiria druskos rūgštis, sukelianti stiprią koroziją. Nusikaltėliai pavogtą alyvą, sumaišę su dyzelinu, patikliems gyventojams dažnai parduoda kaip tikrą dyzelinį kurą.

LESTO, siekdama užkirsti kelią vagystėms iš tinklo įrenginių, bendradarbiauja su stambiomis infrastruktūros įmonėmis – AB TEO ir AB „Lietuvos geležinkeliai“, elektronikos supirkėjų asociacija EEPA bei Antrinio perdirbimo įmonių asociacija. Siekdama mažinti nuostolius tinkle ir skatinti gyventojų pilietiškumą ir atsakingumą, LESTO tęsia 2010 m. pradėtą gyventojų švietimo iniciatyvą „Operacija 2020”, kurios pagrindinis partneris – Lietuvos seniūnų asociacija. Bendradarbiaujant su seniūnais siekiama operatyviai spręsti su elektros tinklais susijusias gyventojams kylančias problemas ir skatinti gyventojų aktyvumą, operatyviai dalinantis aktualia informacija .  

2011 m. dėl išorinės žmonių veiklos (vagysčių, chuliganizmo, kasybos darbų) trumpam be elektros energijos tiekimo buvo likę daugiau nei 200 tūkst. elektros energijos vartotojų.

www.lesto.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24