Tarp galimų telefoninių sukčių pažabojimo būdų - išankstinio telefono mokėjimo kortelių registracija

2013-09-04, 17:19
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Nemažėjant telefoninių sukčiavimo atvejų, tarp galimų telefoninių sukčių pažabojimo būdų svarstoma, kad būtų registruojamos išankstinio mobiliojo telefono mokėjimo kortelės. Telefoninio sukčiavimo klausimą trečiadienį su atsakingų institucijų vadovais svarstė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

"Tikrai buvo svarstoma ir aptarta tai, kas jau yra pagal pavedimus padaryta. Bent jau Kriminalinės policijos biuras su tinklo operatoriais eina finišo link, tam tikro sprendimo apsunkinant telefoninių sukčių veiklą", - žurnalistams Seime sakė generalinis policijos komisaras Saulius Skvernelis.

Tačiau, pasak jo, reiktų suvokti visai ką kita - investuojamos milijoninės lėšos siekiant išsiaiškinti nusikaltimą, nusikaltėlį pasodinti į kalėjimą tikintis, kad jis pasitaisys, ir svarbiausia - būdamas izoliuotas nedarys naujų nusikalstamų veikų, tačiau šiuo metu yra paradoksas.

"Asmenys, kurie turi būti izoliuoti, ir toliau daro nusikalstamas veikas", - sakė S. Skvernelis.

Vien pernai užfiksuota apie 700 tokių ikiteisminių tyrimų. Komisaro vertinimu, šioje vietoje atsakomybę turėtų prisiimti bausmės atlikimo įstaiga. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas atskleidė, kad prieš telefoninius sukčius numatomi pakeitimai.

"Kalbant apie visų išankstinio apmokėjimo kortelių registravimą, savininkui, įgyjančiam identifikavimą, tikriausiai jis būtų reikalingas", - kalbėjo parlamentaras.

Seimo narys neslėpė, kad pagal pateiktą informaciją daugiausiai telefonai į įkalinimo įstaigas patenka iš išorės per vadinamąsias "patrankas", kurios veikia nuotoliniu būdu, tam asmuo nereikalingas. Seimo komitetas Kalėjimų departamente pageidavo atlikti kriminalinę žvalgybą. Tam esą kitąmet ruošiasi Vidaus reikalų ministerija.

Vien per šių metų rugpjūčio mėnesį Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate ir jo padaliniuose yra registruota 40 ikiteisminių tyrimų. Išviliotos pinigų sumos svyruoja nuo 1 iki 10 tūkst. litų, bet turėjome vieną atvejį, kai buvo išviliota net 32 tūkst. litų.

Nors kiekvieno nusikaltimo atveju atliekamas ikiteisminis tyrimas, o policija žino, kad dažniausiai sukčiavimu užsiima Alytaus, Marijampolės ir Kybartų įkalinimo įstaigų kaliniai, efektyvių būdų sukčiavimo prevencijai kol kas nėra.

Pernai po trejų metų atidėliojimų siekiant pažaboti telefoninius sukčius įkalinimo įstaigose atsirado įrenginiai, blokuojantys mobilųjį ryšį, bet šio projekto nesugebėta įvykdyti, rangovui teks sumokėti baudą. Naujas konkursas įrangai pirkti turėtų įvykti šiemet, kitąmet įranga turėtų pasiekti įkalinimo įstaigas, pradedant nuo Alytaus pataisos namų.

Per metus iš nuteistųjų konfiskuojama apie 5 tūkst. mobiliųjų telefonų. Lietuvoje iš viso veikia 11 laisvės atėmimo įstaigų.


 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24