Policija naudos kontrabandinius degalus

2011-06-20, 16:00
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

policija_img_0538 Vyriausybė, spręsdama policijos automobilių degalų trūkumą, nutarė konfiskuotus degalus pilti į tarnybinių automobilių bakus.

Vidaus reikalų ministras Raimundo Palaičio teigimu, sprendimas nėra pats geriausias, tačiau šiuo metu tinkamiausia išeitis, praneša Lietuvos radijas.

„Aš vertinu kontrabandą labai neigiamai, nežinau, kaip buvo užduotas klausimas, man sunku būtų komentuoti tyrimo duomenis. Akivaizdus dalykas, kad kontrabanda yra reiškinys, kuris pakankamai skaudžiai veikia sąžiningos konkurencijos sąlygas ir tuo pačiu kenkia visai tolesnei mūsų ekonomikos raidai. Tai reiškia, kad tai kenkia ir naujų darbo vietų atsiradimui, ir kovai su nedarbu“, – sakė Premjeras Andrius Kubilius pirmadienį Vyriausybėje.

Šiemet yra užsibrėžtas tikslas iš „šešėlio“ ištraukti milijardą litų. „Mūsų biudžeto planas, apimantis ir papildomą pajamų surinkimą iš šešėlio ir kontrabandos, yra vykdomas pakankamai neblogai, bet tai nereiškia, kad galime atsipalaiduoti. Yra dalykų, kuriuos turime stiprinti ir gerinti“, – sakė A. Kubilius.

Sprendimas į policijos automobilius pilti kontrabandinius degalus priimtas tą pačią dieną, kai Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) paskelbė apie vis augantį gyventojų pakantumą kontrabandai.

Anot bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikto tyrimo, šįmet degalų, alkoholio ir cigarečių kontrabandą bei jų vartojimą pateisino 66 proc. apklaustųjų.

Pernai šis rodiklis siekė 61 proc., o 2004-aisiais –tik 48 proc.

Laisvosios rinkos instituto ekspertas Vytautas Žukauskas sako, kad iš ekonominės pusės atrodo keista, jog tas kuras, kuris gali būti panaudotas, šiuo metu yra naikinamas.

Tačiau, anot jo, reikėtų žiūrėti ne tik į ekonominę pusę.

„Sprendimas valdžiai naudotis tais degalais, kuriuos ji konfiskuoja, iš tikrųjų pažeidžia konkurenciją, kadangi tie žmonės, kurie neturi galimybės naudoti konfiskuotą kurą, jie turi naudoti brangų benziną, mokėti visus mokesčius ir visus akcizus. Iš tikrųjų tai yra tam tikras konkurencijos vaizdo iškreipimas“, – sako Vytautas Žukauskas.

Pasak eksperto, reikia atsižvelgti ir į psichologinį aspektą.

„Jeigu jau pati valdžia naudojasi kontrabandos vaisiais, tai ta veikla yra tarsi labiau pateisinama. Į šitą aspektą taip pat reikėtų atsižvelgti ir matyti, kad šitas sprendimas iš tikrųjų yra kiek kontraversiškas“, – teigia Laisvosios rinkos instituto ekspertas.

Darius Švenčionis

Lietuvos radijas, lrt.lt


Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24