STT įžvelgia spragų Elektroninių pinigų ir elektroninių pinigų įstaigų įstatymo projekte

2011-10-07, 09:28
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimo Audito komiteto prašymu Specialiųjų tyrimų tarnyba (toliau – STT) atliko Elektroninių pinigų ir elektroninių pinigų įstaigų įstatymo projekto Nr. XIP-3203  antikorupcinį vertinimą ir pateikė pastabų dėl antikorupciniu požiūriu ydingų kai kurių šio įstatymo nuostatų.

STT atkreipia dėmesį, kad gali susidaryti sąlygos piktnaudžiauti įgyjant elektroninių pinigų įstaigos licenciją: pavyzdžiui: įstaiga, atitikdama tik dalį keliamų reikalavimų, gali pateikti prašymą gauti elektroninių pinigų įstaigos licenciją ir pažymėti, kad kiti reikalavimai bus „įgyvendinti“ ateityje, tačiau neaišku, kada ir kaip, taip pat neaišku, ar jų įgyvendinimas bus tikrinamas.
STT pareigūnai pastebi, kad licencijas išduodančių institucijų darbuotojai gali nevienodai taikyti įstatyme nustatytus kriterijus: „pakankamas kapitalas“, „suprantama organizacinė struktūra“, „nepakankamai užtikrina saugią ir patikimą veiklą“ ir pan., tai sudaro sąlygas piktnaudžiavimui pasireikšti.
STT siūlo konkretinti pateikiamas nuostatas, pavyzdžiui: kapitalą įvardyti skaitine išraiška, nustatyti pavyzdinę organizacinę struktūrą, įtvirtinti saugios veiklos principus.
STT nuomone, reikėtų aiškiau nustatyti elektroninių pinigų įstaigų atsakomybę: kai nesilaikoma įstatyme nustatytų reikalavimų, kai pažeidimas padaromas pakartotinai ir pažeidimo mastas labai didelis, numatyti lengvinančias, sunkinančias aplinkybes ir pan.
Atsiskaitymas elektroniniais pinigais (sutartiniais mokėjimo vienetais) – nauja Lietuvoje, tačiau tik iš dalies reglamentuota mokėjimo priemonė.
Antikorupciniu požiūriu vertinto projekto tikslas – į nacionalinę teisę perkelti Direktyvos Nr. 2009/110/EB nuostatas, kurias valstybės narės į nacionalinę teisę turėjo perkelti iki 2011 m. balandžio 30 d.
Antikorupcinį Elektroninių pinigų ir elektroninių pinigų įstaigų įstatymo projekto vertinimą rasite
http://www.stt.lt/lt/naujienos/,cat.1,nid.1234

www.stt.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24