Berlyne vyko Baltijos jūros regiono valstybių kovos su organizuotu nusikalstamumu projekto operatyvinės grupės susitikimas

2012-06-08, 06:38
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Birželio 4-5 d. Berlyne vyko Baltijos jūros regiono valstybių kovos su organizuotu nusikalstamumu projekto (angl. Baltic Sea Task Force on Organised Crime - BSTF) Operatyvinio planavimo ir koordinavimo komiteto (OPC) susitikimas. Nuo 2011 metų sausio 1 d. iki 2012 m. gruodžio 31 d. šiam projektui pirmininkauja Lietuva.

Susitikime dalyvavo apie 50 teisėsaugos pareigūnų iš dešimties Baltijos jūros regiono valstybių (Danijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Norvegijos, Rusijos, Suomijos, Švedijos ir  Vokietijos), taip pat Europolo, Interpolo ir Europos Sąjungos (ES) Komisijos atstovai. Lietuvos delegaciją sudarė Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos, policijos, muitinės ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovai. Susitikimui pirmininkavo Lietuvos kriminalinės policijos biuro Tarptautinių ryšių valdybos viršininkas Edmundas Jankūnas.

Atidarydamas renginį Vokietijos federalinės kriminalinės policijos tarnybos (BKA) viceprezidentas Jürgen Maurer pažymėjo, kad šiuo metu Baltijos jūros valstybių tarybai pirmininkaujančiai Vokietijai (nuo 2011 m. liepos 1 d. iki 2012 m. birželio 30 d.), Berlyne vykstantis BSTF OPC susitikimas yra ypač svarbus. Klausimai, numatyti darbotvarkėje, yra aktualūs kovojant su organizuotu nusikalstamumu regione. Viceprezidentas taip pat akcentavo BKA pareigūnų parengtus pranešimus apie naujų psichoaktyvių narkotinių medžiagų keliamas grėsmes ir situaciją Vokietijoje, nelegalių motociklininkų gaujų veiklą bei prabangių automobilių vagystes šalyje.

Be jau minėtų klausimų susitikimo darbotvarkėje buvo numatyta ir svarstoma daug kitų Baltijos jūros regiono saugumui užtikrinti aktualių temų. Lenkijos, atsakingos už Europos Sąjungos 2011-2013 m. kovos su organizuotu nusikalstamumu prioritetą „Sumažinti sintetinių narkotinių medžiagų, ypač naujų psichiką veikiančių medžiagų, gamybą ir platinimą Europos Sąjungoje“, atstovas pristatė pasiektą pažangą ir planus dėl šio prioriteto įgyvendinimo, buvo sprendžiama kaip BSTF galėtų prisidėti šioje srityje. Šiuo metu ES Tarybai pirmininkaujančios Danijos atstovas pristatė iniciatyvą dėl intensyvesnio ir veiksmingesnio Europolo informacinės sistemos (EIS) naudojimo kovojant su tarpvalstybiniu nusikalstamumu. Interpolo atstovai informavo apie projekto „Millennium“, nukreipto prieš „vagis įstatyme“, eigą bei Interpolo „žaliųjų kortų“ naudojimo regione situaciją.

BSTF pirmininkaujanti Lietuva informavo apie jau įvykusius ir planuojamus naujus praktinius ekspertų susitikimus, susijusius su konkrečiais tyrimais ir operacijomis Baltijos jūros regione, kurie pagal Lietuvos paraišką finansuojami iš ES lėšų. Jau vykstančios ir planuojamos iniciatyvos padeda įgyvendinti ES organizuoto nusikalstamumo grėsmių įvertinimo ataskaitos (OCTA 2011) ir Baltijos jūros regiono organizuoto nusikalstamumo grėsmių vertinimo ataskaitos (BOCTA) išvadas bei atitinka ES 2011-2013 m. kovos su organizuotu nusikalstamumu prioritetus.

Baltijos jūros regiono valstybių kovos su organizuotu nusikalstamumu projektas įkurtas 1996 m., remiantis Baltijos jūros valstybių tarybos narių vyriausybių vadovų nutarimu. Šio projekto tikslas - stiprinti regiono valstybių gebėjimus kovojant su organizuotu nusikalstamumu, skatinant glaudų bendradarbiavimą tarp valstybių narių teisėsaugos institucijų. Operatyvinis planavimo ir koordinavimo komitetas turi užtikrinti praktinį bendradarbiavimą bei pagerinti pasikeitimą informacija apie konkrečias operatyvines priemones.

Berlyne įvykęs BSTF OPC susitikimas - jau šeštasis, kuriam pirmininkauja Lietuva. Praeitas susitikimas vyko 2012 metų kovo 13-14 d. Vilniuje.

www.vrm.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24