Lietuvos muitinė sulaikė neįprastai daug padirbtų papuošalų

2022-02-04, 18:32
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Lietuvos muitinė sulaikė neįprastai daug padirbtų papuošalų Muitinės nuotr.

2021 m. Lietuvos muitinė sulaikė daugiau kaip 133 tūkstančius vienetų įvairių prekių ženklų klastočių, ir tai yra 40 procentų daugiau nei jų buvo sulaikyta 2020 metais (beveik 80 tūkstančių vienetų).

Kuo stebino 2021 metai šiuo požiūriu? Pasak muitinės specialistų, praėjusiais metais Lietuvos muitinės pareigūnai sulaikė neįprastai daug padirbtų bižuterijos gaminių. Į Lietuvą buvo bandyta atgabenti suklastotų žinomų prekių ženklų, tokių kaip Pandora, CHANEL, Oscar de la Renta, Alexis Bittar papuošalų). Dažniausiai papuošalai buvo siunčiami iš Kinijos.

Taip pat muitinės pareigūnai 2021 m. sulaikė daugiau kaip tūkstantį vienetų AMG, PORSCHE, MERCEDES BENZ, LEXUS aliuminio ratlankių, pagamintų pažeidžiant intelektinės nuosavybės teises. Ratlankiai buvo gabenami iš Jungtinių Arabų Emyratų bei Kinijos. Visos muitinės sulaikytos prekės, kurios pagamintos pažeidžiant intelektinės nuosavybės teises, yra sunaikinamos.

Dažniausiai klastojamos prekės, atsižvelgiant į praėjusių metų Lietuvos muitinės sulaikymus, kaip ir įprasta, buvo avalynė, drabužiai, įvairūs aksesuarai bei žaislai, neteisėtai pažymėti populiariais registruotais prekių ženklais, tokiais kaip Adidas, Puma, Nike, CHANEL, PRADA, Louis Vuitton ir kitais.

Taip pat Lietuvos muitinė praėjusiais metais, sulaikė ypatingą grėsmę žmonių sveikatai ir gyvybei keliančių suklastotų prekių - alkoholinių gėrimų bei vaistų.

Primename, kad prekės, kuriomis, kaip įtariama, pažeidžiamos intelektinės nuosavybės teisės sulaikomos, o patvirtinus, kad tai yra klastotės - naikinamos vadovaujantis 2013 m. birželio 12 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 608/2013 dėl muitinės atliekamo intelektinės nuosavybės teisių vykdymo užtikrinimo, kuriuo panaikinamas Tarybos reglamentas (EB) Nr. 1383/2003, siekiant apsaugoti registruotus prekių ženklus, kitus intelektinės nuosavybės teisių objektus bei jų savininkus nuo nuostolių, kuriuos neša klastočių verslas, apsaugoti vartotojus bei skatinti teisėtą ir sąžiningą prekybą.

Vienas iš svarbiausių Lietuvos muitinės tikslų kovojant su intelektinės nuosavybės teisių pažeidimais – atkreipti visuomenės dėmesį ir išaiškinti vartotojams bei verslo atstovams, kokią žalą tokie pažeidimai daro ne tik teisių savininkams, bet ir valstybės biudžetui, sąžiningam verslui bei vartotojui, kaip klastočių paklausa skatina jų gamybą, ir pažymėti, jog iš neteisėtos produkcijos gaunamų pajamų remiamas organizuotas nusikalstamumas.

Muitinės inf.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24