Išaiškintas nusikalstamas susivienijimas ES šalyse organizavęs vilkikų ir puspriekabių vagystes

2013-08-23, 16:07
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Sėkmingo prokurorų ir policijos pareigūnų bendradarbiavimo pastangomis išaiškintas nuo 2010 metų pradžios iki 2012 metų pavasario Lietuvoje, Danijoje, Belgijoje ir Vokietijoje veikęs nusikalstamas susivienijimas. Jo dalyviai bei kartu su jais veikę asmenys kaltinami labai sunkiais, sunkiais ir apysunkiais nusikaltimais. Iš viso kaltinimai, daugiausia - dėl stambaus masto vagysčių ir kitų nusikaltimų pateikti daugiau kaip 30 asmenų.

Kauno apygardos teismui perduotoje 51 tomo (10010 lapų) baudžiamojoje byloje surinkti įrodymai dėl ginkluoto nusikalstamo susivienijimo organizavimo (kūrimo), vadovavimo jam ir dalyvavimo jo veikloje, didelės vertės turto grobimo, transporto priemonės identifikavimo numerių ir dokumentų suklastojimo, sunaikinimo ar pakeitimo, nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo ir realizavimo, piktnaudžiavimo tarnyba ir tarnybos paslapties atskleidimo.

Tyrimo metu nustatyta, kad šį nusikalstamą susivienijimą, kuris buvo ginkluotas šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis ir sprogmenimis dėl savanaudiškų paskatų - siekdami nusikalstamai praturtėti, įkūrė trys Kauno miesto gyventojai.

Vienas iš jų tapo šio susivienijimo vadovu, kuris rengdavo ir vadovaudavo nusikalstamo susivienijimo dalyvių pasitarimams, kurių metu buvo aptarinėjami nusikalstamo susivienijimo planai, konkretūs nusikaltimai ir jų rezultatai, skirstydavo nusikalstamo susivienijimo dalyvių vaidmenis nusikaltimų darymo metu bei pasitelkdavo atskiriems nusikaltimams daryti šiam susivienijimui nepriklausančius asmenis - vilkikų vairuotojus, dokumentų ir valstybinių numerių klastotojus.

Nusikalstamo susivienijimo vadovas iš visų jo narių rinkdavo ir 10 procentų įmoką nuo nusikalstamu būdu įgytų lėšų bei pats kontroliavo šį pinigų ,,fondą". Iš šių lėšų buvo įsigyjami nusikaltimo įrankiai ir priemonės, dengiamos kitos nusikaltimų išlaidos bei reikmės.

Šiame nusikalstamame susivienijime veikę asmenys vykdydavo didelės vertės transporto priemonių bei turto vagystes Europos Sąjungos šalyse. Įsigydami ir naudodami netikrus transporto priemonių valstybinius numerius ir dokumentus, šį pagrobtą turtą jie atgabendavo į Lietuvos Respubliką ir čia realizuodavo, o gautas pajamas - dalijosi.

Nusikalstamo susivienijimo dalyvių bei jiems talkinusių asmenų veikla išaiškinta ir užkardyta dėka ilgalaikio ir kruopštaus bendro Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo 2-osios valdybos, Ikiteisminio tyrimo valdybos 1-ojo skyriaus pareigūnų bei Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorų darbo. Ikiteisminio tyrimo metu buvo glaudžiai bendradarbiaujama su Danijos ir Belgijos Karalysčių bei Vokietijos Federacinės Respublikos pareigūnais.

Iš viso nusikalstamo susivienijimo vadovui, dalyviams bei jiems talkinusiems asmenims inkriminuojama virš 100 vilkikų ir puspriekabių vagysčių (BK 178 str. 3 d.), dokumentų klastojimo ir jų panaudojimo (BK 300 str. 3 d.) bei netikrų LR valstybinių numerių ženklų pagaminimo ir panaudojimo (BK 306¹ str. 1 d.) epizodų. Taip pat surinkti įrodymai dėl 8 piktnaudžiavimo tarnyba (BK 228 str. 2 d.) ir tarnybos paslapties paviešinimo (BK 297 str. 1 d.) atvejų.

Tinkamai atlikus paruošiamąjį darbą, per kratas buvo rasti ir paimti automatiniai šaunamieji ginklai, pistoletai, didelis kiekis šaudmenų, granatos, 4 pavogtos puspriekabes su kroviniais ir vilkikas „Volvo FH 440". Glaudžiai bendradarbiaujant ir teikiant informaciją kolegoms Latvijoje dar vienas vilkikas „Volvo" buvo sulaikytas Latvijos Respublikoje.

Kratų Lietuvoje metu taip pat rastos ir paimtos nusikaltimams daryti naudotos transporto priemonės su jose įrengtomis slėptuvėmis, suklastoti dokumentai, netikri valstybiniai numeriai, ryšio priemonės ir daug kitų svarbių įkalčių.

Šio itin sudėtingo ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad bendra pagrobto turto vertė siekia ne mažiau 8 mln. litų.

Trims pagrindiniams kaltinamiesiems paskirtos kardomosios priemonės - suėmimai, kitiems - įpareigojimai periodiškai registruotis policijos įstaigoje ir rašytiniai pasižadėjimai neišvykti.

Du asmenys už aktyvų bendradarbiavimą su teisėsaugos pareigūnais ir pagalbą atskleidžiant nusikalstamo susivienijimo padarytus nusikaltimus buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės. Vienas asmuo nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas pagal laidavimą, vienas asmuo vis dar ieškomas. Dalis šios bylos, 7 asmenų atžvilgiu, buvo atskirta į savarankišką bylą, ją artimiausiu metu taip pat ketinama perduoti teismui. Dar vienas paieškomas asmuo sulaikytas, jo atžvilgiu tyrimą numatoma baigti artimiausiu metu.

Už nusikalstamo susivienijimo, ginkluoto šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis, organizavimą ar dalyvavimą jo veikloje Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę nuo dešimties arba šešerių iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

www.policija.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24