Cigarečių kontrabanda - didžiausia per 25 metus

2016-01-26, 10:55
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Cigarečių kontrabanda - didžiausia per 25 metus © M.Paliuškevič nuotr.

Lietuvos muitinės pareigūnai 2015 metais, preliminariais duomenimis, sulaikė kontrabandinių ir neteisėtai gabentų prekių už daugiau kaip 30 milijonų eurų. Užkardytos žalos valstybei dydis viršija 24 milijonus eurų, rašo muitine.lt.

Pernai sulaikytas didžiausias kontrabanda gabentų tabako gaminių kiekis nuo pat Lietuvos muitinės atkūrimo prieš 25 metus. Muitinės pareigūnai sulaikė 219 milijonų vienetų cigarečių (beveik 11 milijonų pakelių), įvertintų 26,5 milijonais eurų. Ir tai dvigubai daugiau nei 2014 metais: tuomet konfiskuota 116 mln. vnt. cigarečių (5 mln. 800 tūkst. pakelių) už 13 milijonų eurų.

Skirtingai nei pastaruosius kelis metus, kai didžiausi kiekiai tabako gaminių buvo sulaikomi Lietuvos–Baltarusijos pasienyje, pernai Lietuvos muitinės pareigūnai vis dažniau sulaikė nelegalių baltarusiškų tabako gaminių, įvežtų iš kitų Europos Sąjungos šalių. Pasak Muitinės departamento generalinio direktoriaus Arūno Adomėno, toks kontrabandos maršrutų pokytis įvyko sustiprinus išorinės Europos Sąjungos sienos kontrolę, visuose pasienio postuose įrengus rentgeno kontrolės sistemas, padedančias muitininkams greitai aptikti gabenamus kontrabandinius krovinius.

Muitinės pareigūnai iš Latvijos atgabentą kontrabandinių cigarečių krovinį netoli Karmėlavos sulaikė ir per praėjusių metų Kalėdas, gruodžio 25 d. Sustabdyto vilkiko vairuotojas muitininkams sakėsi iš Rusijos į Lenkiją tranzitu per Latviją ir Lietuvą gabenantis medžio anglies krovinį. Patikrinę vilkiką rentgeno kontrolės sistema Kybartų kelio poste, muitininkai tarp anglies krovinio aptiko ir 150 tūkst. pakelių cigarečių kontrabandos, kurios vertė – daugiau nei 300 tūkst. eurų.

Tikėdamiesi, kad išvengs detalaus muitinio tikrinimo, cigarečių dėžes kontrabandos gabentojai dažniausiai slepia specialiai įrengtose slėptuvėse arba po įvairiais „priedangos" kroviniais. Pernai stambios kontrabandinių tabako gaminių siuntos bandytos maskuoti baldų, metalinių vamzdžių, saulėgrąžų išspaudų, žuvų miltų, konditerinės glazūros kroviniais, cigaretės buvo slepiamos ir bulvių traškučių dėžėse, ir duonos kepaluose, ir ploviklių taroje.

2015 metais sulaikyta ne tik nelegalių tabako gaminių, įvežtų iš kitų Europos Sąjungos šalių, bet ir naftos produktų. Muitininkai sulaikė 47 tonas naftos produktų, dviem vilkikais su autocisternomis įvežtų iš Latvijos, ir 25 tonas atgabentų iš Lenkijos. Muitinės kriminalinėje tarnyboje pradėti trys ikiteisminiai tyrimai įtariant, kad dyzelinis kuras deklaruotas kaip tepalinė alyva, siekiant išvengti akcizo mokesčio. Iš viso pernai Lietuvos muitinės pareigūnai, tikrindami į Lietuvą įvežto kuro gabenimą, nustatė beveik 7000 pažeidimų ir, apskaičiavę mokėtinus mokesčius, į valstybės biudžetą surinko 336 tūkst. eurų mokesčių.

Lapkritį muitinės pareigūnai, atlikdami ikiteisminį tyrimą dėl neteisėtos prekybos dyzelinu, drauge su FNTT, policija ir VMI atliko kratas trijų Lietuvos tinklų degalinėse. Patikrinus ir Kauno Domeikavos rajone veikusią degalinę, jos teritorijoje pareigūnai aptiko slaptą požeminę 50 tonų talpos kuro cisterną su 2 tonomis nelegalaus kuro. Talpykla sudėtinga vamzdžių sistema buvo sujungta su greta veikiančia degaline.

Pernai muitinės pareigūnai rado ne tik slaptą kuro talpyklą, bet ir pogrindinę pilstuko gamyklėlę. Spalį Alytaus rajono Radvilonių kaime muitinės kriminalistai aptiko pilstuko gamybos cechą, kuriame rasta 620 litrų „brendžio" − su kokakolos gėrimu maišyto spirito. Įtariama, kad spiritas buvo išgautas filtruojant nelegaliai įvežtą langų ploviklį. Panašu, kad tokio „naminio brendžio" ragautojai būtų stipriai rizikavę sveikata. Iš viso 2015 metais muitinėje pradėti 3 ikiteisminiai tyrimai dėl neteisėto disponavimo alkoholio produktais, sulaikyta 30 tonų alkoholio, įvertinto 244 tūkst. eurų.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24